Сім тварин, які змусять вас переглянути те, що ви думаєте та знаєте про стать і владу у тваринному світі

Колібрі-якобін синьоголовий

Авторка: Луїза Джентл, професорка охорони дикої природи Нотингемського Трентського університету.

Легко припустити, що всі тварини мають чітке розмежування між статями, тому що відмінності у зовнішньому вигляді між самцями та самками можуть бути досить разючими. Але чим більше вчені дізнаються про дику природу, тим ясніше стає, що у природи немає законів.

Більшість людей знають, що самці морських коників вагітніють і народжують. Але нові дослідження відкривають ще більше інформації про тварин, які не відповідають очікуванням щодо статевих норм.

Щоб зрозуміти, чому у деяких видів розвинулися особливі риси або зовнішній вигляд, вам потрібно знати, з яких причин самці та самки багатьох видів еволюціонували так, що виглядають настільки різними. У більшій частині тваринного світу самки мають обмежену кількість яйцеклітин, тоді як самці мають нескінченну кількість сперматозоїдів.

Це явище відоме як анізогамія і зазвичай змушує самців конкурувати за самок через еволюцію зброї, як-от роги в оленів, або прикрас, зокрема красивий хвіст павича. Отже, в інтересах самок бути більш вибагливими до своїх партнерів по спаровуванню.

Ці відмінності у зовнішності статей виникли в результаті процесу, який називається статевим відбором.

1. Крижень

Крижень

Гарним прикладом цього є крижень, одна з найпоширеніших качок у світі. Коричневий колір пір’я самок виник у результаті природного відбору, коли виживають найпристосованіші; в цьому випадку ті, що замасковані від хижаків.

Яскраво-блакитне і зелене пір’я самців крижня виділяють їх на тлі, але це також додає їм привабливості. Самки вибирають «найсексуальніших» самців за оперенням. Отже, серед більшості видів самці яскраво забарвлені, а самки мають похмурий вигляд.

Але це не завжди так. Еволюція створила деякі неймовірні повороти в історії природи.

2. Колібрі-якобін синьоголовий

Колібрі-якобін синьоголовий

Нещодавнє дослідження показало, що близько 20% самок синьоголових якобінів (вид колібрі з Центральної Америки) мають райдужне синьо-зелене оперення, яке імітує колір самців.

Хоча самки імітують лише зовнішній вигляд, а не поведінку самців, вони отримують перевагу, якою користуються більш агресивні самці. Самці уникають самок з декоративним оперенням, тобто їх залишають у спокої, дозволяючи отримати кращий доступ до їжі.

3. Нарвал

Нарвал

Нарвал, або морський єдиноріг, – арктичний кит, який має довгий спіральний бивень довжиною до трьох метрів. Самці використовують бивень, щоб привабити самок і відлякати суперників-самців. Самець з найбільшим бивнем є найбільш домінуючим і має найбільше можливостей для спаровування.

Однак невелика кількість самок також має бивні. Невідомо чому. Але якщо бивні збільшують шанси на виживання (для боротьби з хижаками чи пронизування їжі), це сталося внаслідок природного відбору як у самців, так і у самок нарвала. Оскільки наявність бивня в основному обмежена самцями, можливо, що самки з бивнем отримують таку ж користь від нього, як і колібрі від барвистого оперення.

4. Триперстка смугаста

Триперстка полосатая

Деякі види, такі як триперстка смугаста (південноазіатський наземний птах), демонструють повну зміну ролей. Самки більші за самців і мають чорну пляму на горлі та грудях, якої у самців немає. Самки голосно кричать, щоб привабити самців і боротися за доступ до партнерів.

Після того як пара спарувалася, самка переходить до свого наступного партнера, а самець залишається висиджувати яйця та вирощувати пташенят сам. Однак це має певну ціну. У тваринному світі більшість самок живуть довше, ніж самці, але самки триперсток живуть чотири роки – майже вдвічі менше, ніж самці.

5. Брижач

Брижач

Не тільки самки отримують вигоду від переймання чоловічої зовнішності або рис. Брижач (болотяний птах з Північної Європи та Азії) отримав свою назву через пір’яний комір, який утворюється на шиї самців під час сезону розмноження, подібно до вікторіанських брижів, які носили в 17-му столітті. Самці з виразнішим пір’ям приваблюють більше самок.

Так, самці з найкращими брижами розпещені вибором, тоді як інші залишаються самотніми, не маючи можливості спаровуватися. Але ці невдоволені самці знайшли спосіб обійти гравців у їхній власній грі. Деякі самці копіюють самок під час сезону розмноження, щоб підібратися до них досить близько і підступно спаруватися.

Деякі з брижачів, які видають себе за самок, навіть будуть відволікати інших самців від самок. Псевдосамки згодом повернуться до спарювання, як тільки на їхньому шляху не буде перешкод.

6. Гієни

пятнистая гиена Субсахарской Африки

Мабуть, найцікавіша тварина – плямиста гієна Субсахарської Африки, де кланами керують самки. Вони здійснюють більшу частину полювання і виховують дитинчат самостійно. Самки більші за самців і мають більше тестостерону, а це означає, що часто самець найвищого рангу підпорядковується самці найнижчого рангу.

У самок навіть є пеніс, разом з сім’яниками, здатний до ерекції. Насправді це псевдопеніс, утворений збільшеним клітором, через який самки мочаться і народжують. Фальшивий пеніс використовується для того, щоб сигналізувати про домінування, коли гієни зустрічаються одна з одною, при цьому ерегований «пеніс» виступає прапором покори.

7. Азійський вівцеголовий губан

Азійський вівцеголовий губан

Отже, у тваринному світі є багато переваг для тих, хто виглядає як представник протилежної статі. Деякі види риб, такі як азійський вівцеголовий губан, ідуть ще далі і змінюють стать протягом життя.

Під час процесу, відомого як послідовний гермафродитизм, найбільші самки перетворюються на самців. Зміна рівня гормонів призводить до того, що їхні яєчники перетворюються на яєчка, що дозволяє їм зачинати більше нащадків протягом свого життя.

Ми так багато дізналися про тваринний світ з початку розвитку сучасної науки, але, як показують нові дослідження, лише торкнулися поверхні.

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «Sex and power in the animal kingdom: seven animals that will make you reconsider what you think you know» в журналі The Conversation 27 вересня 2022 р.


Переклали Ірина Бачуріна, Ростислав Кашуба та Маргарита Клименко.


Читати також