07-10-2023 Новини у світі 5310

Геополітичні аспекти конфлікту в Ізраїлі: вигоди для росії і потенційні загрози для США та України

Геополітичні аспекти конфлікту в Ізраїлі: вигоди для росії і потенційні загрози для США та України

Вранці, 7 жовтня, палестинський ісламістський рух ХАМАС розпочав проти Ізраїлю військову операцію під назвою "Буря Аль-Акси". Південь і центр країни були обстріляні тисячами ракет з боку сектора Газа. Ізраїльська армія повідомила про проникнення до країни терористів, які масово вбивали та брали у полон цивільних та військових.

ХАМАС заявив, що операція пов'язана з окупацією та "неодноразовими вторгненнями в мечеть Аль-Акса" на Храмовій горі в Єрусалимі. Армія оборони Ізраїлю підтвердила, що палестинці взяли під контроль сім ізраїльських поселень біля сектору Гази. Прем'єр-міністр Нетаньяху заявив, що Ізраїль перебуває у стані війни, а пізніше про початок контртерористичної операції "Залізні мечі" в палестинському секторі Газа.

Чому далека війна на Близькому Сході несе небезпеку для України – у матеріалі OBOZREVATEL.

Мирний план та імідж США під загрозою

Бойові дії в Ізраїлі спалахнули у 50-ті роковини початку Війни Судного дня – найважчого військового зіткнення Ізраїлю з арабськими країнами з моменту війни за незалежність. Тоді війна розпочалася 6 жовтня 1973 року із спільної раптової атаки арабської коаліції на ізраїльські позиції. Військові дії завершилися 25 жовтня після низки успішних контратак Ізраїлю.

Але є ще одна подія, яка викликає більше уваги. ХАМАС розпочав війну якраз перед початком переговорів Ізраїлю та Саудівської Аравії, яка довгий час традиційно захищала Палестину. Мирно-дружній договір планувалося реалізувати накшталт "Угод Авраама", укладених у 2020 році. Тоді було підписано договір про нормалізацію і відновлення дипломатичних відносин між Об'єднаними Арабськими Еміратами, Бахрейном та Ізраїлем. Трохи пізніше були відновлені відносини єврейської держави з Марокко і Суданом. Тобто ситуація на Близькому Сході для Ізраїлю та його головного союзника – США, які були центром цих мирних переговорів, поступово нормалізувалася. Здається, хтось руками ХАМАС збирається зруйнувати цей мир та перетворити частину світу на хаос.

Тепер це насильство становить загрозу зусиллям адміністрації Байдена, яка допомагає встановити офіційні дипломатичні відносини між Саудівською Аравією та Ізраїлем. Зі свого боку США обіцяють забезпечити свого союзника усім необхідним для відбиття терористичної атаки, а Байден в найближчий час може виступити зі спеціальною заявою.

Читайте також: Сектор Гази: довготривала боротьба палестинців і ізраїльтян. Що відбувається зараз

Показова жорстокість на камеру не випадкова

Раптовий напад ХАМАСу на Ізраїль запам'ятається як провал розвідки. Бойовики викрадали та вбивали ізраїльтян у прикордонних населених пунктах, знімаючи все це на відео та оперативно викладаючи у соцмережі. Якщо кадри, на яких ракети летять небом Ізраїля, стали звичними за останні роки, то терористи ХАМАС, які вільно пересувають вулицями ізраїльських населених пунктів – щось нове. Саме це і викликає подив, адже ізраїльський моніторинг за палестинським суспільством є дуже професійним та глибоким.

Так чи інакше, але Ізраїль, який роздирається найбільшим внутрішньополітичним конфліктом за всю історію єврейської держави, виявився до нападу ХАМАСу не готовий.

Бойовики заявили, що взяли в полон десятки цивільних громадян Ізраїлю, а також військових. В інтернеті з'явилися численні відео, на яких вони знущаються чи навіть вбивають їх. Об'єктивно ХАМАС розуміє, що отримає від Ізраїлю дуже жорстку відповідь, адже битися на парапланах та джихад-мобілях проти бойової авіації та танків не можливо, тому навряд довго протримає захоплені території. Навіщо ж така показова жорстокість та яка ще одна ціль цього нападу?

