19-03-2023 Розваги 1158

Новини музики за тиждень. 19.03.2023

Новини музики за тиждень. 19.03.2023

Розповідаємо про новини зі світу музичного мистецтва. Сідайте зручніше. Буде коротко та цікаво. Приємного читання та мирного нам усім неба!

Skrillex, Four Tet та Fred Again випустили спільний трек «Baby Again»

Пісня стала хітом діджей-сетів за півроку до виходу.

Вийшла спільна композиція Skrillex, Four Tet та Fred Again «Baby Again». Її мотив може здатися знайомим: при створенні треку було використано семпл із пісні Lil Baby та DaBaby «Baby», випущеної в 2019 році.

«Baby Again» набула популярності серед фанатів ще влітку 2022-го, коли пролунала на вечірці Boiler Room під час сета Fred Again. Після цього композицію можна було почути на спільному виступі Skrillex, Four Tet та Fred Again у нью-йоркській залі Медісон-сквер-гарден, що відбувся 18 лютого. Шоу тривало п'ять годин, але квитки на захід розійшлися лише за три хвилини.

Fred Again зазначив, що за шість місяців Baby Again часто звучала в сетах різних артистів і що йому було дуже приємно її чути. А Skrillex поділився історією створення треку:

«Минулого літа ми з Fred Again забронювали будиночок на березі річки в селі Пенгборн неподалік Лондона, щоб попрацювати над музикою. Я робив свій альбом, а Фред готувався до Boiler Room. Ми запросили Four Tet і сказали, що він може залишитись – він відповів, що приїде і подивиться, як там буде. Після цього ми помітили зубну щітку в рюкзаку Кірена [справжнє ім'я Four Tet]: у той момент народилася Pangbourne House Mafia [гра слів: Pangbourne House означає "будинок у Пенгборні", а House Mafia - відсилання до відомого шведського діджейського тріо Swedish House Ma ».

У 2023 році Skrillex випустив відразу два альбоми: Quest For Fire і Don't Get Too Close, причому вони вийшли з перервою в один день, 17 і 18 лютого відповідно. "Quest For Fire" шанувальники прийняли добре, тоді як "Don't Get Too Close" отримав багато негативних відгуків. Це може бути пов'язано з тим, що Quest For Fire виявився досить традиційним за звучанням, а на Don't Get Too Close Skrillex пішов у бік експериментів. При цьому музикант не випускав платівок дев'ять років – до 2023 року в його дискографії був лише один альбом, Recess, випущений 2014-го.

Daft Punk випустять книгу "After Daft" за участю Franz Ferdinand, Disclosure та Klaxons. Вона вийде у 2024 році

Daft Punk випустять книгу «After Daft»: вона розповість про спадщину гурту та електронну сцену в цілому. У її написанні взяли участь понад сто людей, зокрема музиканти Franz Ferdinand, Disclosure, Klaxons та Air.

Книга буде розділена на дві частини: перша розкриє внутрішню історію самих Daft Punk, друга викладе еволюцію електронної музики. В офіційному прес-релізі йдеться:

«After Daft» охоплює понад 250 годин розмов з успішними та впливовими артистами XXI століття. Книга стане приголомшливим ресурсом для фанатів електроніки та танцювальної музики, що не має аналогів».

Ось так виглядає список людей, які доклали руку до створення книги. До нього потрапили не лише музиканти, а й відома ірландська радіоведуча Енні Мек із BBC Radio 1.

After Daft

Наголошується, що це не повний перелік – він може поповнитися новими іменами. Але він і так виглядає привабливо, особливо для любителів електронної музики. Окрім уже названих артистів, у нього увійшли Kavinsky, Cut Copy, The Blessed Madonna, Miss Kittin, Tiga, Портер Робінсон, екс-учасник Vampire Weekend Ростам Батманглідж та продюсер Oneohtrix Point Never, відомий у співпраці з Вікендом.

Розмови про книгу ходили ще 2021 року: тоді повідомлялося, що вона охопить 30-річну історію розвитку електронної музики. Тепер стала відома приблизна дата виходу: «After Daft» побачить світ на початку 2024 року. Автором книги виступив Гебрієл Сатан, музичний журналіст газети The Guardian. Він описав книгу як «автентичну історію, яку розповіли ті, хто її створив».

