Кому не можна йти в басейн

Кому не можна йти в басейн

Усі ми знаємо, що плавання корисне для здоров'я. Але чи всім воно корисне і чи завжди? Давайте поговоримо про те, в яких випадках плавання протипоказане.

Консультація з лікарем

Звичайно, для допуску практично в будь-який басейн потрібна довідка від лікаря. Обов'язково потрібно взяти довідку за формою 086У про стан здоров'я, адже існують деякі обмеження, про які ми і поговоримо в нашій сьогоднішній статті.

Консульація необхідна, наприклад, для перевірки стану шкірних покривів, однак доцільно, щоб лікар при видачі такої довідки провів повноцінний огляд і переконався, що у вас дійсно немає протипоказань до відвідування басейну.

Отже, все нижческазане є орієнтиром, приводом для обговорення з лікарем, але остаточне рішення по вашій конкретній ситуації залишається саме за лікарем.

Протипоказання до плавання в басейні

Захворювання шкіри

Мабуть, це найпоширеніше протипоказання до плавання.

Ходити в басейн заборонено в будь-якому з цих випадків:

  • попадання води на шкіру посилює шкірне захворювання, в тому числі розвиває його або перешкоджає одужанню (або шкірне захворювання небезпечне для оточуючих і може їм передатися в басейні),
  • ураження шкіри грибком,
  • дерматит,
  • фурункульоз,
  • екзема.

За наявності проблем зі шкірою обов'язкова консультація з дерматологом.

В цілому ж зазвичай будь-яке запалення шкіри краще тримати подалі від води, оскільки контакт з водою заважає його загоєнню. У таких випадках лікарі рекомендують утриматися від плавання, а якщо необхідно митися - перед душем мазати запалене місце оливковою олією або іншим засобом, що запобігає контакту з водою.

Заняття в басейні. дівчина та басейн

Серцеві захворювання

Басейн - аеробне навантаження, яке передбачає і збільшення навантаження на серце, значне підвищення пульсу під час занять.

Для здорових людей при правильному і розумному навантаженні це корисно - зміцнюється серцевий м'яз, поліпшується кровотік, йде профілактика хвороб серцево-судинної системи.

Однак людям, які страждають на серцево-судинні захворювання, в тому числі аритмію, стенокардію, серцеву недостатність, порок серця, найчастіше таке навантаження або протипоказане, або допускається з обмеженнями. Це не означає, що плавання заборонено завжди - в деяких випадках його призначають як частину процесу реабілітації.

Деякі хронічні хвороби

До переліку таких недугів відносяться, зокрема:

  • туберкульоз, астмоідний бронхіт, бронхоектатична хвороба, астма в активній формі, пневмонія та інші серйозні хвороби легенів,
  • ЛОР-захворювання: отит, гайморит та ін.,
  • сифіліс та інші венеричні захворювання,
  • ниркова або печінкова недостатність, патологія,
  • епілепсія, судоми, шизофренія,
  • онкологія,
  • гельмінтози (глисти).

З деякими хворобами неможна відвідувати басейн в період загострення або важкої форми, наприклад, при гострій формі циститу.

Якщо у вас є будь-яке захворювання, в тому числі не вказане вище, необхідно проконсультуватися з лікарем про те, чи можна саме вам відвідувати басейн і яке навантаження там є допустимим.

Спорт. В басейні. Дівчина плаває

Хребет і заняття в басейні: шкода чи користь?

Плавання вважається способом лікування гриж, міжхребцевих протрузій, деяких інших проблем з хребтом.

Таким чином, при проблемах з хребтом плавання, як правило, показане, а не протипоказане.

Але є кілька «АЛЕ»:

по-перше, рекомендується правильне плавання, під час якого голова опускається в воду, тіло повністю витягується.

Якщо ви прийшли в басейн покращувати стан хребта, але плаваєте з піднятою головою, то на шийний відділ хребта йде неправильне навантаження, виникає гіпертонус від тривалої статичної напруги, йде перевантаження не тільки шиї, але й попереку.

