Уривок книги «Паскудне, тупе й коротке» Скотт Гершовіц

Уривок книги «Паскудне, тупе й коротке» Скотт Гершовіц

Портал Експеримент ділиться з вами цікавими книжковими новинками, які виходять в українських видавництвах.

У видавництві «Віват» вийшла книга «Паскудне, тупе й коротке» Скотт Гершовіц.

Публікуємо уривок для ознайомлення.

Написати цю книжку Скотта Гершовіца надихнули власні сини. Автор доводить, що діти є носіями філософських думок і їхні запитання — це не дивні, дурні чи пусті балачки, а справжнє мистецтво мислити. На прикладі спілкування із синами він розбирає практичні філософські теми: від правопорушень і використання матюків до феномену зубної феї та Бога. А коли щодень намагаєшся знаходити істину й відкривати світ по-новому, життя перестає здаватися «паскудним, тупим і коротким», яким його нарікає Томас Гоббс.

Скотт Гершовіц – професор права та філософії у Мічиганському університеті. Здобув ступінь доктора права в Єльській школі права, ступінь доктора філософії в Оксфорді.

Скотт Гершовіц. Паскудне, тупе й коротке. Занурення у філософію з дітьми. Уривок

Першого навчального дня у другому класі Рекс отримав завдання написати про те, ким хоче стати, коли виросте. Згодом вчителька розіслала батькам список кар’єрних амбіцій їхніх чад, не вказавши, хто що вибрав. Та я завиграшки знайшов у тому списку Рекса. Поміж кількох пожежників, жменьки лікарів, ватаги вчителів і просто-таки приголомшливої кількості інженерів був лише один «філософ математики».

За вечерею я вирішив поставити Рексові запитання, на яке досі не міг знайти відповіді:

— Міс Кайнд каже, ти хочеш стати філософом математики. А що таке філософія?

Замислившись на якусь коротку мить, Рекс відповів:

— Філософія — це мистецтво думати.

Я одразу пішов телефонувати батькові:

— Пам’ятаєш, ми сиділи в кафе, коли я вперше приїхав із навчання? Тоді я ще сказав тобі, що хочу вивчати філософію, а ти спитав, що воно таке. Так-от, нарешті я знаю, що це!

Авжеж, тієї розмови він не пам’ятав, та й не надто переймався нею. Але Рекс сказав абсолютну істину: філософія — це мистецтво думати. Філософське питання — те, яке змушує нас замислитися про себе та світ навколо у спробі краще збагнути і те, й інше. Дорослі та діти філософствують по-різному.

Дорослі мислять дисциплінованіше, тоді як діти використовують більш творчий підхід. Дорослі багато знають про світ, але діти показують їм, як мало дорослі його розуміють. Діти допитливі та безстрашні там, де дорослі переважно обережні та закриті.

Девід Гіллз (стенфордський викладач) описує філософію як «незграбну спробу відповісти на питомо дитячі запитання, застосовуючи питомо правничі методи». Це вельми влучний опис професійної філософії. Проте він передбачає геть непотрібний розподіл праці. Бо ж дорослі й діти можуть філософствувати гуртом.

Та й мусять робити це спільно. Вони можуть вести бесіди, у яких кожен здатен запропонувати іншому щось нове. А ще це невимовно весело, бо філософія — то частково гра, гра з думками. Тож, безперечно, нам варто навчитися мислити як діти, однак і робити це потрібно разом із ними.

Ця книжка натхнена дітьми, але написана не для них. Фактично діти — то мій троянський кінь для вас. Бо полюю не на їхні уми, а на ваші.

Малеча філософствуватиме завжди — з вами чи без вас. Натомість я сподіваюся заохотити вас пригадати те діло. А ще хочу додати вам упевненості для розмови про це з вашими малими, показавши, що філософські питання криються у, здавалося б, найбуденніших речах, — ну і трошки повчити вас.

Історії, які розповідатиму вам, переважно про Рекса та Генка. У деяких оповідках вони добряче філософствують: ставлять питання й намагаються його розв’язати. В інших хлопці говорять або роблять щось, що становить філософські питання. Ну а деякі історії стосуються того безглуздого виховання, яке ми даємо дітям, і філософія допомагає виявити, що саме робимо не так.

Часом ми розмірковуватимемо разом із хлопцями, часом — про них. А інколи відходитимемо й перейматимемося дорослими роздумами про найрізноманітніші питання. А втім, мої хлоп’ята завжди будуть десь поряд, бо їм завжди є що сказати. Рекс із Генком проведуть нам екскурсію світом сучасної філософії. Однак наш маршрут буде досить звивистий. З усіх питань, що чатують на нас, одні будуть цілком універсальні, з якими рано чи пізно мають справу всі батьки. У цій категорії на нас чекають питання про авторитет, покарання та Бога. Інші відбивають специфічні інтереси Рекса та Генка, зокрема розміри Всесвіту. Різних дітей цікавлять різні питання.

Дізнавшись про мій задум, батьки часто ділилися перлами своїх чад. Деякі з тих питань просто неймовірні. Наприклад, одна дівчинка щовечора перед сном запитувала в матері, чому настає новий день. Мама пояснила їй про рух Землі навколо Сонця, та малу вочевидь механіка не цікавила зовсім. Я краще розповів би їй про безперервне творення — поширену серед християнських мислителів ідею, що Бог створює світ постійно. Однак не знаю, чи й така відповідь задовольнила б ту дівчинку. Підозрюю, це питання походить із темних глибин світу, який вона силується збагнути.

А от мої хлопці таких темних питань не ставлять — принаймні поки що. Але допитливість їхня незгасна, тож попереду ще безліч відкриттів.


Читати також