Daft Punk оголосили про розпад у лютому 2021 року. Однак про своїх шанувальників гурт не забуває: 12 травня вийде перевидання альбому Random Access Memories, приурочене до десятиліття релізу. У нову версію платівки увійде дев'ять невиданих композицій, включаючи Horizon, що раніше виходила тільки на японському CD-виданні. Незважаючи на те, що Daft Punk припинили існування та нічого не випускали десять років, актуальності їм не позичати. Так, у недавньому інтерв'ю зірка «Венздей» та «Крика 6» Дженна Ортега зізналася у любові до творчості гурту.

У квітні Тома Бангальтер, один із учасників Daft Punk, випустить сольний альбом Mythologies. Це саундтрек до однойменного балету Анжелена Прельжокажа, прем'єра якого відбулася у липні 2022 року у Великому театрі Бордо. За стилем він дуже відрізняється від Daft Punk, це не електроніка, а, навпаки, симфонічна музика.

Чімін з BTS показав сольний кліп "Set Me Free Pt.2"

Пісня буде в альбомі "Face", який вийде 24 березня.

Чімін, учасник BTS, поділився сольним треком Set Me Free Pt.2. За звучанням він вийшов досить незвичайним: у ньому оркестрові та хорові партії поєднуються із сучасними хіп-хоп-ритмами.

Разом із синглом Чімін опублікував кліп із потужною хореографією, знятий Оуі Кімом. Режисер раніше працював з BTS над відео Interlude: Shadow, а також співпрацював з Twice, Seventeen, NCT 127 і Tomorrow X Together.

На Чіміні можна побачити велике татуювання: це цитата з вірша Райнера Марії Рільке "Колами над зграєю речей наростаючи" (Ich lebe mein Leben in wachsenden Ringen). Артист використовує метафору «колів, що розширюються», щоб описати накопичення знань і досвіду в житті людини.

Музикант розповів про трек в інтерв'ю виданню Consequence – зокрема, він розкрив історію назви Set Me Free Pt.2. Чімін не має композиції з назвою «Set Me Free» – це посилання до треку Шуги «Interlude: Set Me Free». Шуга – його колега по BTS, а пісня Interlude: Set Me Free виходила на мікстейпі D-2 (2020), який Шуга випустив під псевдонімом Agust D.

«Між ними немає зв'язку. І ми не намагалися розділити першу та другу частини. Але виявилося, що моя пісня присвячена свободі та руху вперед, а трек Шуги говорить про деякі попередні історії. І я подумав, що було б непогано, якби вона стала продовженням».

"Set Me Free Pt.2" з'явиться у дебютному сольному альбомі Чіміна "Face", реліз якого відбудеться 24 березня. У тому ж інтерв'ю артист поділився подробицями майбутньої платівки:

«Цей альбом розповідає, як я озираюсь на себе і як я вибрався. Якщо люди зрозуміють, які емоції я постарався висловити, це буде успіх».

Чімін - третій учасник BTS, що випускає сольний альбом. Нагадаємо: у 2022 році гурт пішов на перерву. У липні J-Hope представив платівку Jack In The Box, а в грудні у RM вийшов реліз Indigo. Чімін до своєї роботи ставиться дуже серйозно:

«Знаєте, інші учасники дуже нервували перед випуском сольних альбомів. Але в порівнянні з цими почуттями результати були просто приголомшливими. Я не хочу ганьбити колег, я хочу пишатися своєю участю у BTS».

Раніше в 2023 Чімін випустив спільний трек з Тхеяном з Big Bang - Vibe. Він увійшла до топ-5 чарту Південної Кореї та набрав 89 млн переглядів на YouTube.

The Chemical Brothers випустили запальний трек No Reason

Він може стати лід-синглом із майбутнього десятого альбому гурту.

The Chemical Brothers представили пісню No Reason, першу за два роки. Цей енергійний танцювальний трек має сподобатися фанатам рейвів із 1990-х – і, судячи з перших коментарів, вони його оцінили.

