Роль мінералів в організмі

Роль мінералів в організмі

Впродовж усього життя організм людини використовує безліч елементів для свого існування. Це вітаміни, мінерали, мікроелементи, метали, які постійно беруть участь в біохімічних реакціях взаємодії. Все це необхідно для нормального розвитку клітин, роботи імунітету, кровообігу1. В разі нестачі цих складових, людина стає пасивною, хворобливою та депресивною.

Мікроелементи та макроелементи: в чому відмінність?

Мікро- і макроелементи - базові складові матерії. З кисню, азоту, вуглецю створені білки, вітаміни, жири та вуглеводи, що необхідні організму. Доля деяких речовин у тканинах людини незначна, це - мікроелементи. Інших речовин в організмі більше, і вони називаються макроелементами2.

Ці елементи постійно вимиваються з організму. Тож якщо їх не поновлювати завдяки харчовим продуктам або вітамінам, починаються проблеми зі здоров'ям і самопочуттям.

Як отримати необхідні мінерали?

Для нормального функціонування організму потрібні залізо, цинк, магній і кальцій. Також необхідні інші різновиди елементів, які містяться в харчових продуктах:

  • Кальцій. Відповідає за кістки, зуби та кровоносну систему. Для його поповнення корисно вживати мигдаль, фундук, капусту, шпинат, курагу, інжир, кисломолочні та морепродукти.
  • Залізо. Відіграє головну роль у роботі імунітету та виробництві червоних кров’яних тілець. Він присутній у родзинках, абрикосах, яблуках. Крім того, залізо міститься у квасолі, яйцях, сочевиці, печінці, сардинах, устрицях, хлібі з висівками.
  • Магній. Допомагає в регулюванні калію і натрію, відповідає за кров’яний тиск. Магній є необхідною складовою для засвоєння вітамінів. Інжир, коричневий рис, пекінська капуста, йогурт - основні постачальники мінералу.
  • Цинк. Антиоксидант, що є найважливішим для імунної системи. Він зустрічається в сирах.

Весь комплекс необхідних елементів і допоміжних речовин можна отримати за допомогою вітамінних комплексів.

Чим небезпечна нестача мінералів?

Постійний мінеральний дефіцит шкідливий для здоров’я, оскільки спричиняє виникнення нових захворювань і ускладнення вже існуючих. Так, нестача заліза негативно вплине на роботу серця і спровокує захворювання, може розпочатися анемія, слабкість, а у дітей — затримка в розвитку.

Через дефіцит цинку у людини спостерігається зниження апетиту, погіршення роботи смакових рецепторів. Окрім цього, слабшає імунна система.

Недостатнє живлення організму кальцієм приводить до проблем із зубами та кістками. Збільшується імовірність діабету й остеопорозу.

Якщо замало магнію, то можуть розпочатися м’язові спазми, порушення серцевого ритму, запаморочення та припадки.

Мікроелементи для організму людини дуже важливі, оскільки впливають на роботу всіх органів та систем.

Чим допоможуть вітаміни Супрадин®*

Вітамінний комплекс має у своєму складі всі необхідні вітаміни, макро- і мікроелементи. Таблетки містять коензим Q10, який виступає як геропротектор. Також до складу препарату входять вітаміни групи A, В, С, К і потрібні організму кислоти. Формула засобу сприяє засвоєнню всіх складових без втрат.

Вітаміни Супрадин® здатні повністю перекрити добові потреби організму в вітамінах і мінералах. Допоміжні речовини сприяють швидкому і повному засвоєнню всіх елементів.

Препарат доступний для використання з 12 років. Може використовуватись як для профілактики дефіциту вітамінів і мінералів, так і для зміцнення імунітету.

Перед застосуванням варто ознайомитися з інструкцією та порадитися з лікарем, бо самостійне вживання медичних засобів може бути шкідливим.

_____________________________

*Реклама дієтичної добавки. Не є лікарським засобом. Супрадін® Актив, табл, №30, Супрадін® Актив, таблетки шипучі №10, Супрадін® Ведмежуйки, жув.пастил.№30, №60, Супрадін® Імуно форте гранули, саше № 14, Супрадін® Імуно Кідз, жув.пастил. №30, №60, Супрадін® Лецитин гель 175 г, Супрадін® Магічне драже, жув.пастил.№90, Супрадін® Розумняшки, жув. паст.№30

Література:

  • Клінічна імунологія та алергологія : навчальний посібник медичних ВНЗ IV рівня акредитації та медичних факультетів університетів / О. М. Біловол, П. Г. Кравчун, В. Д. Бабаджан [та ін.]. – Харків : Гриф, 2011. – 550 с.
  • Human Vitamin and Mineral Requirements, FAO/WHO expert consultation on human vitamin and mineral requirements, FAO 2001.
  • Moyer VA (2014). "Vitamin, mineral, and multivitamin supplements for the primary prevention of cardiovascular disease and cancer: U.S. Preventive services Task Force recommendation statement". Annals of Internal Medicine. 160 (8): 558–564. doi:10.7326/M14-0198. PMID 24566474
  • Витамины Супрадин®. Инструкция к использованию.

Читати також