Чоловіче непліддя: причини та лікування

Чоловіче непліддя

Чоловіче безпліддя – поширене захворювання нині. Його лікує лікар уролог. Чим раніше почнеться терапія, тим більше шансів на одужання.

Причини захворювання

Фахівці виділяють причини, які призводять до чоловічого непліддя:

  • Варикоцеле. Це розширення вен насіннєвого канатика та на поверхні яєчка. Через це знижується фертильність.
  • Захворювання яєчок. Патологічні зміни в яєчках призводять до зниження кількості або до повної відсутності сперматозоїдів.
  • Порушена прохідність сім’явиносного каналу. Через це в еякуляті мало сперматозоїдів, або вони відсутні зовсім.

Це були основні причини захворювання. Інші фактори, що провокують захворювання, – гормональний збій, травма статевих органів, вроджені захворювання.

Іноді причиною безпліддя є психологічний фактор. Наприклад, чоловік морально не готовий до дитини або він не бачить сім'ю з обраною партнеркою.

Симптоми захворювання

Головна ознака безплідності – це неможливість зачати дитину протягом року при регулярних статевих контактах. Будь-яких яскраво виражених симптомів захворювання немає.

Однак варто звернути увагу на дискомфорт під час статевого акту та погану ерекцію, вони можуть свідчити про травми статевого органу. Якщо ж на обличчі з'явилася вугрі, то можлива причина безпліддя у гормональному збої.

Точну причину захворювання може встановити лише лікар після огляду пацієнта. При підозрах необхідно не затягувати з візитом до фахівця.

Способи лікування

Лікування чоловічого непліддя можна пройти у Приватному медичному центрі в Івано-Франківську. Схема лікування в кожному випадку підбирається індивідуально, виходячи з клінічної картини пацієнта. Необхідно відзначити, що терапія у 95% випадків дає позитивний результат.

Іноді чоловікові достатньо змінити спосіб життя та відмовитись від шкідливих звичок. З медикаментозною терапією це дає відмінні результати.

Однак іноді потрібне складне та тривале лікування. Наприклад, ЕКЗ із застосуванням сучасних методик запліднення ICSI, IMSI, PICSI. При цьому, щоб отримати сперматозоїди, проводять біопсію яєчка.

Якщо основна причина захворювання – гормональний збій, застосовується гормональна терапія. Як правило, вона триває протягом дев'яти місяців, протягом яких пацієнт повинен постійно відвідувати спеціаліста для відстеження рівня гормонів та корекції дозування препаратів.

Профілактика безпліддя у чоловіків

Нормальна сексуальна функція не означає, що у чоловіка все гаразд із репродуктивною системою. Тому він повинен щороку відвідувати лікаря уролога-андролога для контролю свого стану. Чим раніше почнеться лікування патології, тим менше шансів на розвиток безпліддя.


Читати також