Зевс – найважливіший бог у грецькій міфології

Зевс бог

Ім’я Зевса вперше з’явилося на табличках лінійного листа Б мікенського періоду. Однак культ Зевса, ймовірно, набагато старший і (як один з небагатьох) мав винятково грецьке коріння.

Зевс був передусім Батьком Неба, володарем грому і блискавки, а також інших менш дивовижних атмосферних явищ. Він збирав хмари, насилав дощі, урагани, хуртовини. В «Іліаді» Гомера Зевс накликав на своїх ворогів бурю. Про все це можна докладніше прочитати на сайті https://whoiszeus.com.ua/.

Проте важливіша роль Зевса як «батька богів і людей» (Гомер), який є охоронцем порядку у світі. І цей термін також можна сприймати буквально, враховуючи плоди його численних шлюбів і романів із богинями та земними жінками. У нього було кілька дружин:

  • Метіда,
  • Феміда,
  • Еврінома,
  • Деметра,
  • Діана,
  • Лето,
  • Гера.

Гера була його останньою і найважливішою дружиною. У Зевса було багато дітей від богинь і деяких земних жінок. Уявлення греків про Зевса змінилися з розвитком цивілізації. Для ранніх варварських племен його сила і руйнівна міць були найважливішими. Однак з часом його охарактеризували як доброго та ніжного охоронця богів і людей, який відстоював справедливість і дотримувався моральних принципів. Зевс також був покровителем королів і держави.

Сила Зевса

Зевс завжди асоціювався з могутністю і великою силою. В одному з міфів він навіть хвалився, що підніме на мотузці не тільки всіх інших богів, а й землю і море разом з ними. Однак Арес, бог війни, котрий знався на силі, стверджував, що хоча Зевс і був могутнішим за будь-кого з богів, він не міг здолати їх усіх одночасно. Можливо, Арес мав рацію, бо одного разу виникла змова, у якій Гера, Афіна та Посейдон схопили та зв’язали Зевса настільки міцно, що він зміг звільнитися лише за допомогою сторукого Бріарея, якого привела йому на допомогу морська богиня Фетіда. Проте боги воліли не сперечатися вголос про силу Зевса – вони пам'ятали, що коли бог гнівається, він кидає їх об стіни свого палацу.

Історії про Зевса

Про Зевса складено багато міфів. Найпопулярнішими були міфи про народження Зевса, перемогу над Кроносом, титанами, а пізніше - над велетнями й Тифоном. Також розповідали, що одного вечора Зевс і Гермес спустилися на землю, щоб перевірити, як люди дотримуються закону гостинності. На все місто тільки в одній садибі їх приймали й гостили. Коли господарі Філемон і Бавкіда здогадалися, що вони приймають богів, то хотіли принести їм у жертву єдиного гусака. Однак Зевс зупинив їх. За гостинність він перетворив їхню хатину на чудовий храм. Інші непривітні будинки він потопив, а їхніх мешканців перетворив на жаб.


Читати також