Прес-реліз описує «No Reason» як «безпомилкову» та «неперевершену» пісню, побудовану на «каскадній мелодії, важкому кислотному рифі та ритмі малого барабана». При записі композиції The Chemical Brothers використали семпл із треку «Courts or Wars», записаного британським пост-панк-гуртом Second Layer у 1979 році. У складі Second Layer брали участь двоє музикантів більш відомого колективу The Sound: вокаліст Едріан Борланд та басист Грем Бейлі.

Востаннє The Chemical Brothers випускали матеріал у 2021 році. Тоді в них вийшли дві пісні, The Darkness That You Fear і Work Energy Principle. А альбомів музиканти не випускали вже майже чотири роки: їхня остання на сьогодні платівка «No Geography» виходила у квітні 2019-го.

Дуже схоже, що "No Reason" - перший сингл з майбутнього десятого альбому The Chemical Brothers. Як повідомляє NME, учасники гурту працюють над новим матеріалом. Можливо, до релізу залишилося не так багато часу: 14 квітня The Chemical Brothers виступлять на американському фестивалі Coachella, одній з найбільших музичних подій світу. Сайт Genius передбачає, що 28 квітня гурт може щось випустити – проте це може бути не альбом, а новий сингл чи EP.

Платівка "No Geography" принесла The Chemical Brothers відразу дві "Греммі", перші за 12 років. Вона була визнана «Найкращим електронним/танцювальним альбомом», а пісня «Got to Keep On» – «Найкращим танцювальним/записом».

Вийшов перший за 4 роки альбом M83 «Fantasy»

Приємні експерименти з шугейз, хоча зі своїми «але».

M83 випустили альбом "Fantasy" - дев'ятий за рахунком і перший з 2019 року. До нього увійшло 13 композицій, включаючи сингл «Oceans Niagara» та ще п'ять пісень, що вийшли 10 лютого у форматі «першого розділу».

Робота над «Fantasy» проходила у 2021 році. Лідер M83 Ентоні Гонсалес писав пісні разом із колегою по групі, клавішником Джо Беррі, та продюсером Джастіном Мелдалом-Джонсеном. Останній вже працював з M83 над альбомами "Hurry Up, We're Dreaming" (2011), "Junk" (2016) та "DSVII" (2019) - також він співпрацював з Nine Inch Nails і Беком.

Анонсуючи «Fantasy», Ентоні Гонсалес порівнював енергетику нового релізу з Before The Dawn Heals Us – третьою платівкою M83, випущеною в 2005 році. Музикант підкреслив, що у нових піснях буде ще більше міксу гітар та синтезаторів, однієї з головних відмінних рис M83. Гонсалес також пояснив, чому альбом називається «Fantasy» («Фантазія»): повсякденність його не приваблює і здається нудною – йому набагато цікавіше мріяти про невідомі світи. За словами музиканта, це також його подарунок самому собі: цього разу він записував матеріал в умовах творчої свободи, без огляду на чарти та комерційний успіх.

Критики сприйняли альбом «Fantasy» швидше позитивно, але з застереженнями. Портал MusicOMH вважає, що «Fantasy» хочеться слухати на максимальній гучності, щоб наповнити простір музикою та спробувати дотягнутися до іншого всесвіту. Under The Radar описав платівку як «сяючу», «глибоко амбітну та особисту». На думку DIY Magazine, нова робота M83 найбільше схожа на саундтрек, як у плані плюсів, так і в мінусах. Вона створює приємний ностальгійний настрій, але дуже часто поєднується із заднім планом. NME виділив деякі «безладні» та «розфокусовані» моменти і водночас відзначив успішні експерименти із шугейзом.

Схожа реакція і у слухачів: практично всі називають «Fantasy» приємним, проте не всіх це влаштовує. На думку деяких шанувальників, такий видатний проект, як M83, здатний створити щось цікавіше, ніж просто симпатичне ностальгічне звучання.

U2 випустили альбом "Songs of Surrender" з 40 свіжими версіями хітів

У треклісті – оновлені “One”, “Pride (In the Name of Love)” та “With or Without You”.

