Чи можна перевищувати швидкість при обгоні?

Чи можна перевищувати швидкість при обгоні?

Обгін – один із найнебезпечніших маневрів на дорозі. Популярні канали YouTube повні яскравих прикладів того, наскільки небезпечною може бути безвідповідальна поведінка водіїв, які вдаються до перевищення швидкості та карколомних маневрів при обгоні.

Правильний маневр обгону вимагає від водія виконання кількох обов'язків, у тому числі дотримання безпечної дистанції з учасником дорожнього руху, якого обганяють. Крім того, водій повинен переконатися, що у нього є достатня видимість, ніхто інший не почав обгін перед ним та є достатньо місця для маневру, щоб не заважати іншим учасникам дорожнього руху.

Чи можна перевищувати швидкість при обгоні?

Відповідь на це питання дуже проста. Обгін не дає жодних привілеїв, тому водій, який здійснює цей маневр, повинен дотримуватись дозволеного швидкісного ліміту, інакше він може отримати штраф за перевищення швидкості. Так само як не можна ігнорувати лінії на дорозі чи заборонних знаків.

На практиці багато водіїв перевищують швидкість, щоб здійснити обгін якомога швидше, тобто максимально безпечно. Якщо ви, наприклад, будете здійснювати обгін вантажівки, яка їде 70-80 км/год, на дорозі з обмеженням 90 км/год і трохи перевищите дозволену швидкість, поліція напевно заплющить на це очі. Однак, ви повинні поставити собі наступне питання: «Якщо для виконання маневру доведеться їхати швидше, ніж дозволено, то чи взагалі варто обганяти й тим самим ненавмисно порушувати правила?».

Подумайте, чи потрібно вам здійснювати обгін

Найнебезпечніші ситуації трапляються не тоді, коли хтось обганяє вантажівку, трактор чи легковий автомобіль, що повільно рухається, а коли водій відчуває якесь ірраціональне бажання здійснити обгін, оскільки хтось їде зі швидкістю, вказаною на знаках. Того, хто їде приблизно 90 км/год при обмеженні швидкості 90 км/год, взагалі не слід обганяти. У цьому немає ніякого сенсу, хіба що ви прагнете навмисно порушити швидкісний режим в Україні.

Дуже часто на українських дорогах ми бачимо ситуацію, коли автомобілі їдуть один за одним на постійній швидкості, утворюючи колону. Є водії, яких це не влаштовує і вони починають марафон обгону:

  • протискуються в кожну шпарину,
  • порушують правила дорожнього руху,
  • порушують швидкісні обмеження,
  • напружують водіїв, що їдуть у колоні та зустрічною смугою.

Навіть після кількох десятків таких обгонів вони дістаються пункту свого призначення лише на кілька хвилин раніше, ніж якби вони їхали разом з колоною. Тож чи справді варто так ризикувати? Керуючи автомобілем згідно з правилами дорожнього руху, у вас точно є набагато більше шансів дістатися до місця призначення без непотрібних, часом трагічних пригод.

Читати також


up