Плавання корисне тільки, якщо ви пливете правильним, тобто спортивним стилем:

брас - з опусканням голови в воду, наступним ковзанням і розслабленням;

кроль - аналогічно з опусканням голови і вдих на обидві сторони.

Якщо плаваєте кролем з піднятою головою - користі від цього не буде. Якщо дихаєте тільки на одну сторону - йде асиметричне навантаження, якщо це відбувається постійно - це теж погано для хребта.

Також можна плавати на спині, там не відбувається задирания голови та інших шкідливих рухів.

Якщо Ви ніколи не займалися в басейні і лікар рекомендував вам відвідувати його для лікування хребта - проведіть перші заняття з тренером. Багато хто економить на тренері, через що, на жаль, замість користі йде шкода.

По-друге, вважається, що під час загострень краще не займатися або виключити окремі види навантаження - проконсультуйтеся з фахівцем щодо вашого випадку. Так, при загостренні проблем, пов'язаних з порушенням постави, не рекомендується плавання кролем на грудях.

По-третє, при деяких хворобах або при їх особливо важкій формі (наприклад, важкі форми сколіозу або остеохондрозу) плавання протипоказане або можуть бути протипоказані окремі стилі і рухи. У цьому випадку знову ж таки тільки лікар може дати консультацію з вашого діагнозу.

жінка в окулярах в басейні

Відкриті рани

Якщо у Вас на тілі є будь-яка відкрита рана - в басейн не можна.

Це закріплено в правилах більшості басейнів. Справа в тому, що басейн, як і будь-яке водоймище, - це місце, де завжди є ризик підхопити інфекцію.

З відкритою раною такий ризик стає дуже високим як для вас, так і для оточуючих.

Інфекції та загострення хронічних захворювань

Не можна ходити на плавання, якщо у вас протікає інфекційне захворювання, особливо гострі вірусні та бактеріальні захворювання.

Ця заборона встановлена правилами басейнів і спрямована на захист інших відвідувачів басейну від інфекції, щоб не заразити їх.

Поставте себе на місце інших відвідувачів: хотіли б ви, щоб поруч з вами плавала людина, від якого є ризик заразитися?

До того ж, якщо ви дійсно хворієте, то є ризик, що басейн може додатково погіршити і ваш стан.

Плавати в басейні

Хвороби очей

Не можна відвідувати басейн при кон'юнктивіті і при будь-яких інших інфекціях очей. Є ризик погіршення та ризик зараження інших плавців.

В інших випадках, як правило, захворювання очей не перешкоджають плаванню, однак для точної відповіді з кожної конкретної ситуації рекомендується консультація офтальмолога.

Хоча плавати слід в окулярах, але окуляри не є 100% герметичними і не виключають контакту з водою. Тому наявність або відсутність окулярів для розглянутого питання значення не має.

В басейн в окулярах

Алергія на хлорку в басейні

Хлорка має виражену антибактеріальну дію і використовується не тільки для знезараження басейнів, але і в звичайній побутовій хімії, і в міських водопроводах.

На жаль, у деяких людей зустрічається алергія на неї, симптоми якої можуть виражатися у вигляді висипу на шкірі, дерматиту, в дихальних шляхах - в наявності кашлю, чхання, нежиті.

В даному випадку рекомендації наступні:

знайти басейн, в якому не використовується хлорка, а використовуються інші засоби знезараження. Таких басейнів небагато, але вони бувають.

Якщо пункт 1 виконати не виходить, то можна спробувати обмежити час занять до того рівня, при якому не відбувається виникнення алергії (якщо це взагалі можливо). Якщо неможливо - доведеться відмінити заняття (в будь-якому випадку проконсультуйтеся з алергологом з даного питання).

Кому не можна йти в басейн

У підсумку

Цей перелік не є вичерпним і не є порадою лікаря. Як було зазначено, він приведений для орієнтиру, тобто для загального розуміння основних проблем, що перешкоджають заняттю плаванням, але у жодному разі не замінює необхідності проконсультуватися з лікарем.


Читати також