Президент Зеленський звернувся до ізраїльтян на івриті: «Підвищіть голос проти вбивства громадян!»

​Президент Зеленський звернувся до ізраїльтян на івриті

Президент України Володимир Зеленський опублікував у своєму телеграм-каналі пост на івриті, в якому закликав євреїв у всьому світі виступити проти вбивства мирних жителів в українських містах.

Зеленський апелював до двох чутливих для євреїв тем — до пам'яті про Бабин яр та до головного єврейського релігійного центру України в Умані, де похований засновник брацлавського хасидизму раббі Нахман з Брацлава. Обидва місця зазнали російських бомбардувань.

«Всі ми вчора зазнали бомбардування в Києві, і всі ми померли вдруге в Бабиному ярі від ракетного обстрілу. Хоча весь світ уже говорив "Ніколи більше". Для всіх, хто знає історію, Бабин яр – це особливе місце. Особливе у всій Європі. Місце молитви та пам'яті про десятки і сотні тисяч людей, убитих нацистами. Місце старовинних київських цвинтарів. Чому треба перетворювати його на ціль для ракет? Ви вбиваєте жертв Голокосту вдруге», - написав Зеленський.

«У перші дні війни масового обстрілу зазнала Умань, місце, куди сотні тисяч євреїв приїжджають молитися. Я звертаюся зараз до євреїв у всьому світі – ви не бачите, що тут відбувається? Дуже важливо, щоб євреї у всьому світі не тримали мовчання. Тому що нацизм народжується у мовчанні. Підніміть свій голос проти вбивства громадян, виступіть проти вбивства українців».

Вранці у вівторок із подібним зверненням президент Зеленський звернувся до євреїв українською мовою.

Адресатом послання на івриті була громадська думка та уряд Ізраїлю, який намагається зберігати нейтралітет у конфлікті між Україною та Росією, хоча сьогодні під тиском адміністрації Байдена Ізраїль разом із 140 іншими державами голосував за резолюцію з різким засудженням російської агресії. Пізніше Зеленський написав у Твіттері, що поговорив телефоном із прем'єр-міністром Ізраїлю Нафталі Беннетом «про російську агресію».

Ізраїль не лише відмовив Зеленському у постачанні бронежилетів та касок, але й виразно не засудив агресію проти України (лише приєднався до загального засудження в ООН). Не були оголошені антиросійські санкції, і, як повідомляють сьогодні ізраїльські економічні видання, наша країна залишиться єдиним відкритим притулком для капіталів багатьох російських олігархів.

Водночас, спостерігачі зазначають, що в Єрусалимі є консенсус щодо такої нейтральної політики: на горизонті у Ізраїлю збройний конфлікт з Іраном та його союзниками в регіоні, і Єрусалим не може кидати виклик Росії, яка контролює Сирію. У час загрози єврейській державі координація з Росією може відіграти найважливішу роль. Втім, мовчання Ізраїлю не дає жодних гарантій на майбутнє.


Читати також