08-07-2023 Розваги 579

На Netflix стартував третій сезон Відьмака

На Netflix стартував третій сезон Відьмака

Здається, що своєї втоми від проекту він не приховує навіть у кадрі...

На Netflix вийшли перші п'ять серій третього сезону «Відьмака» — флагманського фентезі Netflix по всесвіту Анджея Сапковського, в якому Генрі Кавілл грає мовчазного мисливця за нечистю. Третій сезон стане останньою появою колишнього Супермена в образі Ґеральта з Рівії: у майбутньому його змінить Ліам Гемсворт із «Голодних ігор». Розповідаємо, чому прощальний сезон Кавілла, судячи з перших епізодів, не вийшов.

Попередження. У цьому тексті є спойлери до серіалу "Відьмак".

Хоча Netflix сподівався перетворити «Відьмака» на нову «Гру престолів», вже остаточно зрозуміло, що витівка провалилася. Третій сезон фентезі за мотивами серії книг польського письменника Анджея Сапковського, яка виросла зі східноєвропейського фольклору, отримав найгірші оцінки аудиторії за всю історію серіалу. Глядачний рейтинг п'яти епізодів, що вийшли на сайті Rotten Tomatoes, складає всього 44%, і три серії, що залишилися, показ яких стрімінг-сервіс відклав до 27 липня, навряд чи змінять ситуацію.

Консервативні фанати давно скаржаться, що творці проекту надто вільно поводяться як з книжковим першоджерелом, так і з серією культових відеоігор, створених за його мотивами. Одних не влаштовує сліпий кастинг, за якого білих книжкових героїв грають темношкірі актори. Інші не оцінили зміни у характерах персонажів. Треті критикують недостатньо продуманий світ, спрощення політичних алюзій та применшену «ельфійність» ельфів.

А незабаром серіал позбудеться свого головного козиря в особі здоров'я Генрі Кавілла. Головний геймер і гік серед голлівудських зірок і, по суті, єдиний відомий артист у «Відьмаку», за неофіційними даними, покинув шоу саме через творчі розбіжності з продюсерами та шоураннером Лорен Шмідт-Гісріх: колишній Супермен давно обожнює франшизу та по-другому уявляв її голлівудську екранізацію.

У четвертому сезоні Кавілла замінить австралієць Ліам Гемсворт. Молодший брат Кріса Гемсворта, колишній чоловік Майлі Сайрус та «той хлопець із Голодних ігор». Оголошення про зміну актора задовго до релізу — тривожний дзвіночок, що натякає на серйозну виробничу кризу. Здається, маркетологи Netflix хотіли привернути увагу до фінального виходу Кавілла, але вийшло навпаки. Глядачам не сподобалася новина про рекастінг, і після прем'єри третього сезону Netflix навіть довелося окремо нагадати, що Кавілл у ньому все ще грає Ґеральта. Очевидно, стартові цифри переглядів не вразили керівництво стрімінг-сервісу.

Netflix

На жаль, нічого епічного до відходу Кавілла вигадувати не стали, і третій сезон програє попереднім у видовищності. Відьмак Ґеральт із Рівії та чарівниця Єннефер із Венгерберга ховають Цири від різних сил, які полюють за юною принцесою. Серед них усілякі політикани, чарівники та принцесин папаша Емгир вар Емрейс, імператор Нільфгаарда. Спочатку похмурий Ґеральт досі дується на кохану Єннефер через її зраду наприкінці другого сезону (через неї Цири заволодів демон Волет Меїр). Та у свою чергу вчить Ціріллу керувати своїми магічними здібностями. Поступово тріо перетворюється на своєрідну казкову сімейку з гонитвою на сніданок і чудовиськом на вечерю.

Здавалося б, сутички із монстрами — обов'язковий атракціон «Відьмака». У третьому сезоні Ґеральт вбиває сліпого шарлія - помісь крота і броненосця з пащею Хижака (попри те, що чудовисько вміє згортатися в гігантську кулю під час атаки). А в похмурому замку він натикається на павукоподібну істоту, що складається з обезголовлених жіночих тіл, голови від яких висять на стіні і благають Ґеральта про порятунок. Цей монстр змушує згадати про жахіття мутацій з «Кошмару на вулиці В'язів» та фільмів Девіда Кроненберга.

Цири не відстає від наставника. Спочатку на ярмарку знищує молоду виверну, не впоравшись із прирученням драконіда, а потім впевнено вганяє меч у голову жагниці — великого водоплавного гібрида раку та богомола, що вселяє страх у моряків. Але ці п'ятихвилинні битви мало рятують стан речей і просто губляться на тлі нескінченних розмов.

Відьмак

Десятки персонажів цього сезону особливо багато говорять про свої інтриги та змови — незнайомого з першоджерелом глядача (у Сапковського діалогів теж чимало) ці розмови навряд чи захоплять. Зрозуміти наміри та мотиви героїв у такому разі неможливо без пояснювальної бригади. Стрігобору вже варто співпереживати? Чому сценаристи зробили барда Лютика бісексуалом лише зараз? Вогняний маг Рієнс хіба не виглядав інакше в попередніх сезонах? Чому раптом така небезпечна кавалькада примарних вершників під колективним ім'ям «Дике Полювання» тікає від Ґеральта за кілька секунд?

Найприкріше, що всі ці ельфи, ельфійки, маги та магички не змушують глядачів переживати, тому що акторам не вистачає ні харизми, ні екранного часу, щоб пожвавити непереконливі трагедії полчищ героїв. До того ж, за п'ять років сценаристи так і не навчилися пояснювати, хто тут важливий персонаж, а хто — допоміжний.

Є помилки й у монтажі. Герої довго прощаються і розходяться в різні боки, щоб щасливо зустрітися за десять хвилин. Великі відстані тут долаються за склейку. Автори п'ятої серії невдало використовують ефект Расемона, щоб показати з різних точок зору бенкет, на якому зібралися майже всі дійові особи. Однак за фактом нам просто раз-по-раз прокручують повторювані кадри і діалоги.

Навіть фірмова мовчазна брутальність Відьмака Кавілла в якийсь момент починає здаватися звичайною втомою актора від того, що відбувається. За таке видовище не хочеться платити ні карбованою монетою, ні вільною хвилиною.


Читати також