Сучасна війна для навколишнього світу протікає здебільшого в інформаційній сфері. І ХАМАС блискуче підготувався до неї - судячи з неймовірної великої кількості оперативної відеоінформації з районів нападу. Це і є головний козир – показати, що Ізраїль не такий уже невразливий, як це прийнято вважати і боротьба проти нього може мати позитивні результати. Палаючий ізраїльський супер-Танк Merkava Mk.4, який вважається символом сухопутних військ країни, десятки терористів, які вільно зайшли у міста та можуть легко вбивати, брати в полон та знущатися над євреями – все це показує хоча й тимчасову, але слабкість Ізраїлю. Арабів у світі понад 100 млн, а мусульман - 1,6 млрд. – будемо відверті, не всі вони добропорядні громадяни, які більш-менш спокійно ставляться до ізраїльтян. Тепер їм надіслано чіткий сигнал – система безпеки країни, яку вони ненавидять більш за все на світі, не показала свою ефективність, як того очикували.

Тим часом Іран підтримав палестинську атаку, розпочату на території Ізраїлю, заявив радник верховного лідера Ірану Алі Хаменеї генерал Рахім Сафаві. Те саме зробила і ліванська "Хезболла", яка ще й загрожує Ізраїлю, що вступить у війну у разі наземної операції у секторі Газа. З більшою ймовірністю очікується втягування в конфлікт широкої антиізраїльської коаліції, що включає Хезболлу, Сирію та КСІР (корпус вартових Ісламської революції — військова гілка виконавчої влади Ісламської республіки Іран.– Ред).

Для України такі дії палестинських терористів вже призвели до того, що світові медіа на другий план відсунули українську війну та її трагедію, показуючи жахливі кадри з численними вбивствами в Ізраїлі. І здається, у найближчі тижні перебити інформаційну складову буде уже важко.

ООН засудила напад

Спеціальний координатор ООН із близькосхідного мирного процесу Тор Веннесланд, рішуче засудив напад бойовиків ХАМАС на ізраїльські міста та селища, розташовані поблизу сектора Газа, та шквал ракет, що обрушився на центральну частину Ізраїлю.

Ці жахливі напади на громадянське населення мають бути негайно припинені. Я в тісному контакті з усіма зацікавленими сторонами, закликаючи їх до максимальної стриманості і закликаючи всі сторони захистити громадянське населення. Це небезпечна прірва, і я закликаю всіх відступити від її краю, - зазначив спецкоординатор ООН.

росія вже потирає руки від задоволення

Окрім Ірану такому розвитку подій радіє й росія, яка до сьогодні не визначала то й де ХАМАС терористичною організацією.

Заступник голови ради безпеки російської федерації дмитро медведєв вже встиг по злорадствувати з трагедії.

"Початок бойових зіткнень між ХАМАС та Ізраїлем у день 50-річчя початку війни Судного дня – подія, на яку можна було очікувати. Ось чим треба було займатися Вашингтону та його союзничкам. Конфлікт між Ізраїлем та Палестиною триває десятиліття. І США там є ключовим гравцем. Але замість активної роботи над палестино-ізраїльським врегулюванням ці придурки залізли до нас і допомагають неонацистам, зіштовхуючи два близькі народи. Що може зупинити маніакальну пристрасть Америки підпалювати конфлікти усюди на планеті? Мабуть, лише громадянська війна біля США".

путін намагатиметься використати цю війну

За діями терористів ХАМАС може стояти Кремль – вважає народний депутат України, голова парламентського Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко. За його словами, це добре спланована акція, яка направлена безпосередньо проти самого Ізраїлю, так і проти США та України. Також кидається в вічі певна схожість тактики, яку застосовують терористи з ХАМАС та російські війська в Україні. Як ті, так і інші використовують ракетний терор проти мирного населення та беруть його у заручники, подекуди застосовуючи жахливі тортури та вбивства.

"росія точно буде намагатися використати ці трагічні події та спробувати маніпулювати на міжнародній арені, пропонуючи себе у якості переговорної сторони. Таким чином путін хоче підняти свій авторитет, який останнім часом значно зменшився. Для України такий розвиток подій є небезпечним, адже це певною мірою буде відволікати цивілізований світ від російської агресії проти в України.

Загальновідомий факт – росіяни так і не визнали ХАМАС терористичною організаціє та мають певний вплив на її керівників. Тому я не виключаю, що російська влада могла докласти рук до цієї добре спланованої терористичної атаки з десятками жертв. Розпочата війна грає на руку росії, яка вже багато років намагається зруйнувати існуючий цивілізований світовий порядок. Для Кремля чим більше конфліктів та хаосу у світі, тим краще", – зазначив Олександр Мережко.

На його думку, масований напад Ізраїль вдарить і по іміджу його головного союзника – США. Адже вони багато років докладали великих зусиль щоб нормалізувати арабо-ізраїльські відносини та до останнього дня досягли великих результатів на Близькому Сходу. При цьому, все що послаблює наших союзників – може послабити і нашу від них допомогу. У цьому є головна небезпека для нашої країни.

Джерело: obozrevatel.com


Читати також