U2 представили альбом "Songs of Surrender". Це не зовсім новий реліз: у трекліст увійшли перезаписані версії класичних композицій групи - включаючи хіти "One", "Pride (In the Name of Love)", "With or Without You", "Where the Streets Have No Name", "Beautiful Day» та багато інших.
Загалом платівка складається з 40 композицій, розділених на чотири частини – кожному учаснику гурту відвели по десять пісень. Перший диск «присвячений» гітаристу U2 Еджу, другий – барабанщику Ларрі Маллену, третій – басисту Адаму Клейтону, четвертий – фронтмену Боно.

Тексти композицій частково переписані, а звучання сильно змінено. Тепер аранжування стали помітно акустичними, завдяки чому голос Боно звучить голосніше і ясніше. Змінився і сам вокал: деякі з цих пісень, як, наприклад, Pride (In the Name of Love) були записані майже 40 років тому, а деякі, як Beautiful Day, – 20 років тому. Природно, за цей час змінився і Боно, і його голос, і його манера співу.

Тому «Songs of Surrender» ніяк не вдається назвати звичайною збіркою найкращих пісень. Як зазначив Едж, U2 не просто заново записали класичні речі, а й переосмислили їх. До речі, реліз відбувся 17 березня – у День святого Патріка, національне ірландське свято. А U2 – мабуть, найвідоміший гурт із цієї країни.

Критики прийняли "Songs of Surrender" неоднозначно. На думку порталу PopMatters, зміни у піснях вийшли мінімальними та звучать передбачувано. Проте журнал Mojo, навпаки, похвалив U2 за «відчуття звільнення» від альбому. А Rolling Stone вважає, що Songs of Surrender нагадує слухачам, що хороші пісні можуть звучати по-різному.

Останній на сьогодні альбом U2 "Songs of Experience" виходив у грудні 2017-го - п'ять з лишком років тому. Якщо вірити газеті Washington Post, то в 2023 році після "Songs of Surrender" гурт випустить "справжню" платівку з новим матеріалом під назвою "Songs of Ascent".

Nothing But Thieves повернулися з кліпом Welcome to the DCC і анонсували альбом Dead Club City

Nothing But Thieves представили перший за півтора року сингл Welcome to the DCC і показали кліп на нього. Група порівнює пісню з «ударом у живіт» та описує її як «незручну» і «що трохи виходить за межі зони комфорту».

Звучання Welcome to the DCC натхнене танцювальною музикою 1980-х років. Одним із продюсерів треку виступив Джонатан Гілмор, який працював з Ріною Саваямою, The 1975 та Pale Waves.

Самі Nothing But Thieves залишили таке послання в описі ролика:

«Якщо ви про щось мрієте, ви можете отримати це. Якщо ви у щось вірите, це може статися. Ласкаво просимо до DCC, Dead Club City ("Місто мертвого клубу")».

В інтерв'ю радіо BBC учасники Nothing But Thieves зізналися, що згодом Welcome to the DCC подобалася їм все більше і більше. Процес її створення був незвичайним: Nothing But Thieves згадали про "Welcome to the DCC" лише через півроку і зрозуміли, що це чудова пісня. Після пандемії у групи було багато вільного часу, що сприяло експериментам. Nothing But Thieves обрали цікаве для себе звучання: електроніка з важкими синтезаторами, орієнтована на рифи та ритми.

"Welcome to the DCC" - початок нової ери і перший сингл з нового альбому гурту "Dead Club City", який побачить світ 7 липня. У тому ж інтерв'ю Nothing But Thieves згадали роботу над платівкою і розповіли про вигаданий ними світ Dead Club City: у цьому контексті вони називають "Welcome to the DCC" рекламою вигаданого всесвіту.

Dead Club City стане першою студійною роботою Nothing But Thieves майже за три роки. Остання на сьогодні платівка гурту «Moral Panic» виходила у жовтні 2020-го. У липні 2021-го Nothing But Thieves представили EP «Moral Panic II». 2022-го музиканти представили композицію «Life's Coming In Slow» для гри Gran Turismo 7.


Читати також