Big Think (США): у Гарварді знайшли ідеальне поєднання овочів та фруктів для зниження ризику смерті

Big Think (США): у Гарварді знайшли ідеальне поєднання овочів та фруктів для зниження ризику смерті

Усі фахівці говорять про користь щоденного вживання фруктів та овочів, а ось про їхню кількість у раціоні думки розходяться. Портал Big Think публікує результати дослідження, у якому взяли участь 100 тисяч людей. Вчені відстежували стан здоров'я та дієти та вивели ідеальну денну кількість фруктів та овочів, споживання яких знижує ризик смерті. Ідеальний обсяг - п'ять порцій. (При цьому одна порція - це яблуко, половина банки овочів або чверть склянки сушених фруктів.)

Проведене нещодавно масштабне дослідження підтверджує думку, що п'ять порцій фруктів і овочів на день можуть знизити ризик смерті.

Як встановили експерти, максимальна користь можлива у разі двох порцій фруктів та трьох порцій овочів — усе, що згори, вже не дає додаткового ефекту.

Хоча мало хто буде сперечатися з тим, що фрукти та овочі (у розумному поєднанні з іншими продуктами) є корисними для нашого здоров'я, є в цьому питанні неясність. А саме виникає певна плутанина з приводу того, скільки порцій овочів і фруктів слід вживати в день. Міністерство сільського господарства Сполучених Штатів рекомендує включати до свого раціону від п'яти до дев'яти таких порцій на день. Ідеальним рішенням, згідно з міжнародними стандартами, був би раціон із п'яти чи шести порцій, хоча деякі фахівці пропонують значно більшу їх кількість.

На щастя, нове дослідження, у межах якого було вивчено стан здоров'я та дієти 100 тисяч жителів із залученням великих статистичних даних інших досліджень, покладає край суперечкам у тому, скільки порцій фруктів і овочів щодня слід вживати.

Фахівці вивчили дані 66719 жінок, отриманих після реалізації програми «Здоров'я медсестер» (Nurses' Health Study), та 42016 чоловіків на основі додаткової програми «Здоров'я медичних працівників» (Health Professionals Follow-up Study). Метою цього дослідження було вивчення того, як дієти цих людей впливають на довготривалі показники їхнього здоров'я та смертності. Після вивчення даних за три десятиліття склалася ясна, нелінеарна картина відносин, що складаються між кількістю порцій фруктів і овочів, що споживаються в день, і ризиком смерті.

Загалом ризик смерті знаходиться на найнижчому рівні у разі вживання п'яти таких порцій на день — дві порції фруктів і три порції овочів, — тоді як їх подальше збільшення не дає додаткового ефекту. Значення має і те, які саме овочі вживаються, оскільки овочі, що містять крохмаль, у тому числі кукурудза і картопля, мають менший вплив, ніж інші їх види. Фруктові соки теж не такі корисні, як самі фрукти. З іншого боку різного роду зелень, морква, цитрусові фрукти, а також ягоди продемонстрували свою корисність для організму.

Помітною є подібна чиста користь у разі вживання всього двох порцій на день (такий приблизно щоденний раціон типового американця). У середньому, на 13% знижується ризик смерті від усіх можливих причин, на 12% знижується ризик від серцево-судинних захворювань, на 10% знижується ризик смерті від раку та на 35% ризик смерті від захворювань дихальної системи.

Для підтвердження отриманих результатів фахівці провели мета-аналіз із залученням даних 26 інших досліджень, участь у яких взяли два мільйони людей. Результати виявилися ідентичними, і найбільше скорочення ризику смерті було встановлено у разі п'яти порцій, хоча в ході одного дослідження було зроблено висновок, що вживання 10 порцій на день може дещо покращити дані показники.

Повідомляємо для тих, хто не має точного уявлення: одна порція фруктів - це один фрукт середнього розміру (як яблуко), половина вмісту консервної банки або чверть склянки сушених фруктів. Що стосується овочів, то ситуація тут така - одну порцію складе чашка листової зелені або півчашки овочів у свіжому, консервованому або замороженому вигляді.

Разом з тим проведене дослідження викликає деякі питання. Дані щодо дієти повідомляли самі учасники дослідження, а тому вони можуть бути неточними. Його учасники могли також покращити свій раціон у разі погіршення здоров'я, і тоді корисний ефект буде меншим. Але насамперед слід сказати, що проведене дослідження було переважно спостережливим, яке не намагається проникнути в глибину процесів, що відбуваються в організмі. Тому причинні зв'язки не можуть бути підтверджені зі стовідсотковою впевненістю. Незважаючи на зазначені обмеження, його результати значною мірою підтримують ідею про те, що вживання більшої кількості фруктів та овочів є корисним для вашого здоров'я.

І тепер залишилося вирішити одну проблему – знайти ресурси для включення фруктів до вашого раціону.


Читати також