Якщо засмага не пристає

Що треба знати про засмагу. Що робити, якщо засмага не пристає? Як правильно засмагати? Чи можна вагітним отримати хороший загар?

Хороший загар є символом розслаблення і приємного відпочинку. Сонячні ванни можуть бути відмінним доповненням до щоденного догляду за шкірою, але не тільки - саме завдяки сонцю наш організм засвоює вітамін D.

Прикро буває провести відпустку на морі або хоча б на дачі і повернутися з блідою шкірою. А таке зустрічається досить часто. Є люди, до шкіри яких, скільки б вони часу не провели на сонці, засмага не пристає. Їх шкіра все одно залишається блідою.

Чому я не можу засмагнути? Шкіра після засмаги залишається блідою

Вся справа в тому, що ці «щасливці» в основному білошкірі від народження. В їх шкірі мало пігменту меланіну. А загар - це захисна реакція шкіри на надмірну кількість ультрафіолету. Під впливом сонячних променів починається активне вироблення цього пігменту. А якщо його спочатку мало, то і результат у вигляді шоколадної шкіри можна не чекати. Крім того, через низький вміст пігменту світлошкірі люди практично беззахисні перед сонцем. Сонячні ванни загрожують їм опіками.

Але ситуацію можна якщо й не виправити, то злегка підкоригувати в свою користь. Є чинники, що впливають на вироблення меланіну нашою шкірою. Процес цей можна активізувати.

Дієта для засмаги

Дієта для засмаги

По-перше, цьому сприяє правильна дієта. Амінокислоти триптофан і тирозин допомагають організму синтезувати меланін. Потрібно налягати на сою, бобові, арахіс і сир. Обов'язково в раціоні повинні бути присутніми продукти, багаті вітамінами А, Е і С - морква і морквяний сік, гарбуз, шипшина, виноград, гарбузове насіння. Потрібно пам'ятати, що існують продукти, які заважають синтезу дорогоцінного меланіну - кава, алкоголь, шоколад, сильно солона їжа.

По-друге, можна спробувати і спеціальні добавки до їжі - їх пропонують деякі фірми. Єдиний нюанс в тому, що почати курс прийому потрібно завчасно, щоб шкіра встигла підготуватися до сонячних ванн.

Як отримати хороший загар? Більше рухайтеся і купайтеся!

Пляж. Волейбол

Якщо засмага не лягає, то на пляжі потрібно побільше рухатися і побільше купатися. Завдяки активному руху вона виходить більш рівномірною, а крапельки води на шкірі притягують сонячні промені як лупа. Не потрібно забувати і про те, що шкіра повинна звикнути до сонця. Якщо відразу дати їй велике сонячне навантаження, то запаси меланіну вона витратить дуже швидко, а їх і так мало. Тому шкіру треба плавно привчати до сонця і тоді вироблення меланіну пройде без збоїв. Та й якщо відразу провести на сонці кілька годин, то це загрожує опіками, а значить, найближчим часом лежати пыд сонцем буде заборонено.

Правильний догляд за шкірою для поліпшення засмаги

догляд за шкірою

Величезну роль грає і спеціальний догляд за шкірою. Перед походом на пляж бажано скористатися скрабом, адже ороговілий шар епідермісу не буде пропускати сонячні промені. Крім того, необхідно підібрати правильну косметику. У продажу є засоби, що притягають загар. Але можна і приготувати їх самостійно. Наприклад, сприяє появі засмаги масло звіробою і ефірна олія куркуми. Їх можна додавати і в магазинну косметику.

Правила безпечної засмаги. Який крем вибрати?

Для початку слід прояснити, що безпечної засмаги не існує. Будь-яке почервоніння - це сонячний опік, який прискорює старіння шкіри, і збільшує ризик раку шкіри - меланоми. Необхідно знати, як правильно засмагати, щоб мінімізувати шкідливий вплив ультрафіолету. Здоровий загар вимагає дотримання декількох правил. Не хвилюйтеся, це нескладно! Прочитавши цей посібник, ви зможете убезпечити шкіру після засмаги.

