07-10-2023 Історія 1728

Держава Ізраїль і мусульманський світ: історія арабо-ізраїльського конфлікту

Держава Ізраїль і мусульманський світ: історія арабо-ізраїльського конфлікту

Ізраїль, невелика держава на сході Середземномор'я, є епіцентром глибоких конфліктів і непорозумінь, особливо з мусульманським світом. На початку своєї історії, Ізраїль став плацдармом для відновлення єврейської нації, але його існування завжди було супроводженим тіньовою обстановкою арабо-ізраїльського конфлікту, що перетворився на складний ландшафт протистоянь і насильства. У чому ж причини арабо-ізраїльського конфлікту?

Корені конфлікту

сучасна мапа Ізраїлю та Палестини

Історія арабо-ізраїльського конфлікту починається з моменту створення держави Ізраїль 14 травня 1948 року. Новостворена країна одразу зіштовхнулася зі спробами численних арабських країн припинити її існування. Не пройшло і 24 годин, як армії Єгипту, Йорданії, Сирії, Лівану та Іраку почали військові дії проти молодої держави. Почалась кровопролитна війна, яка тривала з травня 1948 р. по 20 липня 1949 р. (ізраїльтяни називають її війною за незалежність). Цей конфлікт став поштовхом для формування армії оборони Ізраїлю (IDF), яка визначилася своєю високою ефективністю в боях.

Ізраїль виборов перемогу, що призвело до розділу території, призначеної для створення Палестинської держави. Згідно з результатами війни, Галілея та весь Негев стали частиною Ізраїлю, тоді як Іудея, Самарія та частина Єрусалиму потрапили під контроль Йорданії, а смуга Гази - до Єгипту. Цей розділ справив значний вплив на регіональний розклад, водночас не дозволяючи утворити Палестинську державу. Наслідки цієї війни лягли в основу нерозв’язаного конфлікту, який продовжує впливати на регіон до сьогодення.

В той час СРСР, як один із головних гравців на міжнародній політичній арені, відкрито став на шлях підтримки арабських країн в їх конфлікті з Ізраїлем. США та країни Заходу стали на бік Ізраїлю. Спираючись на таку підтримку сторони конфлікту намагалися силою довести своє право на землі Палестини. Неодноразово спалахували кровопролитні війни між євреями та арабами: війна на Синаї 1956 р.; Шестиденна війна 1967 р.; Війна на виснаження 1967-1970 рр., Війна Судного дня 1973 р.; військові дії Ізраїлю в Лівані проти військових формувань Організації Об’єднання Палестини та Сирії 1982-1983 рр.

Армія Оборони Ізраїлю: сила та спритність

Армія Оборони Ізраїлю вважається однією з найсучасніших і найсильніших у світі. За рівнем оснащеності засобами електронної боротьби, високоточною зброєю, системами управління вона посідає перші рядки в рейтингах аналітиків. Армія Ізраїлю стала невід'ємною частиною держави, забезпечуючи не лише безпеку, а й активно беручи участь у розвитку науки та технологій.

За 12 днів після проголошення створення Держави Ізраїль Давид Бен-Гуріон, який у той час очолював тимчасовий уряд, підписав «Указ про Армію оборони Ізраїлю». Це сталось 26 травня 1948 року.

Головне завдання Армії Оборони Ізраїлю полягає у захисті територіальної цілісності країни, забезпеченні безпеки її мешканців та уможливленні реалізації політики національної безпеки і відстоюванні національних інтересів. Також, армія часто притягує увагу світу через свою гуманітарну діяльність під час кризових ситуацій.

Ракетні атаки та тероризм

Ізраїль став сценою безлічі ракетних атак, особливо з боку терористичних організацій, зосереджених у Секторі Гази. Палітра конфлікту розширюється через періодичні напади зі сторони ХАМАС, організації, яка намагається виступити за інтереси палестинців та протистояти ізраїльській політиці.

Сектор Гази: територія боротьби та гуманітарної кризи

Сектор Гази, невелика територія, визначається не лише конфліктом, але й гострою гуманітарною кризою. Блокада, яку встановив Ізраїль, стала причиною великої кількості проблем для жителів цього регіону, і нерідко стає об'єктом критики з боку міжнародної спільноти.

ХАМАС: тероризм як інструмент боротьби

бойовики ХАМАС

ХАМАС – це палестинський ісламістський рух і політична партія, яка керує сектором Гази з липня 2007 року та визначається як терористична організація багатьма країнами. За мету організація ставить створення незалежної палестинської держави на всій території історичної Палестини, включаючи територію сучасного Ізраїлю. Її стратегія полягає в реалізації терористичних актів та ракетних атак на Ізраїль, намагаючись вплинути на політичну ситуацію та досягти своїх політичних цілей.

Військове крило ХАМАС – бригади Ізз ад-Дін аль-Кассам – існує з 1991 року і за цей час провела тисячі атак, в результаті яких загинули сотні цивільних та військових в Ізраїлі. 

Останні гарячі новини з регіону. Війна 2023

7 жовтня 2023 року ХАМАС оголосив про початок операції під назвою «Повінь Аль-Акса» проти Ізраїлю. Ізраїль зазнав масованої ракетної атаки з боку сектору Газа. Обстріл почався близько 7:00, по державі було випущено близько 5000 ракет.

Під удар потрапили південь та центр країни, включаючи Тель-Авів. Є загиблі та постраждалі. Також до країни проникла невідома кількість бойовиків. У деяких містах йдуть вуличні бої з ними.

 Армія оборони Ізраїлю заявила, що переходить у «стан військової готовності» та розпочала широкомасштабну операцію «Залізні мечі» у відповідь на атаки ХАМАС на країну сьогодні вранці. Міністр оборони країни Йоав Галлант затвердив призов солдатів резерву. Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху за майже п’ять годин після нападу випустив відеозвернення, у якому заявив, що його країна перебуває у стані війни. 

Влада просить громадян не залишати укриттів та безпечних місць, для постраждалих від бомбардувань розгорнуті тимчасові притулки.

Читайте також: Сектор Гази: довготривала боротьба палестинців і ізраїльтян. Що відбувається зараз

Сприяння миру в регіоні Близького Сходу та вирішення конфлікту

Вирішення конфлікту між Ізраїлем та мусульманським світом залишаються на перехресті дипломатичних та політичних шляхів. 

Арабо-ізраїльський конфлікт є драматичним елементом глобальної політичної картини, завдяки своїм складним взаємозв'язкам та глибоким історичним кореням. Він впливає на життя мільйонів людей, а також на міжнародні відносини та безпеку в Близькосхідному регіоні.

Залучення різних сторін - від армій та терористичних організацій до міжнародних посередників та гуманітарних організацій - робить цей конфлікт вкрай складним. На шляху до миру і стабільності потрібні не лише дипломатичні зусилля, але й повне знищення арабських терористів. 

Хоч би хто використовував терор, це злочин проти світу. Хоч би хто спонсорував терор, це злочин проти світу.
 
Світ має бути обʼєднаний та солідарний, щоб терор ніколи й ніде не намагався підкорити чи зламати життя.

Право Ізраїлю на захист не підлягає сумніву. Жодної підтримки терористам!
Хай цінність людського життя та несприйняття терору будуть тими принципами, які нарешті обʼєднають увесь світ.


Читати також