Науково-популярні відео тижня. Добірка від 19.02.2023

дивитись відео про науку

Портал Експеримент пропонує свіжу добірку цікавих та пізнавальних науково-популярних відео. На вас чекають топові відео наукпопа за тиждень та освітні матеріали. Приємного перегляду та мирного неба!

У 13 лекції професор розповідає про кінець 19 - почато 20 ст. Період, розпаду великих імперій, час коли на території сучасної України існувало дві Республіки, УНР та ЗУНР. Першу світову війну, Леніна, та, так звану, жовтневу революцію. Тімоті Снайдер — професор історії Єльського університету Річарда К. Левіна та постійний співробітник Інституту наук про людину у Відні викладає курс "Становлення сучасної України". 23 лютого 2022 року Україна повинна була існувати як суспільство та Держава, інакше наступного дня українці не чинили б колективного опору російському вторгненню. Що означає існування нації? Це питання структур, дій чи обох? Чому існування України спричинило такі суперечки? У чому польська, російська, і єврейське саморозуміння залежить від досвіду в Україні? Як і коли виникла сучасна українська нація? Якщо на те пішло, як виникає будь-яка сучасна нація?

Професор Роберт Сапольскі читає, як він називає, «одну з найважчих лекцій курсу» про хаос і редукціонізм. Він посилається на книгу, яку дав своїм учням. Ця лекція зосереджена на науці про редукції та розкладанні речей на складові частини, щоб зрозуміти їх найкраще.

Професор Сендел представляє заперечення Канта проти теорії Аристотеля. Кант вважає, що політика повинна поважати свободу особистості. Люди повинні завжди поважати свободу інших народів робити власний вибір — універсальний обов’язок людства, — але для Канта не існує іншого джерела морального обов’язку. Обговорення поглядів Канта веде до вступу до комунітарної філософії. Комунітарісти стверджують, що, окрім добровільних і загальних обов’язків, ми також маємо зобов’язання членства, солідарності та лояльності. Ці зобов’язання не обов’язково ґрунтуються на згоді. Ми успадковуємо наше минуле та нашу ідентичність від нашої родини, міста чи країни. Але що станеться, якщо наші зобов’язання перед сім’єю чи суспільством вступлять у суперечність із нашими універсальними зобов’язаннями перед людством?

Казимир Малевич (1879–1935) – видатний український художник, якого намагається привласнити росія. Дитинство і юність він провів в Україні й ці часи сформували його бачення мистецтва. Менш відомо те, що Малевич і в пізній період життя та творчості жив і працював в Україні, викладав у Київському художньому інституті (в наші дні це Національна академія образотворчого мистецтва і архітектури). Фундаментальний вплив українського народного мистецтва відчутний в першому та другому “селянських циклах” художника. Казимир Малевич був справжнім самородком, одним із фундаторів сучасного мистецтва, який довів абстракцію до нуля форм і здійснив радикальний стрибок у “ніщо” – у безпредметне. Його “Чорний квадрат” (1915) став іконою нового мистецтва, а сам Малевич винайшов нову роль митця: вона полягала в тому, щоби “не відтворювати реальність, а творити”. Про генія авангарду, супрематизму й кубофутуризму розповідає Богдан-Олег Горобчук – кандидат соціологічних наук, співавтор і ведучий каналу “Культуртригер”.

Якось нам трапила на очі обкладинка польського журналу «Uwazam Rze Historia», на якій поляк у англійському колоніальному корковому шоломі гордовито позирає в далечину, а ззаду біля копиці сіна копирсаються українські працівники. Усе це вінчає напис «Полісся – польський Мадагаскар». Журнал цей, до речі, цілком сучасний, як і малюнок на обкладинці. Але тема – аж ніяк не сьогоденна вигадка. Креси всходнє – це сталий польський вираз, який означає території заходу України та Білорусі, які певний час входили до складу польської держави. На цих землях раніше жили і зараз живуть українці та білоруси, а поляки про це прекрасно знають. Слава Богу, їхні радикали іще не дійшли до твердження, що ніяких українців нема і ми з ними адіннарот. Але якщо українці і білоруси є, і саме вони населяли та населяють сьогодні креси всходнє, то тужити за цими землями як втраченими поляки можуть тільки якщо сприймають їх як втрачені колонії. І згадана картинка ілюструє саме такий підхід. 

Життя та відкриття Чарльза Дарвіна

Нове цікаве відео від каналу Довколоботаніка.

Ніщо так не цікавило людей впродовж їхнього існування, як вони ж самі! То чом би нам не поговорити про природу людини та її сенси? На зустрічі обговоримо такі моменти: Курка без пір‘я чи осердя космосу? Як людину бачила Античність Що вклало християнство в розуміння природи людини? Від трьох складових природи до трьох рівнів когнітивних здібностей Людина і її світ: пізнав, освоїв, переміг Чому існує концепт людства?
Учасники: Руслан Мироненко — засновник Печери Платона Ксенія Зборовська — співзасновниця Печери Платона

Письменник Макс Кідрук в розмові з Клятим раціоналістом ділиться подробицями наукової бази його роману "Колонія".

Більшість із нас захоплювалося книгами Діти капітана Гранта, Таємничий острів, Навколо світу за 80 днів, П'ятнадцятирічний капітан, 20 тисяч л'є під водою, Подорож з Землі на Місяць, можливо, навіть Замок у Карпатах. Сьогодні я розповім про людину, яка змогла побачити далеке майбутнє. Завдяки захопливому стилю творів, любові до науки і вдалим передбаченням, Жуля Верна називають батьком наукової фантастики. Про нього й піде мова.

Бандерівці vs Мельниківці. друкарська машинка і розкол ОУН

Чому розкололася ОУН? До чого тут друкарська машинка? Взаємні вбивства та звинувачення. Співпраця з німцями. Про це і трохи більше - у свіжому випуску Історії для дорослих. Підписуйтесь на канал Історія для дорослих. Ми розкриваємо найбільші таємниці минулого.

Відкриття Андромеди, Магелланові Хмари, Карликова еліптична галатика Стрільця, Галактика Трикутника та ще багато цікавого про космос у новому виауску каналу Всесвіт UA.

У США - Рональд Рейган. У Польщі - Пілсудський. У Великій Британії - Черчилль. У Індії, як не дивно, НЕ Махатма Ганді. Цих людей свого часу обирали в якості найвеличніших співвітчизників. У “Великих українцях” лідером мав стати Степан Бандера, але результат в останній момент змінився - вірогідно, через фальсифікації. У новому випуску WAS ми поговоримо про популярні шоу, присвячені видатним людям.

Секс - це й досі доволі табуйована тема. У сучасному світі про це говорять все більше, проте залишається ще багато міфів щодо сексу і сексуальності. Сьогодні з нашими експертами-психологами: Романом Андрієвським - психоаналітиком, сексологом, та Мар'яною Франко - засновницею Психологічної Студії Сенс, психотерапевткаою, поговоримо про одні з найбільш цікавих міфів щодо сексу та сексуальності. 


Читати також