Види стоматологічних матриць

Види стоматологічних матриць

Зміст:

  • Види матриць.
  • Тип матеріалу для матриць.
  • Призначення матриць.
  • Форми матриць.

Матричні системи незамінні у стоматологічній практиці, з їхньою допомогою спеціаліст здійснює пломбування каріозних порожнин на контактних пунктах. Матрицями називають спеціальні стрічки, виготовлені з металу або целулоїду, що охоплюють поверхню зуба і створюють контактні пункти, які дозволяють відновити його анатомічну форму. Крім того, стоматологічні матриці не допускають проникнення надлишків пломбувальних матеріалів у міжзубні простори і контакту з м'якими тканинами, завдяки чому виключає їхнє травмування, в результаті якого може розвинутися небезпечне захворювання пародонтоз.

Матриця самостійно не закріплюється на зубі, фіксація здійснюється за допомогою спеціальних пристроїв:

типи матеріалу для матриць

Види матриць у стоматології

За типом використовуваного матеріалу вироби поділяються на:

1. Металеві:

  • титановий сплав, гіпоалергенний, корозійностійкий;
  • сталь оксидована, корозійностійка.

2. Лавсанові матриці (целулоїдні), світлопрозорі, товщина стінок матриць становить 35 мкм або 50 мкм. Використовуються для реставрування композитними світлочутливими матеріалами. Зі свого боку ці матриці поділяються на:

  • вироби для зубів жувальної групи;
  • матриці для зубів фронтальної групи.

3. Комбіновані (виконані з металопластику). Ці матриці складаються наполовину з металу, наполовину з прозорого матеріалу. Металева частина товщиною 35 мкм простягається крізь вузький міжзубний проміжок, після чого в зону реставрування затягується світлопропускна частина (товщина 75 мкм) і виконується реставрування композитами.

Матриці металеві з товщиною стінок від 0,03 мм до 0,06 мм виробляються двох типів:

  • у вигляді смужок;
  • у рулоні.

призначення стоматологічних матриць

За своїм призначенням матриці поділяються на такі види:

1. Контурні. Цей вид матриць забезпечує високу точність відтворення анатомії зуба (тривимірне відтворення), його опуклості й увігнутості, оскільки повністю повторює його форму. Пломба повністю повторює контактні пункти і не вимагає тривалого припасування методом шліфування. Матриці контурні лавсанові / поліестерові ідеально підходять для роботи зі світлочутливими композитами, титанові та сталеві - для реставраційних матеріалів, що полімеризуються подвійним або хімічним способом. Контурні матриці поділяються на підвиди:

  • кільцеві:
    - сталеві, застосовуються одночасно з матрицетримачем, товщина стінок 35-50 мкм;
    - замкові матриці, фіксатор із металу затискається після монтажу матриці;
    - металеві (сталеві) кільцеві з фіксуючим алюмінієвим пристроєм дають можливість фахівцеві працювати з композитними матеріалами без використання матрицеутримувача;
    - полімерні кільцевого типу з фіксуючим механізмом, що не вимагають застосування матрицетримача;
    - матриці лавсанові, що використовуються для реставрації бічних зубів;
  • секційні, що забезпечують точне відтворення контактних пунктів і міжзубних просторів, це ціла система, що включає такі елементи:
    - матриці;
    - кільця для фіксації матриць;
    - щипці для монтажу кілець.
    Використання секційних матриць дозволяє збільшити видимість робочої області та підвищити надійність фіксації виробу на зубі. Матриці замкові можуть бути не лише контурними, а й плоскими.

2. Сепараційні стрічкові. Не допускають проникнення у міжзубні (апроксимальні) простори надлишків реставраційних матеріалів. Випускаються в диспенсер зі спеціальним ножем на кришечці.

3. Захисні. Встановлюються у проксимальні області, захищають сосочки, придесневі зони та сусідні зуби від випадкового травмування під час проведення лікувальних процедур.

форми стоматологічних матриць

За формою ці вироби розрізняють на:

  • опуклі з помірною кривизною;
  • плоскі;
  • вигнуті з пристроєм для фіксації;
  • вигнуті, сильно викривлені.

Стандартна (секційна або постачається в рулоні) стоматологічна матриця притискається до зуба спеціальними клинами, виготовленими з дерева або пластику. Можуть також використовуватися фіксатори з кільцем та матрицеутримувачі (для різних типів виробів своє кріплення).


Читати також