Науково-популярні відео тижня. Добірка від 14.11.2022

Найкращий наукпоп за тиждень у Ютубі. 14 листопада 2022 року

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень. Приємного перегляду та мирного неба!

Що таке енергосистема країни та як вона працює? Що відбувається з енергетикою під час війни і чому руйнування електростанції в одній частині України призводить до віялових відключень (аварійні відключення) за 1000 км? Електрична енергія, це саме той вид енергії який ми ще не навчилися зберігати у великих обсягах. Так, у світі вже є величезні акумулюючи станції, але вони не достатньо поширені. В Україні, як і в більшості країн електрична енергія одночасно генерується, передається та споживається, для цього долучені генерувальні станції, мережі передачі електроенергії та власне споживачі. В справно працюючій енергосистемі не може бути, а ні дефіциту, а ні надлишку потужності.

Роберт Сапольскі обговорює різні методи вродженого розпізнавання родичів між тваринами та людьми за допомогою білкових підписів, нюхових клітинних механізмів, когнітивних і сенсорних процесів. Він досліджує важливість спорідненості в циклах спарювання/овуляції тварин та інші явища, які показують, як організми ідентифікують один одного.

Подкаст терапія - це діалоги двох друзів. Спартак - український лікар, кандидат психологічних наук. Янович - український актор та комік. Наука досі не може пояснити, як вони зійшлися і чому досі спілкуються. Власне, це єдине, що й хлопці не можуть пояснити. На все інше в подкаст терапії відповіді є.

Цього разу хлопці записали подкаст у Дніпрі.

Сьогодні ми з вами розбираємо історію успіху компанії SpaceX: які чинники допомогли їй вибитись у лідери світової космонавтики, чому сучасні невеликі фірми хочуть спробувати її шлях, та чому їм це не вдасться. Поговоримо про те, чому SpaceX — останній космічний гігант свого роду.

Дайджест космічних новин від 12/11/2022.

У 1990 році іракський диктатор Саддам Хусейн вирішив організувати “маленьку переможну війну” та окупував невеличкий, багатий на нафту Кувейт. Але всього пів року по тому міжнародна коаліція визволила країну і завдала агресору нищівної поразки. І хоча головну роль у війні в Перській затоці відіграли сили США та їхніх європейських союзників під загальним командуванням Нормана Шварцкопфа, проти Іраку виступили навіть арабські країни – Єгипет, Сирія, Саудівська Аравія, Оман, Бахрейн, Катар, ОАЕ. Це була зразково-показова операція, де вирішальну роль відіграли високоточна зброя, авіація, безпілотники. Однак попри приголомшливий успіх, реалізувати вдалося далеко не всі плани союзників.

Огляд Волинського краєзнавчого музею

Нове цікаве відео на каналі Довколаботаніка.

Зазвичай ми вважаємо гнів чи агресію негативними почуттями. Але є ситуації коли вони можуть бути конструктивними. Що нам потрібно знати, щоб регулювати свій гнів, дивіться сьогодні у відеоблозі психотерапевтки Мар'яни Франко.

У двадцять четвертому епізоді ми познайомимося з майбутнім часом та повторимо всі часи, які вивчали на минулих подкастах. 

Сьогодні в "Історії для дорослих" письменник Степан Процюк міркує над тим, як українці за походженням перетворювали себе на росіян. Чи є закономірність у цих зрадах самих себе? Микола Гоголь – чи не найвідоміший українець, який вирішив стати росіянином. Чому українські письменник відмовлялися від власної ідентичності і починали перетворювати себе на росіян?

Від Великого вибуху до Темних віків, Перші зірки і пастка для світла, Телескоп місячного кратера - про це все і більше в новому відео на каналі Всесвіт UA.

Кому потрібна надлишковість? Ну, власне, усім! Чому? Дізнайтеся з відео.

