01.08.2023
Культурна країна
eye 320

Макс Кідрук - ще одна легенда укрсучліту

Макс Кідрук - ще одна легенда укрсучліту

За часів незалежності почала з'являтись нова генерація унікальних поетів та письменників. Король детективу та один з найплідніших письменників Андрій Кокотюха. Багатогранний Сергій Жадан, який не потребує представлення. Шкляр. Юрій та Софія Андруховичі. Карпа. Забушко. Курокв. Тощо. Тощо. Тощо. Але не можна не помітити ще одного письменника, який привніс дещо зовсім нове, вивівши укрсучліт на новий рівень. Максим Кідрук.

             Макс почав з тревелогів- пригодницької літератури. «Мексиканські хроніки». «Подорож на Пуп Землі». «Любов і піраньї»... Це історії про його власні божевільні скитання по далеким країнам (Мексика, Перу, острів Пасхи- не якимись там заїждженими європейськими країнами), іноді ледь не з кількома доларами в кармані; вони сповнені адреналіну, імпровізації, навіть історичних загадок (хто ж створював ті дивовижно-загадкові статуї на острові Пасхи та для чого?).

Читаючи їх, не можливо не запалитись тим мандрівним азартом, який вів автора вперед. Саме вони й ввели Кідрука у світ літератури. Але потім швидко почався новий етап. Технотрилери.

             Перед тим, як продовжити, треба пояснити, що ж то така за дивовижа. Технотрилер- це суміш наукової фантастики, військового оповідання та пригодницького роману. Якщо в звичайній фантастиці вам не мають пояснювати, як літає той гравіцикл, як стріляє та плазмова рушниця, звідки взялись ті космічні прибульці й наскільки їх анатомія відрізняється від людської, то в технотрилері ВСЕ є абсолютно реальним: комп'ютерні програми, технології, зброя, таємні військові літаки…- ці винаходи або вже існують, або перебувають на фінальній стадії розробки. Навіть якщо це і звучить це фантастично. Так от, автор прогнозує, що може трапитись вже СЬОГОДНІ чи ЗАВТРА, якщо дослідження вийдуть з-під контролю або якщо ці новітні технології потраплять не до тих рук.

  • «Бот».
  • «Бот: Ґуаякільський парадокс».
  • «Зазирни у мої сни».
  • «Не озирайся і мовчи».
  • «Доки світло не згасне назавжди».

В романі «Не озирайся і мовчи» (2017 року) сюжет ґрунтується на теорії (між іншим, цілком реальній й доволі незвичній), що час- це не лінія та не спіраль, а замерзле озеро із загадковими бульбашками, де існує простір, але відсутній час; в них можуть потрапити істоти як з минулого, так й майбутнього. І от з цього починається химерна пригода головного героя. Хоч сюжет й крутиться навколо фізики, книга не сприймається як занудний університетський підручник. Автор майстерно вплітає науку в буденність.

До речі, Макс Кідрук чи не першим в Україні почав створювати буктрейлери- своєрідні анонси своїх книг. Ці зовсім не аматорські відео підігрівали інтерес до видання.

Колонія. Нові темні віки

В кінці буремного 2022 року подружжя Кідруків засновує своє видавництво- «Бородатий тамарин», у якому з'являється нове монументальне дітище Маска- книга «Колонія. Нові темні віки», яка оповідає про колонізацію Марсу. Однією з ідей роману є те, що попри цивілізаційні досягнення, людина за своєю суттю не змінюється, і навіть збільшення тривалості життя та перетворення на двопланетний вид не є гарантією порятунку для людства. Книга містить чимало ілюстрацій, зокрема, кольорових таблиць та карт, що допомагають зрозуміти зміст. Лише за три перші місяці придбано близько 30 тисяч примірників.

Читайте українське, воно класне!

Антон Орел

Читати також


up