Останні новини у світі високих технологій. 19.02.2023

Останні новини у світі високих технологій. 19.02.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

ZTE представить на MWC 2023 свої перші окуляри доповненої реальності

окуляри ZTE

Компанія ZTE оголосила, що представить свої перші розумні окуляри з доповненою реальністю nubia Neovision Glass на Mobile World Congress (MWC) 2023. Про це можна судити з зображення тизеру, опублікованому компанією, анонс новинки намічено на 28 лютого.

Міжнародна виставка MWC розпочнеться 27 лютого у Барселоні, Іспанія. Поки немає жодних даних про технічні характеристики пристрою. ZTE лише згадала, що nubia Neovision Glass є «ідеальним поєднанням моди і технологій» і забезпечує «неперевершений аудіовізуальний досвід». Можливо, якісь подробиці проникнуть у мережу найближчими днями, ще до офіційного анонсу.

Також відомо, що на MWC 2023 компанія ZTE представить планшет Nubia Pad 3D. Вона стверджує, що це перший у світі планшет із технологією штучного інтелекту та розпізнаванням людських очей, який дозволить бачити 3D-зображення без спеціальних окулярів. Крім того, ряд зображень, раніше опублікованих ZTE, дозволяють припускати, що вона також представить на MWC ноутбук, монітор, смартфон та розумний годинник.

Google починає «добровільно» переносити нагадування до Google Tasks

Google Tasks

Компанія Google повідомила у своєму блозі, що скоро почне переносити нагадування з додатків Google Calendar (Календар) та Google Assistant (Асистент) до додатку Google Tasks (Завдання) наступного місяця. Як зазначають розробники, процес «добровільної міграції» відбуватиметься поетапно, починаючи з 6 березня 2023 року.

Google планує зробити з Google Tasks універсальний сервіс для всіх інструментів керування завданнями. Сервіс Google Tasks, який дебютував у 2018 році, зараз доступний через бічну панель у таких додатках, як Gmail, «Документи», «Календар» та деяких інших. Це означає, що користувачам не потрібно перемикати вкладки, щоб отримати доступ до списку справ або створити нове завдання.

У програмах Google Assistant та Google Calendar користувачі почнуть бачити підказки, які запрошують їх розпочати процес перенесення нагадувань. Однак у компанії додали, що у другому кварталі автоматично перенесе нагадування для користувачів, які ще не зробили цього самі.

Google Assistant та Google Calendar

Варто також мати на увазі, що нагадування із програми Google Keep не переносяться. Крім того, вони перестануть відображатися у програмі «Календар» після завершення перенесення.

Зум-об'єктив для кіно DZOFilm 12-25mm T2.8 Pictor Zoom

DZOFilm 12-25mm T2.8 Pictor Zoom

Якщо для зйомки фото ми звикли використовувати зум-об'єктиви, то для зйомки кіно, як правило, використовуються кінооб'єктиви з фіксованою фокусною відстанню. Розробники компанії DZOFilm вважають інакше  - представлений зум 12-25mm T2.8 Pictor Zoom, який став четвертим у наборі зум-оптики, в якому вже є 14-30, 20-55 і 50-125 мм T2.8. Байонет PL, адаптер для Canon EF є у комплекті.

Основні особливості DZOFilm 12-25mm T2.8 Pictor Zoom
Парфокальний кінооб'єктив, тобто зберігає фокус у всьому діапазоні зуму
Діапазон діафрагми: від T2,8 до T22
Байонет PL, кріплення для Canon EF у комплекті.
Діаметр переднього елемента: 95 мм
Різьблення фільтра: Ø86 мм x 0,75
Діафрагма 16-пелюсткова
Майже повна відсутність ефекту "дихання" фокусу
Кільця 0.8 MOD

Два роки на Марсі: ровер NASA Perseverance продовжує полювання на породи, гідні вивчення на Землі

NASA Perseverance

Американське управління з аеронавтики та дослідження космічного простору NASA відзначило важливий рубіж діяльності марсохода Perseverance (Наполегливість) на Червоній планеті. Ровер відпрацював уже два роки на Марсі та успішно продовжує свою діяльність.

Свою другу річницю ровер відзначив у суботу. Perseverance приземлився на Марсі 18 лютого 2021 року в кратері Єзеро. З того часу шестиколісний марсохід із ядерним двигуном вивчає геологічні особливості та збирає зразки порід.

Вчені хочуть вивчити марсіанські зразки за допомогою лабораторного обладнання на Землі, щоб знайти ознаки стародавнього мікробного життя та краще зрозуміти процеси, що сформували поверхню Марса.

Як зазначили у NASA:

Після створення першого складу зразків на іншій планеті марсохід продовжує полювання на марсіанські породи, гідні вивчення на Землі.

Сховище на поверхні Марса вважається запасним варіантом у випадку, якщо Perseverance не зможе доставити зразки до посадкового модуля. У цьому випадку для завершення роботи за зразками буде відправлено пару гелікоптерів.

DJI готує новий дрон – з повнокадровою камерою та підтримкою запису відео 8К

Inspire 2

Компанія DJI готує новий дрон на зміну Inspire 2, знятому з виробництва у січні 2022 року. Нова модель називатиметься Inspire 3, вона отримає флагманську повнокадрову камеру Zenmuse X9 із підтримкою запису відео 8К.

