Відчуваєте стрес? Прочитайте вірш

Вірші як ліки від стресу

Авторка: Мариса Ґрунз, американська літературознавиця, постдокторська дослідниця Гарвардського університету

Читання гарного вірша може синхронізувати ваше серцебиття і дихання.

Джонатан Бейт і його дружина Пола Берн чекали в лікарні на доньку, котра страждала від ниркової недостатності. «У той найтемніший момент, коли вона боролася за життя, було дуже важко думати про щось інше, крім загрози втратити її», — каже сьогодні Бейт. Бейт і Берн, обидва відомі літературознавці та біографи, не знайшли полегшення. «Ми чекали в лікарні, і читати було нічого, окрім нікчемного журналу про знаменитості», — згадує Бейт. Після пересадки нирки, коли їхня донька нарешті почувалася добре, у Бейта та Берн виникла ідея. «А чому б не зібрати антологію поезії, щоб допомогти людям пережити тяжкі часи? — питає Бейт. — Можливо, уважне читання поезії допоможе відновити баланс нервової системи».

У 2016 році Бейт, тепер професор гуманітарних наук про довкілля в Університеті штату Аризона, разом з Берн опублікували антологію під назвою «Наголошено, не наголошено: класичні вірші для зняття стресу».[1] Вчені знали, що люди в англомовному світі вже давно звертаються до поезії для підняття настрою. Філософ Джон Стюарт Міл знайшов розраду від депресії, читаючи Вільяма Вордсворта. Міл назвав поезію Вордсворта «ліками від мого душевного стану». Вірші виражали «чуттєві стани... породжені красою», що стали для Міла «джерелом внутрішньої радости, співчуття та вигадливого задоволення, які могли б розділити всі люди».

Ті, хто любить літературу, можливо, відчули її здатність зцілювати. Але що говорить наука? Чи може читання віршів полегшити фізіологічні симптоми стресу та тривоги? Це те, що ми з відеооператором Стівеном Аларді вирішили дослідити у відео нижче. Вони містять інтерв’ю з Бейтом та Інною Хазан, дослідницею біологічного зворотного зв’язку та клініцисткою із Гарвардської медичної школи.

Біологічний зворотний зв’язок використовує чутливі медичні інструменти, щоб перевірити, як глибоке дихання, уважність та інші схожі техніки впливають на фізіологічні показники стресу, зокрема артеріальний тиск. Без високотехнологічних приладів неможливо виміряти два найпромовистіших показники: варіабельність серцевого ритму та кардіо-респіраторну синхронізацію. Протягом будь-якої хвилини ваш пульс не є абсолютно стабільним. Насправді він змінюється від удару до удару, пришвидчуючись від (скажімо) 60 ударів на хвилину до 80 ударів на хвилину, а потім знову знижується — і все це протягом кількох секунд. Виявляється, що висока варіабельність серцевого ритму (ВСР) у стані спокою прямо корелює з психічним здоров’ям[2], благополуччям[3] і навіть довгостроковою стійкістю до стресорів і травм[4].

Коли ви розслаблені та маєте високу ВСР, у вашому тілі відбувається ще одне дивне явище - серцебиття синхронізується з диханням. Це відбувається несвідомо та мимоволі. Але це також корелює з психічним здоров’ям. І тут на сцену виходить поезія.

Низка досліджень показала, що читання ритмічної поезії може підвищити як ВСР у стані спокою[5], так і кардіо-респіраторну синхронізацію[6]. Виявляється, це особливо стосується поезії у довгих шестистопних віршах, зокрема давньогрецької поезії, яку Платон описував як таку, що занурює її декламаторів у трансовий або «рапсодичний» стан. Висока ВСР і кардіо-респіраторна синхронізація можуть допомогти викликати «стан потоку», в якому розумова концентрація стає легкою та приємною. Можливо, ті давньогрецькі «рапсоди» знайшли шлях до стану потоку в поезії.

Але не всі з нас можуть читати давньогрецьку поезію. Тож замість цього ви можете знайти пам’ятний і заспокійливо ритмічний вірш, який стане вашим оберегом. Для мене одним із таких віршів є «Зупинка у лісі сніжного вечора» Роберта Фроста, що входить до «Наголошено, не наголошено». Фрост стверджував, що написав вірш у стані потоку; чи може він викликати схожу реакцію у читача?

Щоб перевірити ці наслідки, Хазан підключила мене до машини біологічного зворотного зв’язку, яка вимірює ВСР та кардіо-респіраторну синхронізацію серед інших показників, пов’язаних з емоційною регуляцією та психологічною стійкістю. Дві хвилини я мовчки сиділа і думала про болючі, тривожні події в моєму житті. Моя ВСР знизилася, а дихання стало нерегулярним. Тоді я мовчки прочитала «Зупинку в лісі». Мої показники зросли і навіть перевищили базові рівні. Цей досвід дозволив мені переосмислити спостереження Фроста сторічної давнини про те, що поезія «починається з насолоди, а закінчується мудрістю».

Список джерел

  1. Bate, J. & Byrne, P. (Eds.) Stressed, Unstressed: Classic Poems to Ease the Mind William Collins, Glasgow, Scotland (2017).
  2. van der Zwan, J.E., Huizink, A.C., Lehrer, P.M., Koot, H.M., & de Vente, W. the effect of heart rate variability biofeedback training on mental health of pregnant and non-pregnant women: A randomized control trial. International Journal of Environmental Research and Public Health 16, 1061 (2019).
  3. Harvard Health Publishing Staff. Heart rate variability: How it might indicate well-bring. Harvard Health Blog (2021).
  4. Dennis, P.A., et al. Posttraumatic stress, heart-rate variability, and the mediating role of behavioral health risks. Psychosomatic Medicine 76, 629-637 (2014).
  5. von Bonin, D., Frühwirth, M., Heuser, P., & Moser, M. Effects of speech therapy with poetry on heart rate variability and well-being. Research in Complementary and Classical Nature Medicine 8, 144-160 (2001).
  6. Cysarz, D., et al. Oscillations of heart rate and respiration synchronize during poetry recitation. American Journal of Physiology: Heart and Circulatory Physiology 287, H597-587 (2004).

Стаття вперше була опублікована англійською мовою під назвою «Feeling Stressed? Read a Poem» в журналі Nautilus 27 червня 2022 року.
Переклала Поліна Шарошкіна


Читати також