Як позбутися гикавки? Як швидко перестати гикати?

Як позбавитися від гикавки? Як швидко припинити гикати?

Гикавка – це неконтрольована фізіологічна реакція, яка характеризується мимовільним скороченням діафрагми, за яким слідує раптове закриття голосової щілини – частини гортані, яка містить голосові зв'язки. Скорочення переривають подачу повітря, що викликає характерний звук «гик». Напад гикавки створює деякий дискомфорт, але зазвичай швидко минає і не залишає наслідків.

Якщо у вас з'явилася гикавка, причини можуть бути різні. Короткочасна, швидкоплинна гикавка – звичне явище. Вона проходить сама собою і, крім роздратування, не залишає жодних слідів. Стійка і тривала гикавка (тривалістю до двох днів) зустрічається рідше. Проте найгірший можливий варіант – це коли гикавка не минає місяцями і не піддається лікуванню домашніми методами. У таких випадках необхідно звернутися до лікаря, адже постійне гикання може бути ознакою серйозних захворювань. Особливо тривожним симптомом є тривала гикавка при вагітності.

Вчені кажуть, що фізіологічне значення гикавки у ссавців пов'язане зі здатністю шлунку видаляти повітря, яке проковтнули під час смоктання. Гикавка у новонароджених, а, по суті, раптове скорочення діафрагми, здійснює тиск на дно шлунка, що зі свого боку дозволяє малюкам споживати більше молока і в такий спосіб збільшує їх шанси на виживання.

Ця гіпотеза підтверджується тим, що гикавка після їжі у новонароджених і немовлят трапляється значно рідше, ніж у дітей старшого віку і дорослих. Було підраховано, що новонародженим необхідно до півгодини в день, щоб гикати.

Цікавий факт: найтриваліший зареєстрований випадок ідіопатичної гикавки тривав більше 60 років. Гикавка виникла у 28-річного чоловіка і не піддавалася лікуванню. Напади гикавки минулися самі собою через багато років.

Гикавка: причини виникнення

За причинами виникнення гикавку можна поділити на:

  • Фізіологічно індуковану (найбільш розповсюджена) – це звичайна гостра гикавка, яка проявляється раптова і відносно швидко затихає.
  • Симптоматичну – тобто симптом конкретних захворювань.
  • Ідіопатичну – невідомого генезу.

Спробувати позбутися гикавки можна шляхом обмеження найбільш частих ситуацій, при яких вона виникає. У більшості людей до таких ситуацій відносяться:

  • швидке і жадібне поглинання їжі, не запиваючи її. Це призводить до того, що вміст стравоходу давить на діафрагму і подразнює її;
  • подразнення шлунка при вживанні занадто гарячих чи занадто холодних напоїв (особливо газованих);
  • надмірне споживання алкоголю;
  • нервові стани;
  • переохолодження організму.

Захворювання, симптомами яких може бути часта гикавка

  • Гастроезофагеальний рефлюкс, який характеризується закидом вмісту шлунку в стравохід.
  • Сахарний діабет.
  • Уремія.
  • Захворювання нервової системи, такі як менінгіт, пухлини головного мозку.
  • Ниркова недостатність.
  • електролітні порушення (гіпокальціємія, гіпокаліємія).
  • Отруєння.
  • Виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки.
  • Перенесені операції в області шиї та грудної клітини.
  • Захворювання щитовидної залози, особливо тіреоїдний зоб.

Як позбутися від гикавки? 10 методів

Існує багато способів, як перестати гикати. Деякі з них більш корисні, а інші, особливо якщо у вас виснажлива гикавка, можуть узагалі не працювати. До вашої уваги 10 найбільш популярних і, можливо, найбільш ефективних домашніх методів, які швидко допоможуть позбутися від гикавки.

  1. Набрати в легені багато повітря, зробивши глибокий вдих і затримавши дихання на декілька секунд.
  2. Якщо подихати в пакет із паперу, можна зупинити гикавку. Так, рівень вуглекислого газу в крові збільшиться, ви автоматично будете робити глибокі вдихи, і скорочення діафрагми зупиниться.
  3. Використовуйте позу ембріона. Для цього необхідно сісти на підлогу, притиснути коліна до грудей і обхопити їх руками, повільно нахилившись уперед. В такій позі потрібно посидіти близько 3-х хвилин. Якщо в даний момент ви не можете сісти, потрібно просто нахилити тулуб уперед і вниз. Таке положення допоможе відновити правильну роботу діафрагми, створивши додатковий тиск на неї.
  4. Повільно пити теплу воду чи неміцний чай, бажано маленькими ковтками.
  5. Ритмічне і легке дихання (вдих носом, видих ротом). При цьому потрібно розслабитися і заспокоїтися.
  6. Ще один метод – це створити стрес для організму. У цьому випадку допоможе холодний душ. Різка зміна температури змінить частоту дихання, що зупинить процес гикання.
  7. Необхідно сильно висунути язик на декілька секунд. Таким способом ви зупините судоми діафрагми, які викликають гикання.
  8. Жування окрайцю хліба (бажано цільнозернового).
  9. З'їсти щось солодке, наприклад, чайну ложку меду чи цукру.
  10. Випити склянку води на одному диханні.

Знову гикавка? Як зупинити

Дієвий спосіб позбутися від гикавки, а точніше, уникнути її – нормалізувати власний спосіб життя: споживати їжу і напої повільно, бажано в певний час, не переїдаючи, відпочивати, дотримуватися спокою, уникати стресових ситуацій, перейти на легкозасвоювану дієту.

Що робити, якщо дитина гикає?

Гикавка у дитини може бути зведена до мінімуму, якщо годувати її до того, як вона сильно зголодніла і буде їсти швидко й жадібно, проковтуючи при цьому велику кількість повітря, що сприяє виникненню гикавки. Слід забезпечити дитині максимально комфортні умови під час їжі, особливо тишу і спокій, щоб уникнути нервозності і стресу. Після годування необхідно розташувати малюка в більш вертикальному положенні для того, щоб уникнути застою газів у шлунку.

Постійна гикавка може не піддаватися домашнім методам лікування. Тому, якщо гикавка у дорослого чи дитини триває 48 годин і більше, необхідно звернутися до лікаря. Спеціаліст може прийняти рішення про проведення аналізів для з'ясування причин гикавки. Він також порадить, як прибрати гикавку, і призначить відповідні ліки для покращення стану організму після гикавки.


Читати також