Біль у суглобах

Біль у суглобах

Здатність рухатись – це найбільший подарунок природи. Кожного дня ми робимо мільйони різноманітних рухів і навіть не помічаємо їхню важливість. Доти, аж поки не втрачаємо контроль і здатність вільно користуватися власним тілом.

Біль у суглобах – це дзвіночок, на який варто звернути увагу. Він може швидко минути, але повторні та періодичні болі сигналізують про проблему, наприклад, запалення, або про те, що суглоб* руйнується. Останній симптом і супутнє йому захворювання (артроз) є поширеною причиною інвалідності. Саме тому не можна ігнорувати біль, краще відвідати лікаря та пройти обстеження.

Чому рухатись стає складніше

Ми рухаємося завдяки суглобам – це такі рухливі з’єднання між кістками, які змащуються синовіальною рідиною, що попереджає тертя. У похилому віці (або через деякі інші чинники) механізм функціонування наших суглобів дає збій. Синовіальної рідини стає все менше, суглоби руйнуються, кістки починають тертися між собою та спричиняти постійний біль. З часом рухи все більше обмежуються, кістки та суглоби спотворюються, розростаються, поки можливість користуватися ними не зникає зовсім.

За статистикою, 100% людей старше 55 років уже мають ознаки руйнування хряща, тобто ознаки деформувального артрозу. І в кожного це починалося з того, що болить коліно або плече тощо. Артроз – найпоширеніше дегенеративне захворювання суглобів.

Саме тому, якщо ви вже не вперше відчули біль у тазостегновому суглобі або у будь-якому іншому місці, це суттєвий привід звернутися до лікаря. Артроз має свої стадії, але не складно здогадатися, що саме початкові з них найлегше піддаються корекції. На початку зупинити або хоча б загальмувати процес значно легше.

У кого виникає артроз

Артроз – це захворювання, яке може торкнутися кожного. Вважається, що воно виникає у похилих людей. Здебільшого це так, але ознаки можуть з’явитися і у 25-тирічного. Особливо у жіночої статі, адже вони більш схильні до виникнення недуги.

Особливо уважними до своїх суглобів варто бути тим, хто:

  • Має роботу з постійним фізичним навантаженням та одноманітними рухами – вантажники, шахтарі.
  • Професійно займається спортом – гравці у футбол, волейбол, баскетбол.
  • Страждає на хвороби обміну речовин.
  • Хворіє на суглобовий псоріаз.
  • Має родичів, хворих на артроз (спадковий характер).

Монотонні рухи – це важливий чинник ризику, тож список професій значно ширший, аніж може здаватися. Але від виду діяльності залежить, які саме суглоби можуть постраждати – колінні, ліктьові, кульшові тощо.

Єдиний спосіб уникнути повного руйнування суглоба – це профілактика та вчасне звернення до лікаря. Якщо ви відчули біль у плечовому суглобі – не зволікайте. Саме лікар порадить, як краще вберегтися від артрозу, та може призначити препарати хондропротектори для збереження суглоба та запобігання руйнуванню.

*За даним посиланням ви перейдете на вебсайт www.theraflex.com.ua, де, зокрема, міститься реклама лікарського засобу Терафлекс. Перед застосуванням необхідно обов’язково проконсультуватися з лікарем та ознайомитися з інструкцією. Зберігати в місцях, недоступних для дітей. Самолікування може бути шкідливим для вашого здоров’я.

1. Болезни суставов: руководство для врачей / под ред. В. И. Мазурова. — СПб.: СпецЛит, 2008. — 397 с.

2. Altman, R D et al. “Radiographic assessment of progression in osteoarthritis.” Arthritis and rheumatism vol. 30,11 (1987): 1214-25. doi:10.1002/art.1780301103.


Читати також