Чи передається гепатит через поцілунок?

поцілунок. Гарне фото

Гепатити - це одна з форм вірусних інфекцій. На сьогодні їх налічують близько 7 патологій. У людей зустрічається доволі часто, тому у багатьох виникають питання, чи може передатися гепатит через поцілунок? Щоб це зрозуміти, розберімося, що таке гепатит, що може спричинити його виникнення і яка вірогідність того, що ви можете захворіти через поцілунок.

Трохи теорії

Гепатит – це інфекція. Вірус, який проникає в людину і чинить серйозний шкідливий вплив на печінку. Гепатит націлений на її руйнування, тому потрібно вчасно виявити хворобу, щоб убезпечитися від можливих її наслідків.

Гепатит передається через:

  • інфіковані голки в медичних закладах, тату-салонах, косметологічних салонах, приватних клініках та інших місцях, де їх використовують;
  • під час пірсингу, якщо застосовують заражені голки;
  • під час контакту з кров’ю людини, яка хворіє гепатитом;
  • під час використання предметів особистої гігієни хворого;
  • під час купання у брудних водоймах, річках і озерах.

Це основні причини хвороби й передачі інфекції.

Чи можна заразитися через поцілунок?

Як ми вже зазначили, гепатит часто передається, коли безпосередньо контактуєш з інфікованою кров’ю людини чи предметом, яким користується хворий. Тож виникає цілком логічне питання: «Що станеться, якщо поцілувати людину, в якої вірусний гепатит? Чи можна заразитися?» Відповімо одразу: так, можна. Це біологічний спосіб перенесення інфекції. Але не варто одразу лякатися.

Річ у тім, що слина дійсно може передавати вірус у такий спосіб, як поцілунок. Але зараження надзвичайно малоймовірне. Уся річ у слині, яка містить мінімальну кількість потенційних збудників. Їх кількість у слині надзвичайно мала для зараження. Воно можливе тільки у випадку, якщо під час поцілунку у людини гостра форма хвороби. У такому разі кількість агентів, які містять інфекцію у слині, зростає у геометричній прогресії. Тоді зараження цілком можливо.

Але тут існує й інший чинник. Навіть якщо в інфікованої людини гостра стадія гепатиту і відбувся поцілунок, то, щоб передався вірус, інша людина повинна мати ушкоджену слизову оболонку ротової порожнини. Тоді можна вважати, що вірус потрапив до вас усередину. В цьому випадку ймовірність виникнення хвороби збільшується. Якщо ж інша людина, яка цілується з зараженою другою половинкою, має здорову слизову ротової порожнини, то ймовірність дістати інфекцію знижується.

Небезпечно цілуватися з людиною, хворою на гепатит, ще й тоді, коли у вас навколо рота або у роті є відкрита ранка з кровотечею. Потрапляння вірусу у кров, навіть у найменшу ранку, набагато збільшує шанси заразитися.

Підбиваємо підсумки

Цілуватися з хворим на гепатит будь-якого типу можна. Але треба обов’язково стежити за станом слизової оболонки порожнини рота. Якщо в ній розпочалася кровотеча, потрібно тимчасово призупинити поцілунки до одужання.

Дотримуйтеся гігієни порожнини рота й цілуйтесь із задоволенням!

Увага!!! Перед застосуванням будь-якого препарату, обов’язково проконсультуйтеся з лікарем!


Читати також