Що відбувається у темряві. Ірина Тернова

Ірина Тернова

Як часто ми бачимо темряву?  Як часто віддаємо себе їй у владу?

 Як часто довіряємося?

Тільки ось відповіді я навряд чи отримаю, адже ми ніколи не задумаємося над тим, що у цій темряві. Там ховається наше щастя? Чи, навпаки, це застереження від неминучої біди?

Я думаю, там є інший світ, невідомий нам, зовсім не схожий на наш. Він ховає в собі тисячі людських таємниць, які ми уже навряд чи взнаємо. Його мешканці іноді приходять до нас зі своєю володаркою - темрявою. Вони ховаються у ній, але ми можемо їх відчути. Тоді, коли йдемо самі додому, а поряд нікого. Чи коли заплакані сидимо на власній кухні. Чи з безсонням лежимо у ліжку, міркуючи про якусь ситуацію. Чи коли щасливі готуємо собі їжу при свічках. Ми відчуваємо їх тільки декілька секунд, оглядаємося, але досить скоро забуваємо. Прийшли вони з добром чи злом? Чи просто глядачі нашого будення? Не знаю, але впевнена – вони знають щось більше. Проте так і невідомо, чи це на користь нам. Хоча думаю, що так.  На мою думку, їхній світ не можливий без нашого, тому вони піклуються про нас, захищають від невідомого. Хоча, якщо їхній світ темрява, чи так ми їм потрібні?

А сама темрява? Така незбагнена, сильна і моторошна…  Вона лякає нас, змушує прислухатися, перевіряти все навколо. В когось прискориться серцебиття, чи зіб'ється дихання, а, можливо, настане спокій. Хто ж вона така і що робить з нами?

Хтось каже, що ми занадто залякані нею. Хтось вважає її найліпшою подругою. Проте  чи насправді усе це правда? Чи усім цим ми заповнюємо наш мозок замість страху, тому що не знаємо правди?

Темрява така  цікава, загадкова, таємнича, незбагнена, лякаюча… Кажуть, це просто відсутність світла. Але, як на мене, вона – щось інше, щось більше. Хоча, можливо, моя теорія не вірна. Але те, що ховається в ній, та таємниця, яка завжди буде лякати і приваблювати нас, справді існує. Що там? Там, куди навіть сонячне світло не може добратися. Там, куди ми так не хочемо йти. Що чекає нас за тією стіною темряви? Спокій чи страх? Сльози чи радість? Невідомість чи щось таке рідне, як батьківська хата? Що взагалі відбувається у самій темряві? Думаю, правду ми не дізнаємося ніколи, адже темрява вміє зберігати таємниці. Тільки ось чому так?

Але хіба я маю відповіді на усі ці запитання? Хіба хтось має ці відповіді?


Читати також