Гучно крикнемо «тиша!»

Гучно крикнемо «тиша!»

Наукова фантастика попереджає про загрози, пов'язані зі спілкуванням у соціальних мережах.

Науково-фантастичні твори часто звертаються до тем і сюжетів, з якими пов'язані найглибші фобії читачів чи глядачів. Уважний дослідник, який готовий сприймати сучасні фільми або відеоігри під таким кутом зору, може дізнатися про стан сучасного суспільства багато цікавого. Саме так робить Джеймс Кронін, лектор університету Ланкастера, який написав статтю для онлайн-видання The Conversation. Кронін звернув увагу, що найпопулярніші твори поп-культури, засновані на мотивах з науково-фантастичних творів, звертаються до ситуацій, у яких ключовим моментом сюжету стає наявність чи відсутність звуків. Про те, до яких висновків дійшов дослідник, ви дізнаєтесь з перекладу цієї статті.

Найпопулярніші на сьогодні фільм і відеогра, що займають верхні рядки у відповідних чартах, це «Тихе місце» (A Quite Place) та Far Cry 5. На перший погляд, між ними мало спільного, проте обидва проекти запозичили з наукової фантастики одну ідею — гіперчутливість до звуків, — на основі якої створили своїх протагоністів, чи то хижі прибульці, що діють у фільмі, чи накачані наркотиками зомбі — «ангели», як їх називають у грі. Якщо ми віримо в алегоричні можливості наукової фантастики, то в цих деталях міститься важливий підтекст, характерний для нашої перевантаженої соціальними медіа та націленої на комунікацію споживання культури.

Популярні медіа, створені під впливом або прямо на основі науково-фантастичних сюжетів, вже багато десятиліть допомагають розкривати фобії, що поділяються суспільством у тому чи іншому місці у той чи інший час. Так, допускається, що фільми 1950-х років про вторгнення прибульців є відображенням тривог, властивих епосі холодної війни, з приводу можливого потайливого проникнення комуністів або антикомуністичної обробки, а численні монстри, що заповнили кіноекрани в 1980-ті, свідчили про зсув уваги на нагальні соціальні проблеми.

Випущений Джоном Карпентером у 1982 році рімейк фільму «Дещо», дія якого розгортається у відрізаному від навколишнього світу, замкнутому співтоваристві, наприклад, може бути зрозуміла меншою мірою як свідчення про параноїдальний страх перед червоними агентами, а більшою — як свідчення про характерне для ранніх вісімдесятих підозрілому ставленні до СНІДу та гей-культури. Завдяки науковій фантастиці тривоги та фобії часом виявляються виднішими, ніж при спробі розглянути їх за допомогою більш реалістично налаштованої оптики. Моє власне дослідження присвячене тому, як образи з наукової фантастики можуть бути використані для нав'язливого обговорення та формулювання абстрактних загроз, таких як негативний вплив культури споживання на здоров'я людей.

З огляду на все вищесказане, про що нам може розповісти увага сучасної наукової фантастики на наявність чи відсутність звуків?

«Тихе місце» та відсутність голосу

«Тихе місце»

У фільмі Джона Красінскі «Тихе місце» мати та батько мають захистити своїх маленьких дітей у мовчазному та безлюдному світі, що виник після вторгнення прибульців. Багаторічне мовчання, що нависає над життям кожного члена сім'ї протягом усього фільму, може бути зрозуміле як коментар до динаміки сімейних стосунків, до того, як часто у сучасних сім'ях певні речі залишаються невисловленими, пригніченими.

Але «Тихе місце» містить ще одне, можливо, більш важливе, послання, пов'язане з суспільним занепокоєнням з приводу наростаючої практики публічних висловлювань на раніше закриті теми. За сюжетом фільму, виживання людей залежить від їхнього вміння зберігати повну тишу, оскільки найменший шум може привернути жахливих істот, яких неможливо зупинити і які переслідують свою жертву з нерозбірливою агресивністю та чуйною реакцією на будь-який звук.

Багатьом вже доводилося висловлюватися на тему про те, як культурні традиції та робочі умови здатні сприяти систематичному пригніченню людей, а патріархальна обстановка примушує жертв до мовчання або санкціонує жорстоку реакцію проти тих, хто готовий говорити вголос про те, що всі мовчать.