Диктатор, який десятиліттями лишається у владі та з часом втрачає відчуття реальності. Він порівнює себе з великими правителями минулого та переконаний, що мусить відновити історичну справедливість. Для цього можна напасти на сусіда - значно меншого та слабшого. Він вірить, що народ сусідньої країни зустріне його армію з квітами. А світ промовчить, як промовчав минулого разу. Ці слова підійдуть багатьом діячам минулого та сучасності. У новому випуску WAS ми поговоримо про одного з них - іракця Саддама Хусейна. Ви дізнаєтеся, чому більшість впливових країн підтримала агресивну війну диктатора проти Ірану, як колаборант із двома паспортами допомагав Іраку виправдати анексію Кувейту, як Хусейн після операції “Буря в пустелі” оголосив себе переможцем, та чи дійсно держсекретар США Колін Павелл приніс у будівлю ООН пробірку з біологічною зброєю.

Віно Овертона - потужна технологія маніпулювання суспільство чи жертва конспірологі? На що насправді здатне вікно Овертона і хто цим користується? 

Зламом чужих смартфонів роками займаються ізраїльські програмісти з NSO Group. Pegasus -  їхня основна розробка й один із найсерйозніших вірусів усіх часів. Він може читати ваше листування, записувати дзвінки, вмикати камеру та мікрофон і найгірше те, що він робить це без відома власника. Вірус бере під контроль використання батареї, тож жертва не буде частіше заряджати телефон і щось підозрювати.
 
Пегас орендували такі “демократичні” країни як: Азербайджан, Бахрейн, Угорщина, Індія, Казахстан, Мексика, Марокко, Руанда, Саудівська Аравія, Того та ОАЕ. Саме завдяки Пегасусу Ізраїль зміг досягти дипломатичного визнання від Еміратів та Бахрейну, які історично підтримували Палестину проти єврейської держави.

Щоби підхопити Пегасуса, необов’язково вештатися порносайтами, читати russia today чи качати зламані програми. Достатньо займатися чимось підозрілим із точки зору ізраїльської розвідки Моссад або країни, якій NSO здала в оренду цю програму. Pegasus можна купити на урядовому рівні. Розказую, як працює найбільш небезпечний вірус на планеті.

Що потрібно їсти військовим? Як покращити українські сухпайки? Які продукти варто передавати знайомим бійцям, щоб вони краще почувалися й ефективніше воювали? Чи поживно харчуються Чмоні? Розповідає біологиня, адвокатка здоров'я, письменниця Дарка Озерна. 

Друга лекція з метафізики. Що означає "існувати"? Приклади з Платона, Аристотеля, Канта і британського емпіризму. Метафізичний реалізм: про що це? Метафізичний конструктивізм і його аргументи. Що означає "існувати поза нашою свідомістю"? Пояснення метафізичного реалізму і метафізичного конструктивізму на прикладі столу і кота, що сидить на столі. 

У буремні, карколомні часи, коли змінюється все навколо і звідусіль лунає слово «війна», миттєво корисним, водночас світоглядно підтримуючим, та ще й розвиваючим психологічно і філософськи є знайомство з досвідом видатних людей у схожих ситуаціях. Надзвичайна історія життя психолога у концентраційному таборі сповнена доброти і сенсу життя, історій людського випробування. Ми в ній бачимо постійну наукову і внутрішню духовну працю, відкриття і створення сенсів, впровадження їх у життя. По закінченню війни Віктор Франкл не тільки вижив, він допоміг багатьом людям своїм прикладом, наснагою, власним терапевтичним методом. Він став всесвітньо відомим психологом. Досвід свого життя і засади власної «логотерапії» вчений виклав у книжках «Людина у пошуках справжнього сенсу» та «Лікар і Душа». Знайомство з ними на цій лекції може стати корисним і терапевтичним для слухачів. Лектор: В'ячеслав Савченко - політолог, історик філософії. Автор циклу лекцій з гуманістичної і аналітичної психології, політики.

Хто свій? Хто чужий?


Читати також