Омбудсмен звинуватила росію у депортації українців на сахалін

Омбудсмен звинуватила росію

Україна збирає для передачі міжнародному правосуддю докази військових злочинів, які скоюються під час російського вторгнення. Про це повідомила уповноважена Верховної ради з прав людини, яка побувала в Брюсселі. Людмила Денисова сказала, що примусове переселення людей з окупованих територій заборонено, але росіяни піддали цьому сотні тисяч українців:

«Їх просто перемістили, депортували із нашої території. Наші громадяни були депортовані з нашої території на їхню територію. Вони пішли не з власної волі, їх насильно відвезли спочатку до фільтраційного табору на Донеччині. Після цього їх везуть автобусом до росії. Потім потягом везуть у різні місця, зокрема в депресивні регіони рф, на кшталт сахаліну».

Омбудсмен заявила, що для суду над президентом володимиром путіним та його оточенням за організацію злочинів в Україні необхідно створити окремий трибунал. На її думку, існуючі Міжнародний суд ООН та Міжнародний кримінальний суд не дадуть змоги притягнути до відповідальності високопосадовців.

Денисова звинувачує російських військових у нападах на мирне населення та цивільні об'єкти, називає вбивства українців, що жили в Маріуполі, геноцидом:

«У Маріуполі ситуація не змінюється, вона залишається складною. Місто в руїні. 90 відсотків житлових будинків розбомблено. Приблизно 20 тисяч громадян загинуло».


Читати також