Було б неправильно не розглянути цю алегорію, пропоновану фільмом, яка, можливо, також пов'язана з занепокоєнням суспільства з приводу «гіперчутливості», що спостерігається, і онлайн-культури байдужого цькування.

В епоху «культури цькування» в соціальних медіа багато хто живе в постійному страху привернути до себе орлиний погляд обурених організаторів громадського шельмування.

Багатьом уже довелося побувати об'єктами цькування за свої провини. Згадайте випадок Джастін Сакко, яка невдало пожартувала у твіттері щодо Африки та СНІДу та зрештою втратила роботу. Або історія Ліндсі Стоун, соціальної працівниці зі США, чиє життя було зруйновано після того, як у відкритий доступ потрапила приватна фотографія, на якій зображалось, як Ліндсі на Арлінгтонському цвинтарі під Вашингтоном робить непристойний жест на тлі оголошення, яке закликає відвідувачів з повагою ставитися до військового меморіалу. У соцмережах її звинуватили у неповазі до пам'яті усопших.

Як стверджує письменниця Енджела Негл, цькування в соцмережах потенційно здатне «знищити вашу репутацію, вашу роботу чи життя» — і не має значення, наскільки незначним був допущений вами промах або якими добрими намірами при цьому ви керувалися.

тихе місце

Гучніше, музика, грай

У відеогрі Far Cry 5 від компанії Ubisoft ви граєте за мовчазного помічника шерифа, який має діяти спільно з бунтівниками, щоб протистояти поширенню культу, пов'язаного з очікуванням кінця світу, який поширився у вигаданому «окрузі Гоуп» за допомогою особливої «зброї» — галюциногенного наркотику під назвою Блісс. Гра широко черпає образи з наукової фантастики, включаючи постапокаліптичне виживання, біотероризм та зомбі у вигляді накачаних наркотиками рабів культу з відключеним мозком, яких у грі називають ангелами. Релігія буквально перетворилася на опіум для народу, і звук — як у фільмі Красінскі — став ключовим і алегоричним елементом сюжету.

Зомбовані ангели чутливі до звуків, і гучний шум використовується для управління ними. Носії культу їздять на вантажівках-пікапах, на яких встановлені динаміки з гучною музикою, щоб залучити «ангелів» і направити їх проти бунтівників. Ця деталь може бути зрозуміла як ледь завуальована метафора, що вказує на здатність харизматичних людей збирати великі групи моралістів, які готові бездумно слідувати за кожним, хто робить більше шуму.

У ситуації, коли людей, подібних до «ангелів», так легко рекрутувати на пошук і знищення «ворога», ми стикаємося з широко скомпрометованою моральною системою, яку дуже важко змінити. Усопший британський учений, який вивчав теорію культури, Марк Фішер, розмірковуючи про те, що він називав небезпекою «моралізму полювання на відьом», писав:

«Головною причиною, через яку я не виступав з публічними заявами... соромно визнати, був страх . Хулігани були на іншому кінці двору. Я не хотів привертати до себе їхню увагу».

Радикальне рішення, пропоноване сценарієм Far Cry 5, полягає в тому, щоб знищити динаміки, що роблять гучний шум, і таким чином відібрати у носіїв культу можливість спрямовувати (або збивати з шляху) ангелів. Щоправда, в одному з епізодів гри — він називається «Тиша на майданчику» — гравець отримує завдання «вбити звук», розстрілявши безліч прихильників культу та «ангелів», щоб привілейований голлівудський режисер міг спокійно зняти свій безглуздий бойовик. Сцени такого роду наводять на тонкі роздуми щодо того, кому саме ви допомагаєте навести тишу — суспільству, що переслідується, чи представнику еліти з числа сторонніх?

«Тихе місце» і Far Cry 5 — за всієї різниці їх сюжетів — продовжують традицію наукової фантастики, яка звертається до актуальних проблем у такий спосіб, який може бути недоступним іншим жанрам та формам комунікації. І якщо наукова фантастика справді є засобом для обговорення важливих суспільних питань, такі теми, як шум, мовчання та набуття голосу, потребують уважного вивчення та обговорення.


Читати також