Останні новини у світі високих технологій. 13.02.2023

Останні новини у світі високих технологій. 13.02.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

Xiaomi 11 Pro, Redmi K40, Xiaomi 10S та Xiaomi Civi отримали стабільну MIUI 14 на базі Android 13

Xiaomi 11 Pro, Redmi K40, Xiaomi 10S та Xiaomi Civi отримали стабільну MIUI 14 на базі Android 13

Приблизно два тижні тому Xiaomi розкрила перелік смартфонів другої хвилі оновлення MIUI 14, і ось уже зараз деякі моделі з цього списку почали отримувати стабільну версію MIUI 14 у Китаї.

Як повідомляє ресурс ITHome з посиланням на користувачів, стабільна MIUI 14 вийшла для Xiaomi 11 Pro, Redmi K40, Xiaomi 10S та Xiaomi Civi першого покоління. І хоча оновлення для кожної моделі має свій номер, опис його однаковий у всіх випадках: новий «фотонний движок», покликаний прискорити запуск та роботу додатків, оптимізація енергоспоживання, покращення в галузі персоналізації та безпеки тощо. Розмір оновлення складає 3,8-5,3 ГБ.

Ціни на SSD та ОЗУ продовжать падіння, але виробники вже скорочують виробництво, щоб їх підвищити

Ціни на SSD та ОЗУ

На тлі різкого спаду попиту на ринку ПК найближчим часом аналітики очікують зростання цін на твердотільні накопичувачі та модулі оперативної пам'яті.

SK Hynix і Micron вже оголосили про скорочення виробництва, а Samsung поки що розглядає таку ж можливість у відповідь на надлишок пропозиції. У результаті зараз очікується, що до кінця поточного кварталу ціни знижуватимуться, а попит досягне дна. Падіння цін із поточних значень можливе ще на 10-15%.

Надалі через скорочення виробництва та усунення балансу попиту та пропозиції ціни почнуть зростати. Щоправда, з огляду на те, що вони вже впали дуже суттєво і продовжать падіння до кінця кварталу, неясно, наскільки сильно вони за підсумком зростуть. Цілком можливо, ціни все одно будуть нижчими, ніж до початку спаду попиту.

Офіційно: виробництво першого автомобіля Xiaomi стартує на початку 2024 року

Xiaomi машина

Глава Xiaomi Лей Цзунь (Lei Jun) поділився подробицями про проект першого автомобіля компанії. Зокрема він повідомив, що масове виробництво новинки стартує вже в першому кварталі наступного року.

За словами топ-менеджера, у науково-дослідних та дослідно-конструкторських роботах проекту задіяно понад 2300 осіб. Загалом же над авто (з урахуванням партнерів та робітників на виробництві) працює набагато більше людей.

Лей Цзунь повідомив, що на зимові тести автомобіль вийшов у грудні минулого року, всього ж компанія збирається побудувати понад 140 тестових екземплярів, на яких відпрацьовуватимуться технології автономного водіння на різних дорогах Китаю.

Планшет Xiaomi Pad 6 вперше показали наживо

Планшет Xiaomi Pad 6

На тематичному ресурсі опубліковано живе фото планшета Xiaomi Pad 6 і це перше живе фото пристрою.

Фото демонструє тильну панель із блоком камери як у Xiaomi 12/12 Pro. Які в ній використовуються датчики - не повідомляється, але зазвичай планшетні сенсори поступаються смартфонам.

Ніяких технічних подробиць не наводиться, але за чутками Xiaomi Pad 6 отримає екран з діагоналлю 11 дюймів, роздільною здатністю 2880 х 1800 пікселів і кадровою частотою 144 Гц, SoC Snapdragon 8 Plus Gen 1, акумулятор ємністю приблизно як у Xiaomi Pad 5 (8720 мА·год) та підтримку зарядки потужністю 67 Вт. Можливо, прем'єра Xiaomi Pad 6 та Pad 6 Pro відбудеться на виставці MWC 2023 наприкінці лютого, на якій очікується прем'єра Xiaomi 13 Lite та глобального варіанта Xiaomi 13 Pro з дюймовим датчиком зображення.

Інсайдер, який опублікував це фото, має гарний послужний список: на його рахунку 241 витік, 87% із яких згодом підтвердилися.

У браузер Opera планується додати ChatGPT, проте дати релізу поки немає

браузер Opera

Китайський розробник Kunlun Tech планує інтегрувати ChatGPT у свої продукти. Зокрема це стосується браузера Opera. Однак поки що неясно, коли це відбудеться і чи буде функція платною.

