Останні новини у світі високих технологій. 5.2.2023

Останні новини у світі високих технологій. 5.2.2023

Портал Експеримент підготував найцікавіші новини науки та технологій за цей тиждень. Оперативно, коротко, зрозуміло. Приємного читання.

У мережі з'явилися специфікації Canon EOS R8

Canon EOS R8

Ресурс Digicame-info поділився інформацією про повнокадрову бездзеркальну камеру Canon EOS R8, що готується до випуску. Це буде гібридна камера для фото- та відеозйомки, призначена для широкого кола користувачів, від просунутих любителів до професійних фотографів, ютуберів та творців контенту.

Характеристики Canon EOS R8:

Процесор DIGIC X
Повнокадровий CMOS-сенсор з роздільною здатністю 24 млн пікселів
Система автофокусування: Dual Pixel CMOS AF II
Відстеження об'єктів (літак, поїзд, автомобіль, тварина)
Швидкість зйомки (з електронним затвором): до 40 к/с
4K 60p (передискретизація з 6K)
Немає обмежень щодо запису відео
Full HD 180 к/с
C-Log3
Без вбудованої стабілізації зображення
Поворотний екран (нового вигляду)
Роз'єм для мікрофона 3,5 мм
Потокова передача через USB-C
Камера позиціонується як повнокадрове рішення між EOS R7 та R10.
Новий форм-фактор
IBIS (стабілізація зображення) відсутня, але для відео доступна цифрова стабілізація зображення.
Можливе потокове передавання через USB-C.
Комплектний об'єктив: RF24-50mm F4.5-6.3 IS STM
Вага: 461 г
Оголошено і міжнародну ціну EOS R8: корпус – $1499, штатний комплект з об'єктивом RF24-50mm F4.5-6.3 IS STM – $1699.
Офіційна презентація має відбутися 8 лютого.

Google працює над версією Chrome для iOS, яка порушує правила App Store

Chrome для iOS

Компанія Google працює над браузером для iOS, який на даний момент не може вийти на пристрої Apple через порушення політики App Store.

Суть у тому, що, згідно з вимогами Apple, всі браузери для iOS та iPadOS мають бути засновані на движку WebKit. При цьому настільна версія Chrome і версія для Android спираються на Blink, як і Google експериментальний браузер, про який йдеться.

Звичайно, ні про який саботаж мови не йдеться. Як стверджує сама Google, програма є просто «експериментальним прототипом, який створюється з метою зрозуміти деякі аспекти продуктивності на iOS». Google каже, що «він не буде доступне користувачам, і ми продовжуватимемо дотримуватися політики Apple».

При цьому Apple зараз знаходиться під прицілом цілого ряду антимонопольних розслідувань, і навіть на тему обмежень браузерного двигуна Apple. Таким чином, Google просто заздалегідь працює над версією Chrome для iOS на основі Blink на випадок, якщо в результаті Apple зобов'яжуть дозволити розробникам викладати таке ПЗ в App Store.

Суддя з Колумбії використав ChatGPT при ухваленні рішення

ChatGPT

Суддя першого округу Колумбії Хуан Мануель Паділья Гарсія (Juan Manuel Padilla Garcia) використав популярний чат-бот ChatGPT під час винесення вироку в Картахені. Це сталося ще у січні, а сам факт зафіксовано у судових документах.

Суддя стверджує, що хотів прискорити процедуру ухвалення рішення, тому запитував ШІ лише про конкретні судові прецеденти. Сама справа стосувалася компанії медичного страхування та сім'ї дитини-аутиста, а також питання медичного страхування дитини.

Суддя включив повні відповіді чат-бота у рішення, також він додав власне розуміння юридичних прецедентів і заявив, що ШІ використовувався для «розширення аргументів щодо прийнятого рішення».

"Ми дійсно прагнемо оптимізувати час, який потрібно витратити на складання рішень після підтвердження інформації, наданої штучним інтелектом", - уточнив Гарсія.

При цьому деякі колеги судді розкритикували такий підхід, хоча закони Колумбії не забороняють використовувати ШІ в суді. Гарсія стверджує, що чат-бот використовувався тільки для пошуку даних і ніяк не впливав на судові рішення. Однак ChatGPT відомий тим, що може давати невірні відповіді, тому їх потрібно перевіряти.

Новий флагман Xiaomi 13 Ultra отримає об'єктив зі змінною діафрагмою

Xiaomi 13 Ultra

Інсайдер Digital Chat Station розповів про камеру перспективного флагмана Xiaomi 13 Ultra. За словами інформатора, у ній буде об'єктив зі змінною діафрагмою. Ця технологія буде вперше впроваджена у мобільному телефоні Xiaomi.

Вперше у Xiaomi, але об'єктиви зі змінною діафрагмою не новинка для Huawei.

Що стосується фронтальної камери, то в ній очікується застосування 32-мегапіксельного сенсора та ширококутного об'єктиву.

Google представила нейромережу Dreamix, яка створює та редагує відео за текстом, зображеннями та іншими відео

Команда розробників з Google Research та Єврейського університету в Єрусалимі представила Dreamix — нову генеративну нейромережу, яка може створювати та редагувати відео за текстовими описами та картинками.

  • Серед можливостей нової системи відзначимо такі:
  • Створення відео за текстовим описом.
  • Створення відео на основі іншого відео (додає, змінює або видаляє елементи).
  • Створення відео на основі фото (анімація фото).
  • \Створення відео із серії зображень.

Google запустила спільні трансляції YouTube для всіх бажаючих

спільні трансляції

Команда Google оголосила про широкомасштабний запуск сервісу YouTube Go Live Together для користувачів мобільних пристроїв на основі iOS та Android.

YouTube Go Live Together дозволяє користувачам спільні прямі трансляції. Під час запуску трансляції зі смартфона відео двох співавторів з'являється в одному вікні. У Google пояснюють:

Ви можете запланувати спільну трансляцію на комп'ютері (на панелі керування трансляціями) і потім запустити стрим з мобільного телефону. Крім того, ви можете одразу розпочати трансляцію з мобільного телефону.


Читати також