03.10.2023
Історія
eye 1615

Вільне козацтво на рубежі епох: Чигиринський з'їзд 1917 року

Вільне козацтво на рубежі епох: Чигиринський з'їзд 1917 року

В історії країни (на перехресті епох та ідей) час від часу бувають ключові моменти, які визначають подальший шлях нації. Один із таких епізодів відбувся 3 жовтня 1917 року в Чигирині, коли розпочав свою роботу з'їзд Вільного козацтва. Ця подія стала визначальним моментом для організації, яка, незважаючи на свою тимчасовість, залишила помітний слід в історії України. Давайте крок за кроком зануримося в той час і простежимо шлях, який проклали вільні козаки, відзначивши початок не лише своєї діяльності, але й активної участі в утвердженні національної ідеї.

Вільне козацтво: визначний момент Чигиринського з'їзду

3 жовтня 1917 року у місті Чигирині на Черкащині, яке колись було резиденцією видатних українських гетьманів Богдана Хмельницького та Петра Дорошенка, розпочався важливий етап у формуванні Вільного козацтва. З'їзд зібрав 200 делегатів, які представляли 60 тисяч вільних козаків з різних регіонів України, а саме: Київщину, Херсонщину, Катеринославщину, Чернігівщину, Кубань та інші території.

Вільне козацтво виникло на теренах Звенигородщини весною 1917 року під керівництвом Никодима Смоктія з Гусакового. Його початок припав на період після завершення Першої світової війни, коли під владою Тимчасового уряду росії спостерігався розпад місцевого порядку через дії мародерів. Проти них - "для оборони вольностей українського народу та охорони ладу" - по селах почали створюватися загони з місцевих чоловіків, які були об'єднані ідеєю "вільного козацтва". Цей рух набув популярності й охопив південь України, Лівобережжя та Волинь. 

Вступати в такі загони могли добровольці, котрим виповнилося 18 років і які не мали за собою кримінальних злочинів. На зразок запорізьких козаків вони об’єднувались у сотні, курені, полки та коші. Питання про вступ вирішувалося Радою козацьких старшин. 

Важливим досягненням з'їзду було обрання Генеральної Ради Вільного козацтва, яка складалася з 12 видатних людей, а керівництво нею покладалося на наказного отамана. Генеральна Рада підпорядковувалася Центральній Раді у Києві. Почесним отаманом Вільного козацтва було обрано командувача 1-го Українського корпусу генерала Павла Скоропадського. Обрання Павла Скоропадського Головним отаманом Вільного козацтва було кроком до відновлення гетьманату. Оскільки Скоропадський перебував на фронті, наказним військовим отаманом було обрано Івана Полтавець-Остряницю.

Наказний отаман Вільного козацтва Іван Полтавець-Остряниця

Українська революція 1917–1921 рр. дала поштовх народній ініціативі та створенню на українських землях громадських об’єднань різного спрямування. Особливе місце серед них посіло Вільне козацтво.

Визначившись як перша національна міліційна організація в Україні, Вільне козацтво підпорядковувалося Генеральному Секретарству внутрішніх справ Української Центральної Ради. Основними його структурними одиницями були сотні. До сотенної старшини входили 5 чоловік, кожна сотня мала свій прапор, канцелярію та бібліотеку. Зазначимо, що з'їзд Вільного козацтва прийняв рішення про подання особливого акта до Української Центральної Ради з метою оголошення широкої автономії України. Підкреслюючи несприйняття російською демократією національних амбіцій, з'їзд висловив їй глибоку догану та ухвалив рішення домагатися виведення російських військ з території України, «а на їхнє місце перевести українські частини, що перебувають у росії».

Участь Вільного козацтва в Українській революції 1917-1921 рр.

Що робить Вільне козацтво особливим, так це його активна участь у період Української революції 1917-1921 рр. Хоча головним завданням Вільного козацтва була боротьба з пограбуваннями, насиллям і дезертирством, а ще підтримка порядку в державі, під час більшовицького наступу козаки стали на захист незалежності України, бо в Центральної Ради не було власних збройних сил.

Після розформування (у квітні 1918 року) значна частина вільних козаків - аж до 1923 року - склала ядро повстансько-селянського руху проти радянської влади, входила до складу похідних груп Армії УНР Другого Зимового походу.

Спадок, який залишило по собі Вільне козацтво

З'їзд Вільного козацтва у Чигирині став важливим пунктом в історії України, віддзеркалюючи дух і напрями, які визначали долю нації у пошуку власної ідентичності. Мужність і рішучість вільних козаків, проявлені в ті важкі часи, залишаються невичерпним джерелом натхнення для сучасного покоління. Вони стали живим втіленням сил, які творять національну свідомість і самостійність. Вони подарували нам приклад героїчних вчинків, які залишаються важливими в сучасному контексті. З'їзд у Чигирині став початком не лише Вільного козацтва, але й зародженням нової ери в історії України, де сила і єдність визначають траєкторію розвитку, а ідея свободи та незалежності назавжди залишається у серцях тих, хто вірить у майбутнє своєї країни. Виникнення Вільного козацтва було проявом національної свідомості та народної ініціативи. 

Читати також


up