Чому настільний теніс корисний для всіх

Спорт. Дівчина. Настільний теніс

У світі нараховується більше двох мільярдів людей, які захоплюються настільним тенісом. Лідерами за кількістю гравців стали Китай та Корея, бо саме в цих країнах любов до даного виду спорту виховується зі школи. Така популярність зумовлена тим фактором, що користь гри проявляється на психологічному, фізичному, емоційному та особистісному рівні. Секрет комплексного впливу полягає в простоті та доступності гри.

Головна користь настільного тенісу

Підтягнуте тіло, ідеальні форми, накачані м’язи – таких параметрів прагне кожна людина. Щоб досягти таких форм, не потрібно мучити себе голодом, дієтами, виснажливими заняттями в тренажерних залах. Оздоровчий ефект настільного тенісу доказаний уже давно. Це не просто гра, в якій один гравець перекидає м’яч іншому. Пінг-понг вимагає від спортсмена психологічної і фізичної підготовки.

Звичайно, що заняття не зроблять тіло як у бодібілдера, але за короткий строк м’язи стануть рельєфнішими, підтягнуться м’язи сідниць і гомілки. Незалежно від вибраної техніки гри, тенісист повинен постійно рухати кистю, і що важливо, в необхідному положенні та траєкторії. Для цього необхідна сила рухів, швидкість, вміння реагувати на удари противника. Додамо ще роботу ніг, адже позиція в грі має важливу роль, а постійні перебіжки, динамічні рухи добре качають м’язи гомілок.

Корисно займатися настільним тенісом для профілактики серцево-судинних хвороб та дихальної системи. Інтенсивні переміщення на обмеженій площі створює велике навантаження на м’язи серця, а в легенях відбувається постійна вентиляція. Гравці в настільний теніс рідше мають проблеми з серцем.

Потрібно відзначити позитивний ефект гри на зорову систему. Багато керівників компаній встановлюють тенісні столи для офісних працівників, щоб вони могли відволіктися від роботи з комп’ютером. Зміна обстановки і концентрація на м’ячику відволікає очі від інформаційних блоків на моніторі, дозволяє зняти напруження.

Спритність, реакція, координація – переваги гравця

Для кожного виду спорту гравцю необхідно мати певні якості. В настільному тенісі такими показниками є спритність, швидкість реакції, координація, сила волі. Щоб стати переможцем необхідно блискавично реагувати на подачі противника, в процесі гри виробляти стратегію перемоги, прогумовувати удари на кілька кроків вперед. В миті визначається політ м’яча, реакція напарника у відповідь. Як правило, настільний теніс розвиває всі ці якості, вимагає від спортсмена цілеспрямованості та сили волі. Неможливо стати переможцем, якщо у разі перших поразок людина відмовляється від подальшого навчання.

Прояв характеру дуже важливий для представників керуючих посад. Начальники, директори повинні приймати рішення швидко, обдумано, аналізуючи кілька варіантів результату. Так само і в грі, тому бізнесмени, спортсмени інших напрямків часто використовують настільний теніс для тренувань. Уміння обхитрити, стримати емоції, обдумати все наперед стають пріоритетними показниками для лідерів.

Тенісист не може піддатися емоційному сплеску, бо в результаті він втратить контроль над ходом гри. Він сконцентрований на м’ячі, супернику і перемозі. Азарт здатний викликати непередбачувані думки, стратегію. Переваги гравця стають його козирями, а їх потрібно розвивати, удосконалювати, виробляти і доводити до ідеалу.

Беремо ракетку в будь-якому віці

Найцікавішим і приємним в настільному тенісі є те, що починати грати можна в будь-якому віці. Дитина, маючи задатки до спорту, може показати свої здібності в 4-5 років. До того ж для дітей цей спорт не менш корисний:

  • розвиває дрібну моторику;
  • покращує зір, дозволяє швидко виправити можливі проблеми;
  • сприяє концентрації уваги;
  • розвиває наполегливість, мотивацію;
  • проявляє лідерські якості.

Стати гравцем можна і в більш зрілому віці. Це відмінний варіант для дозвілля, спосіб зміцнити здоров’я, триматися в хорошій фізичній формі. Тенісисти-пенсіонери з хорошою спритністю і реакцією, беруть участь в кубках, турнірах серед пенсіонерів. Вікових обмежень немає, що є унікальним фактом. Погодьтеся, що стати баскетболістом-аматором у віці 50+ буде складно. А настільний теніс приваблює до себе дітей та дорослих.


Читати також