Фізичні вправи знижують потяг студентів до алкоголю

про вплив фізичних вправ на потяг до алкоголю

Авторки: Іф Хоґерворт, професорка біологічної психології Університету Лафборо, та Александра Ґавор, аспірантка спеціальності «Науки про спорт, фізичні вправи та здоров’я» в Університеті Лафборо.

Алкогольне сп’яніння, особливо в західних культурах, все частіше розглядається як соціально прийнятна поведінка, а надмірне споживання алкоголю вважається серйозною проблемою серед студентів університетів. 2012 року дослідження показало, що 45-69% студентів британських університетів долучалися до щотижневого «алкогольного марафону».

Зараз наше дослідження вказує на те, що студенти, які займаються фізичними вправами, менш схильні мати потяг до алкоголю та почувають себе набагато краще.

Щоб дослідити можливе зниження рівня зловживання алкоголем серед студентів, ми виявили 60 студентів віком від 18 до 25 років, які були класифіковані як вразливі до небезпечних та шкідливих наслідків споживання алкоголю та схильні до залежності від нього. Це було зроблено за допомогою анкети для скринінгу споживання алкоголю, розробленої Всесвітньою організацією охорони здоров’я.

Ми запитали студентів про їхні звички до вживання алкоголю, запропонували їм розповісти про улюблені напої, а потім показали їм вступне відео про бари і коктейлі, щоб підвищити їх тягу до алкоголю. Ми скористалися анкетою, щоб визначити, чи це було успішним у посиленні потягу. Результати показали, що так.

Після розробки п’ятихвилинного комплексу вправ, що складається з різних присідань, альпіністів, віджимань, стрибків та ударів п’ятами, ми попросили студентів переглянути відео, заповнити анкету про бажання, а потім виконувати кожну з цих вправ протягом 45 секунд, у круговому форматі.

Було також дві контрольні групи – активна і пасивна. Активна група протягом п’яти хвилин розфарбовувала розмальовку. Пасивна, відповідно до своєї назви, нічого не робила.

Після трьох групових занять, всі студенти відповідали на питання про вживання алкоголю, потяг до нього, свій настрій та тривожність.

Аналіз показав, що ті, хто виконував фізичні вправи мали значно нижчу тягу до алкоголю, ніж ті, хто був в обох контрольних групах. Також у них покращився настрій і знизилась тривожність. Це говорить нам про те, що навіть короткі п’ятихвилинні вправи справді можуть мати позитивний ефект на ваше бажання випивати, зменшити споживання та зміцнити загальне здоров’я.

Студенти, яких попросили зробити розмальовку в якості відволікаючого прийому, також відчули себе щасливішими, повідомивши про підвищення настрою і зниження тривожності. Попередні дослідження показали, що заняття творчістю знижують рівень стресу і тривоги. Однак на тягу до алкоголю розмальовки як відволікаючий засіб не впливали.

Під час пандемії молоді люди, особливо студенти, не могли вийти і зустрітися зі своїми друзями, і психічне здоров’я деяких серйозно постраждало. Ситуація, можливо, ускладнилася через виявлене зростання вживання алкоголю, який часто використовується як форма самолікування або механізм подолання проблем.

Запої і крайня ступінь сп’яніння у студентів пов’язані з проблемою вживання алкоголю в подальшому житті. Це може призвести до хронічних інвалідизуючих захворювань, таких як рак, хвороби серця, деменція, діабет, не кажучи вже про велику кількість похідних проблем із психічним здоров’ям. Серед молодих людей це було пов’язано з підвищенням ризикованої і агресивної поведінки. Крім того, часте вживання алкоголю пов’язують з академічними проблемами, такими як зниження інтересу до предмета, пропуск лекцій і більш низькі оцінки.

Чому фізичні вправи зменшують потяг?

Вважається, що потяг сприяє зловживанню алкоголем. Це сильне бажання або потреба випити, а також нав’язливі думки про алкоголь.

Потяг може бути легко спровокований певними чинниками, наприклад, перебування на вечірці чи в ресторані, і ми часто цього не усвідомлюємо. Потяг лежить в основі більшості залежностей, починаючи з переїдання та закінчуючи вживанням героїну.

Дослідження показали в минулому, що, зменшуючи тривожність і підвищуючи позитивний настрій, тягу до алкоголю можна зменшити.

Все більше даних свідчать про те, що фізичні вправи можуть викликати відчуття ейфорії та підняти настрій. Це може бути пов’язано з вищим рівнем речовин у мозку, що роблять нас щасливими (так званих нейромедіаторів) – таких як дофамін, серотонін та ендорфіни. Ці речовини так само змушують нас почувати себе добре, як і алкоголь.

Тож фізичні вправи можуть значною мірою витіснити вживання алкоголю і зменшити потяг. Результати, подібні до наших висновків, були отримані й в інших дослідженнях.

Отже, наступного разу, коли ви захочете випити пива, спробуйте спочатку зробити декілька фізичних вправ.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під заголовком «Exercise can reduce students’ desire to drink alcohol – new research» в журналі «The Conversation» 29 жовтня 2021 р.

Переклали студенти групи 2зп Факультету іноземної філології Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова.


Читати також