Як захиститися від пожежі: 10 порад

Як захиститися від пожежі

Щоб зменшити ризик виникненні пожежі, Антіфаєр зібрав для вас найважливіші поради. Вони допоможуть вам захистити своє життя, житло та майно від можливих негативних наслідків вогняного лиха.

1. Дотримуйтеся норм пожежної безпеки

Власникам бізнесу та господарям приватних володінь варто самим перевірити, проаналізувати всі аспекти пожежної безпеки своїх приміщень і стежити за дотриманням усіх норм. Особливо це актуально для заміських будинків через їхню віддаленістю, тому що для приїзду пожежної бригади зазвичай потрібно більше часу, ніж у місті. Найкраще заходи безпеки продумати ще на стадії роботи архітекторів. Хоча це зробити ніколи не буває пізно… доти, доки не сталося лихо.

2. Встановіть пожежну сигналізацію

Пожежна сигналізація допоможе суттєво мінімізувати можливі втрати й уберегти себе від пожежі. Вона своєчасно може виявити джерело загоряння за первинними ознаками: підвищення температури, поява диму або відкритого полум'я. Для реалізації на підприємствах у приміщеннях зазвичай використовуються системи пожежної сигналізації, у квартирах, будинках чи невеликих приміщеннях здебільшого використовують комплекти охоронно-пожежної сигналізації чи окремі автономні пожежні датчики (детектори). Як спроєктувати, змонтувати й обслуговувати системи пожежної сигналізації читайте на antifire.ua

3. Купуйте вогнегасники

Оберіть тип вогнегасника за відповідними критеріями та купіть необхідну їх кількість. Найбільш поширеними на сьогодні є порошкові вогнегасники. Вони підійдуть для гасіння пожеж твердих речовин, газів, горючих рідин, електроустаткування. Газові вогнегасники частіше застосовують під час пожеж, де не можна використовувати інші типи первинних засобів боротьби з пожежами. Пінні вогнегасники застосовуються для гасіння легкозаймистих рідин на невеликій площі загоряння (бензин, нафтове паливо, ефір) та для твердих горючих речовин (дерево, пластмаса, солома). 

4. Не залишайте джерела вогню без нагляду

Якщо у вас є камін, мангал або інше джерело відкритого вогню, обов'язково встановіть спеціальну металеву решітку, що не дозволяє випасти розжареному вугіллю. Не залишайте без нагляду свічки, що горять, зберігайте сірники, запальнички та інші джерела вогню в місцях, недоступних для дітей.

5. Не куріть у приміщеннях

Окрім того, що куріння шкодить здоров'ю, воно стає додатково небезпечним у приміщеннях. Не слід курити всередині будинку чи офісу. Ніколи не куріть у ліжку: безліч випадків, коли курець засинав із запаленою цигаркою, і це призводило до трагічних наслідків!

6. Не залишайте гарячі прилади без нагляду

Ніколи не залишайте без нагляду увімкнену праску чи інші гарячі прилади навіть на короткий час. Одразу після їх використання потрібно вимкнути та від'єднати від мережі.

7. Від'єднуйте електроприлади від мережі

Завжди відключайте від електричної мережі побутові прилади (наприклад телевізор, пральну машинку, комп'ютерну техніку), якщо залишаєте приміщення надовго без нагляду (відпустка, відрядження тощо). Тим самим ви не тільки зменшите ризик займання, а й заощадите на рахунках за електрику.

8. Правильно зберігайте легкозаймисті матеріали

Легкозаймисті матеріали та предмети, особливо гарячі рідини, повинні знаходитися на безпечній відстані від джерел підвищеної температури або відкритого вогню, наприклад кухонної плити або обігрівачів.

9. Не сушіть білизну на обігрівальних приладах

Не можна накривати обігрівачі, особливо спірального типу, навіть якщо вам потрібно терміново висушити одяг. Не можна їх накривати, тому що це може спровокувати їхнє перегрівання з подальшим займанням. Не слід також сушити білизну над увімкненою газовою плитою.

10. Правильно дійте під час пожежі

Навіть якщо ви подбали про пожежну безпеку у своєму приміщенні, пожежа може вас застати в іншому місці. Тому слід знати, як діяти у разі виникнення пожежі. Завжди пам'ятайте, що пожежу легше попередити, ніж погасити, а маленький сірник чи іскра може обернутися великою бідою!


Читати також