​Ізраїльські вчені встановили, що якість сну при вагітності впливає на масу новонародженого

​Ізраїльські вчені встановили, як якість сну під час вагітності впливає на масу дитини. Поради

У дослідженні лікарні "Сорока" взяли участь 516 вагітних жінок. Згідно з отриманими даними, частота порушень сну становила 41,1%. Ті, хто страждає на це явище, мають більш високий ризик розвитку анемії.

Дослідження, проведене у лікарні «Сорока» та Університеті імені Бен-Гуріона, вказує на прямий зв'язок між порушеннями сну при вагітності та народженням маловагової дитини. Дослідження було представлено на провідній конференції з медицини матері та плоду в Орландо, США.

До вибірки дослідження увійшли 516 вагітних жінок, які відповіли на анкети з різними аспектами сну. Крім того, в ході дослідження було зібрано інформацію про нічне освітлення із супутникових знімків, наданих факультетом географії Університету імені Бен-Гуріона.

Загальна частота порушень сну склала 41,1% (212 жінок), з них 37% (83 жінки) повідомили про порушення сну у першому триместрі та 60,8% у третьому триместрі (129 жінок).

Це також показує, що жінки, які вказали, що вони страждали на порушення сну в обох триместрах, зазнавали більш високого ризику діагностування анемії під час вагітності, в 1,5 рази вище (35,1% проти 25,6% серед тих, хто не повідомляв про порушення сну).

Також було встановлено, що 4,2% жінок, які страждають на порушення сну, народили маловагову дитину в порівнянні з 1% жінок, які не страждають на порушення сну.

Дослідники зазначили, що «результати показують, що недостатня якість та кількість сну можуть негативно позначитися на розвитку плода та здоров'ї матері. Рання діагностика та адаптація добрих навичок сну під час вагітності можуть знизити ризик ускладнень вагітності».


Читати також