Ромашковий чай: ліки чи просто напій?

Ромашковий чай: ліки чи просто напій?

Завдяки популярності ромашки як лікарської рослини чай, заварений з неї, пив, мабуть, кожен. А дехто так захоплюється, що вживає його не тільки під час хвороби і нагальної потреби, а й як щоденний напій.

Ромашковий чай

В цілому назвати ромашковий чай дуже смачним не можна: він гірчить, відчувається терпкість рослини. Проте, при невеликій концентрації і додаванні цукру його пити цілком можна. Багато хто, звикнувши пити цей напій під час хвороби і дізнавшись про безліч його корисних властивостей, починають вживати ромашковий чай щоденно. Питання тільки в тому, наскільки це безпечно...

Напій здоров'я

Ромашковий чай, дійсно, дуже корисний. Навіть якщо не говорити про вузькі та специфічні лікувальні властивості, його так чи інакше визнаєш корисним напоєм:

  • він заспокоює і допомагає розслабитися;
  • нормалізує травлення і стимулює нормальну роботу травного тракту;
  • вважається корисним джерелом біофлавоноїдів.

Відомо й безліч інших його властивостей, хоч і недоведених спеціальними дослідженнями, але активно обговорюваних в народі. Чай вважають жовчогінним, що зміцнює судини, а також тим, що профілактує серцево-судинні захворювання. Тож не дивно, що багато людей п'ють його не тільки за нагальної потреби як ліки, але і як напій на кожен день з метою профілактики різних хвороб.

І ось таке щоденне його використання зовсім не схвалюється лікарями.

Чим корисний ромашковий чай. Лікувальні властивості. Користь чи шкода

Ліки, але не ласощі

Ромашковий чай може викликати серйозні побічні ефекти, особливо при схильності до них. Наприклад, відомі наступні:

  • пронос, тому його не призначають навіть як ліки дітям віком до 3 років (для них сильна діарея являє смертельну небезпеку);
  • ризик викидня на ранніх термінах вагітності і передчасних пологів (на пізніх термінах);
  • нудота і блювання через гіркий смак (якщо заварити його надто міцним);
  • алергія (відомий як мінімум один випадок смерті дівчинки 8 років від анафілактичного шоку, викликаного ромашкою).

Будь-який із цих ефектів може проявитися при щоденному вживанні чаю з ромашки. До того ж є небезпека, що ефект виникне несподівано - після декількох місяців цілком безпечного вживання - через накопичення активних компонентів в організмі. Саме тому жоден лікар не рекомендує пити ромашковий чай щодня. Занадто вже сильна ромашка, надто велика кількість активних діючих речовин входить до складу її суцвіть.

З тієї ж причини чай (навіть з мінімальною кількістю ромашки) не рекомендується давати маленьким дітям нібито для профілактики дитячих кольок. У тій концентрації, в якій ромашка міститься в дитячих чаях, вона не має ні корисний, ні шкідливий вплив. Але, звикаючи до нешкідливості дуже розведеного чаю, батьки можуть порушити правила вживання і дати дитині напій з великою кількістю ромашки. А потім запитувати в лікарів і розбиратися, як позбавити дитину діареї й алергії.

Тому будьте обережні та уважні!


Читати також