Лист холоднокатаний: характеристика та сфери використання

Лист холоднокатаний: характеристика

Холоднокатані листи використовуються скрізь, де, крім якості матеріалу, важливий візуальний ефект. Цей матеріал має широке застосування в автомобільній, машинобудівній, будівельній промисловості, у виробництві побутової техніки, опалювальних приладів та освітлювальних елементів. Однак лист холоднокатаний не такий простий в обробці, як гарячекатаний. Придбати холоднокатаний лист різного розміру та товщини можна на сайті avmg.ua.

Характеристика холоднокатаних листів

Холоднокатаний лист суттєво відрізняються від гарячекатаного наступними властивостями:

  • має гладку поверхню,
  • більш пластичний і стійкий до розтягування,
  • має однорідну структуру,
  • має кращі механічні властивості,
  • гарантує вищу твердість матеріалу.

Листовий прокат холоднокатаний чи гарячекатаний: який вибрати?

При виборі між гарячекатаним і холоднокатаним листом рішення слід приймати залежно від цільового використання матеріалу. Насамперед слід враховувати допуск листів по товщині, тому, якщо необхідно зберегти початкові розміри, варто зупинити свій вибір на холоднокатаному прокаті. Одним із найважливіших аспектів також є міцнісні властивості. Натомість гарячекатані листи стають у пригоді скрізь, де прийнятна зміна кристалічної структури матеріалу.

Гарячекатані листи є відправною точкою у виробництві холоднокатаних листів. Листи проходять процеси подальшої прокатки та рекристалізаційного відпалу. Листовий метал, отриманий таким способом, активно використовується в автомобільній та електротехнічній промисловості завдяки його значно кращій якості та параметрам, а також скрізь, де потрібен тонший листовий метал. Холодна прокатка також робить матеріал твердішим і міцнішим на розрив.

Холоднокатаний лист: переваги та недоліки

Найбільшими перевагами холоднокатаних листів є значне підвищення міцнісних властивостей матеріалу та підвищення границі текучості. Додатковою перевагою є швидкість і висока ефективність такої обробки сталі, а також можливість виготовляти листи з урахуванням різних форм поперечного перерізу. Цей процес дозволяє отримувати точно оброблені гладкі поверхні.

Проте, як холодна, так і гаряча прокатка листового металу пов'язана з утворенням залишкових напруг в металевих елементах. Навіть під час низьких температур обробки (залежно від сили, яка використовується для пластичного формування) існує ризик небажаного викривлення, деформації або розтріскування листового металу. Щоб дізнатися більше про металопрокат, завітайте на сайт постачальника avmg.ua.


Читати також