  • Загоряйте в безпечний час. На питання, коли найкраще засмагати, ми відповідаємо: вже точно не між 11 - 15 годинами. Чому? З 11:00 до 15:00 залиті сонцем пляжі відчувають найбільшу облогу відпочиваючих, і саме в ці години сонячна радіація найбільш шкідлива, а шкіра швидко піддається сонячним опікам. Навіть хороший крем і олія для засмаги не гарантують безпеки перебування під прямими променями сонця. Такі засоби лише продовжують можливий час перебування на сонці. Плануючи більш тривалий відпочинок на пляжі, однозначно краще почати загоряти після 16:00.
  • Адаптуйте крем під свої потреби. Безпечний загар - це ще й свідомий загар. Позбавтеся від всієї косметики з вичерпаним терміном придатності, яка замість того, щоб допомогти вашій шкірі, може завдати їй шкоди. Вибираючи новий крем від засмаги, пам'ятайте про особливості вашої шкіри. Якщо у вас від природи бліда шкіра, вибирайте сонцезахисний крем з рівнем захисту SPF 50+. Не забувайте піклуватися про свою шкіру після сонячних ванн - тут знадобляться лосьйони після засмаги.
  • Наносьте захисний крем кожні 2 - 3 години. Незалежно від того, який крем для засмаги ви виберете, він не забезпечить захист протягом всього дня після одноразового нанесення, особливо коли ви потрапляєте в воду, витираєтеся рушником або сильно потієте. Якщо кожні 2-3 години наносити захисний крем, сонце не зможе серйозно зашкодити вашій шкірі.
  • Використовуйте сонцезахисний крем навіть в похмурі дні. На жаль, хмари не захищають від УФ-випромінювання. Різні фахівці рекомендують використовувати сонцезахисний крем круглий рік - він уповільнює процеси старіння шкіри.
  • Ховайте від сонця родимки на шкірі. Безпечний загар також передбачає прикриття від надмірного ультрафіолету наявних родимок на шкірі. Якщо вони у вас є, зверніться до дерматолога перед тим, як засмагати. Лікар оцінить, які з них слід ховати від сонця, з якими можна засмагати, а які краще видалити.
  • Пам'ятайте, що шкіра дітей заслуговує на особливу увагу. Сонячний опік в дитинстві - один з найсерйозніших чинників ризику розвитку меланоми в дорослому віці. Застосовуючи якісний захисний крем, обличчя і тіло вашої дитини можна легко уберегти від шкідливого впливу сонячних променів.
  • Зволожуйте шкіру після сонячних ванн. Шкіра після засмаги страждає від пересихання. Щоб уникнути цієї проблеми, зволожуйте шкіру лосьйоном або маслом, наприклад, кокосовим або мигдальним, після кожного тривалого перебування на сонці.
  • Уникайте соляріїв. Сеанс в солярії - швидкий і зручний спосіб отримати засмагу, але не найкорисніший. Відповідно до європейських стандартів, на кожному солярії має бути попередження про те, що ультрафіолетове випромінювання може викликати пошкодження очей, старіння шкіри і, як наслідок, меланому. У солярії завжди надягайте захисні окуляри. Пам'ятайте, що деякі ліки і косметичні засоби можуть підвищити чутливість до ультрафіолетового випромінювання.

Чи можна засмагати вагітним?

Вагітна жінка засмагає

Засмагати вагітним дозволено, але, як і в усьому іншому, слід знати міру і обережність. Помірні сонячні ванни сприяють правильному функціонуванню жіночого тіла. Сонячні промені не тільки підвищують рівень ендорфінів, але і збільшують синтез вітаміну D3, який є будівельним матеріалом для кісток і захищає організм від багатьох хвороб. На жаль, гормональні зміни, що відбуваються в організмі вагітної жінки, збільшують ризик появи некрасивого кольору шкіри. Пігментні плями (мелазма, хлоазма) в дерматологічній термінології іменуються «маскою вагітності». І хоча від цих плям можна позбутися, що є тривалим процесом, вони носять циклічний характер - навіть якщо рівень меланіну знизитися взимку, дуже ймовірно, що проблема повернеться з першим весняним сонцем.

Крім того, гаряче повітря і тепло можуть сприяти появі набряків, судинних зірочок на обличчі і перегріву тіла. Температура тіла вагітної жінки і так підвищена, а додатковий нагрів може викликати зневоднення, непритомність і передчасні сутички. З цієї причини вагітним жінкам категорично не рекомендується відвідувати сауну і солярій і навіть приймати гарячі ванни. Тому відповідь на питання про те, чи можна вагітній приймати сонячні ванни, буде: «Так, але тільки в ранні або вечірні години, і при дотриманні всіх запобіжних заходів».

Якщо ви раптом перестали засмагати

Трапляються ситуації, коли людина спочатку добре засмагала, а потім раптом перестала. Тут потрібно бути дуже уважним до свого організму. Одна справа, якщо це - вікові зміни, адже відомо, що чим старша людина, тим менше меланіну виробляє її шкіра. Але якщо таке трапилося у відносно молодому віці, то це привід звернутися до лікарів. Синтез меланіну відбувається під впливом гормонів. Це складний процес і коли відбувається збій, людина починає помічати, що засмага не лягає на її шкіру. Так що це може говорити про проблеми в ендокринній системі.


Читати також