27-05-2023 Історія 8766

Харків: цікаві факти про найбільше історичне місто України

Харків: цікаві факти про найбільше історичне місто України

Харків - одне з найбільших і найбільш значущих міст України. Заснований у 17 столітті (1654 рік), Харків став центром культури, освіти, науки та промисловості, привертаючи увагу туристів та інвесторів своїми численними пам'ятниками, архітектурою та історичною спадщиною. Ось кілька цікавих фактів про це неймовірне місто.

Цікаві факти про Харків

Одним із найвідоміших міст України є Харків. Це красиве місто із цікавою історією. У статті йтиметься про факти цього міста.

Назва

Одна з версій походження назви «Харків» – ім’я козака Харка. Ця історія є легендою, як і, можливо, існування самого козака Харка.

Найбільший ринок на території Європи

Поруч із метро Академіка Барабашова у Харкові розташований ринок, який вважається найбільшим на всій території Європи. Площа його становить 75 га.

Харків – місце проживання кількох лауреатів Нобелівської премії

У Харкові певний час жили троє вчених, які удостоїлися Нобелівської премії. Це:

  • Ілля Мечников, який отримав премію за роботу в галузі імунології у 1908 році;
  • спеціаліст з економіки Саймон Коваль;
  • знаменитий фізик-теоретик Лев Давидович Ландау.

Найбільший університет в Україні

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна

Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна є найбільшим університетом в Україні. Він був заснований у 1804 році та нині має понад 20 факультетів, 125 кафедр і понад 20 тисяч студентів.

Найбільша площа у Європі

Чим славиться Харків ще? У Харкові розташована найбільша площа в Європі — площа Свободи. Вона дійсно велика та з усіх боків оточена історичними будівлями та пам'ятками архітектури.

Харківці

Із 18 століття і до середини 20 століття жителів нашого міста називали «харківці». Назва «харків'яни» з'явилося лише 75 років тому.

Перший фільм

У 1896 році було знято фільм на плівку, і це сталося конкретно на території Харкова. Нічого особливого там не було - просто зняли Катеринославську вулицю, яка на сьогоднішній день зветься Полтавським шляхом, проте подія ця історична. Творцем картини є Альфред Федецький, який працював на той час у місті як фотограф.

У Харкові вперше у світі використали поштовий індекс

У 1932 році в столиці України впровадили поштовий індекс, який складався з чотирьох міток. Буква “У” вказувала країну, перші дві цифри позначали місто, а остання – район. Перед Другою світовою війною індекс скасували. Повернули поштовий індекс у 1962 році в Західній Німеччині.

Перший судовий процес над нацистськими військовими злочинцями пройшов у Харкові

У грудні 1943 року військовий трибунал визнав двох німецьких військовослужбовців, німецького поліцейського чиновника та радянського колаборанта (водія “душогубки”), в масовому знищенні жителів. Всіх засудили до смертної кари через повішення. Судовий процес висвітлювали найбільші видання світу, в тому числі The New York Times, Daily Express, The Times.

У космосі побував 21 харків’янин

Харківські ЗВО підготували найбільше у світі космонавтів, які побували на орбіті. Хоча деякі підкорювачі неземного простору приїхали до нашого міста з інших регіонів.

Сергій Волков, який народився в Чугуєві, став першим у світі космонавтом у другому поколінні, адже його батько Олександр у 1985 році також побував на орбіті. Двоє харківських космонавтів – Валентин Бондаренко та Георгій Добровольський – загинули.

Перша столиця країни

Київ став столицею України у 1934 році, а до цього у статусі головного міста був Харків, проголошений таким у 1919 році, у рік, коли офіційно з'явилася УРСР.

Місто освічених людей

У Харкові дуже добре розвинена освіта. Так, згідно з офіційною статистикою, представленою Міносвіти України, майже половина мешканців міста має повну або незакінчену вищу освіту. І це не дивно, адже Харків посідає перше місце в країні за кількістю вишів.

Харківський художній музей

Харківський художній музей

Харківський художній музей – один із найбільших в Україні. Зараз у колекції музею 20 000 творів мистецтва. Окрім виставок, тут відбуваються концерти класичної музики.

Культурна столиця

У 1920-х місто було осередком культури і виконувало функцію столиці УРСР. Тут «хуліганила» тусовка модерністів, серед яких: Лесь Курбас, Микола Хвильовий, Майк Йогансен, Василь Єрмілов.

Як бачите, Харків - це місто з багатою історією та культурою, яке продовжує розвиватися та привертати увагу як місце для життя, розваг, навчання та бізнесу. Значущі досягнення у галузі освіти, науки та технологій роблять Харків ключовим центром інноваційного розвитку в Україні.


Читати також