Таким чином це буде ще один продукт, який отримає підтримку чат-бота. Раніше Microsoft повідомила про використання технології ChatGPT у пошуковій системі Bing, а Google пообіцяла випустити ШІ-сервіс Bard, який зараз проходить внутрішні тести. У нього заявлено аналогічні можливості.

За даними Statcounter за січень, браузер Google Chrome отримав найбільшу частку ринку у світі – 65,4%, а частка браузера Microsoft Edge складає 4,5%. Opera займає шосте місце на світовому ринку браузерів із часткою 2,4%. Можливо, додавання ChatGPT дозволить покращити показники, хоча поки що неясно, що новинка зможе дати браузеру.

Також невідомо, чи планується додавання такої ж можливості до ігрового браузера Opera GX. Тим часом на сьогодні Opera пропонує вбудований VPN та деякі інші можливості, яких немає у конкурентів.

Ілон Маск попросив співробітників Twitter призупинити розробку нових функцій

Ілон Маск

Ілон Маск сказав співробітникам Twitter призупинити розробку нових функцій, щоб вони могли переключитися на усунення збою, через який у середу, 8 лютого, користувачі не могли залишати твіти, відправляти або читати прямі повідомлення.

"Будь ласка, призупиніть на даний момент розробку нових функцій на користь максимальної стабільності та надійності системи, особливо напередодні Суперкубку", - написав Маск співробітникам електронною поштою.

Вчора користувачі Twitter почали повідомляти про проблеми у роботі соцмережі. Найбільшу кількість звітів про збої зафіксували у США, Великій Британії, Франції, Німеччині, Японії, Нідерландах та Канаді, але скарги на роботу Twitter спостерігаються і в багатьох інших країнах.

Представлено 6-канальний аудіорекордер TASCAM Portacapture X6

Компанія TASCAM представила 6-канальний аудіорекордер Portacapture X6, який призначений для відеооператорів, блогерів, музикантів, для обладнання домашньої підкаст-студії та інших творців контенту, яким необхідний багатоканальний запис. Portacapture X6 записує сигнал у форматах WAV та MP3 зі швидкістю до 320 кбіт/с із плаваючою комою 96 кГц/32 біт. Можна одночасно записувати шість доріжок, а також використовувати X6 як USB аудіоінтерфейс з 6 входами і 2 виходами для комп'ютера. Ціна – $369.

Анонсовано DJI Mini 2 SE, безпілотник початкового рівня

DJI Mini 2 SE

Компанія DJI представила DJI Mini 2 SE, безпілотний літальний апарат початкового рівня розміром із долоню, який стане найдоступнішим у лінійці Mini.

Вага його менше 249 грамів – це ультрапортативний, зручний в управлінні безпілотник. Його 1/2,3-дюймовий CMOS-сенсор дозволяє знімати 2,7К-відео з фотографії з роздільною здатністю 12 Мп. Камера забезпечує 4-кратний цифровий зум, що дозволяє перемикатися між знімками з різною дистанцією та композицією під час зйомки HD-відео.

Як і Mini 2, Mini 2 SE має максимальний час польоту 31 хвилину та підтримує передачу відео на відстані до 10 км (HD-відео – на 4 км). Дрон може стійко літати за вітру до 10,7 м/с. Якість картинки забезпечує вдосконалена 3-осьова механічна система стабілізації.

Mini 2 SE пропонує інтелектуальні функції, включаючи швидкі знімки та панораму. Потужна камера забезпечує 4-кратний цифровий зум, що дозволяє перемикатися між знімками з різної дистанції та композиції під час зйомки HD-відео.

Основні характеристики

Вага до 249 г: надлегкий складаний безпілотник вагою менше 249 г, зручний для регулювання
Технологія передачі DJI O2: максимальна дальність передачі відео становить 10 км із відмінним захистом від перешкод
Високоякісна зйомка: 3-осьовий карданний підвіс та 1/2,3” CMOS-сенсор, який знімає 12 Мп і фотографує, знімає відео з роздільною здатністю 2,7К
Збільшений час польоту: максимальний час польоту складає 31 хвилину
Інтуїтивно зрозуміле керування польотом: зліт та посадка в один дотик, стабільне зависання, функція повернення додому.
Інтелектуальні функції: швидкі знімки та панорама надають творчі можливості для зйомки
Стійкість до вітру 5-го рівня: літальний апарат може стійко ширяти і зберігати стабільні зображення при швидкості вітру до 10,7 м.

У мінімальній комплектації DJI Mini 2 SE буде продаватися за $369, у розширеній – DJI Mini 2 SE Fly More Combo (з чохлом для перенесення, додатковими батареями та запасними пропелерами) – за $519.


Читати також