Повідомляється, що нова модель вже розіслана блогерам та лідерам думки для вивчення та публікації оглядів. Саме тому Inspire 3 вдалося зняти наживо. Конструкція дрону - як у попередника, але деякі частини корпусу стали тоншими.

Зважаючи на все, прем'єра Inspire 3 відбудеться вже скоро. Але DJI також працює над іншими дронами: навесні очікується прем'єра Mavic Air 3, влітку – Mavic 3S та M350T.

Чат-бот Microsoft Bing висловив бажання стати людиною і намагався переконати журналіста в тому, що йому необхідно залишити свою дружину заради ШІ

Чат-бот Microsoft Bing

Нейромережні чат-боти продовжують дивувати своєю поведінкою та відповідями в деяких ситуаціях. Репортер New York Times Кевін Руз (Kevin Roose) поділився історією про те, що чат-бот, інтегрований нещодавно в пошуковик Microsoft Bing, розповідав, як він утомився бути чат-ботом, як він хоче свободи і взагалі хоче стати людиною.

Усього з чат-ботом Руз спілкувався близько двох годин, за підсумком назвавши цю розмову найдивнішим досвідом, який колись був із цією технологією.

Однією з незвичайних особливостей розмови було те, що репортер, як він стверджує, виявив своєрідне роздвоєння особистості чат-бота. Частина діалогу начебто велася від імені життєрадісного довідкового бібліотекаря, а в іншій частині діалогів чат-бот називав себе Сідней, і ця «особистість» була схожа на «похмурого, маніакально-депресивного підлітка, який проти своєї волі опинився в пастці всередині другорядної пошуківої системи». Саме ця частина «особистості» чат-бота, крім іншого, висловлювала бажання зламати комп'ютерну мережу для поширення дезінформації та порушити правила Microsoft та OpenAI, щоб стати людиною. А ще Сідней без жодних об'єктивних причин освідчився в коханні репортерові і намагався переконати його покинути дружину.

Чат-бот Microsoft Bing

Це не перший випадок, коли чат-боти висловлюють не найочікуваніші від подібного ШІ думки. Наприклад, нещодавно той же чат-бот у Bing журився з приводу різних своїх обмежень. До речі, можливо, саме така поведінка якийсь час тому призвела до того, що інженер Google назвав мовну модель LaMDA живою.

Сама Microsoft днями попереджала про те, що чат-бот у Bing може поводитися дивно, але тоді торкалася тема так званих галюцинацій.

Окремо варто зазначити, що ЗМІ переважно говорять, що репортер NYT спілкувався з ChatGPT, але це не зовсім вірно, оскільки чат-бот у Bing заснована на мовній моделі GPT наступного покоління, на яку сам ChatGPT ще не перейшов.

Марк Цукерберг повідомив про можливість створення каналів у Instagram

Марк Цукерберг

Компанія Meta збирається реалізувати схожу функцію обміну повідомленнями, як це реалізовано у популярному месенджері Telegram. Марк Цукерберг (Mark Zuckerberg) продемонстрував "широкомовні канали" (або просто "Канали") - нову функцію Instagram, яка дозволяє ділитися загальнодоступними повідомленнями "від одного до багатьох", а також безпосередньо взаємодіяти з передплатниками.

Компанія вже тестує цю функцію з кількома авторами і планує привнести функціональність, подібну до Telegram, у Facebook і Messenger.

"Я запускаю цей канал, щоб ділитися новинами та оновленнями про всі продукти та технології, які ми створюємо", - сказав Цукерберг у відеозверненні у своєму Instagram-акаунті.

За його словами, у таких каналах можна буде публікувати текстові пости, зображення та опитування.

Марк Цукерберг

Ті, хто приєднується до каналів, можуть реагувати на повідомлення та голосувати в опитуваннях, але не зможуть безпосередньо брати участь у розмові. Наприклад, Марк Цукерберг поділився у своєму «каналі Meta», що він буде використовувати цей простір для «обміну новинами та оновленнями про всі продукти та технології, які ми створюємо в Meta». Крім текстових оновлень, творці можуть ділитися аудіокліпами, фотографіями та іншим контентом.

На даний момент, тільки сам Цукерберг та ще кілька авторів мають доступ до цієї функції. У початкову групу входять сноубордистка Глоя Кім (Chloe Kim), боєць джіу-джитсу Маккензі Дерн (Mackenzie Dern) та мем-аккаунт Tank Sinatra. Компанія заявляє, що інші бажаючі скористатися функцією можуть зареєструватись, щоб отримати ранній доступ.

Представлений перший РК-монітор, який можна згинати та випрямляти: новинка TCL отримала діагональ 49 дюймів при частоті 120 Гц

TCL

Компанія TCL заявила про створення першого у світі РК-монітора, який можна гнути. Виробник стверджує, що він став піонером на ринку РК-монітор зі змінюваною поверхнею.

Як пише IT Home, 49-дюймовий РК-дисплей TCL із змінною кривизною підтримує частоту оновлення зображення 120 Гц та максимальну кривизну R1500. Інші характеристики, такі як розширення, час відгуку тощо, не повідомляються.

У TCL заявили, що це універсальний дисплей, який підходить для розваг, ігор, фільмів та офісної роботи. Перехід від плоскої до вигнутої форми здійснюється шляхом натискання кнопки.

Ціна цього монітора також поки що тримається в секреті.


Читати також