Що взяти в гори і як підготуватися до подорожі?

Що взяти в гори і як підготуватися до подорожі?

Гірські походи – це чудовий спосіб активного відпочинку всією родиною. Якщо ви плануєте мандрівку в Карпати, рекомендуємо вибрати один із турів, представлених на сайті https://atlanttour.com.ua/tury-v-karpaty-z-ternopolia/. З цієї статті ви дізнаєтеся, що взяти в гори, щоб ні про що не хвилюватися, коли туди потрапите.

«Must have» туриста в горах

Що взяти в поїздку в гори залежить від пори року та мети вашої подорожі: чи збираєтеся ви обмежитися класичними походами гірськими стежками, а може, плануєте піднятися на вершину Говерли. У цій статті ми розберемося з першим випадком і пояснимо, як підготуватися до піших прогулянок гірськими маршрутами.

Який одяг знадобиться в горах?

Погода в Карпатах непередбачувана незалежно від пори року. Чим вище ви підіймаєтеся, тим нижча температура і сильніший вітер. Тому навіть влітку варто взяти з собою теплий одяг, який захистить вас від мінливих погодних умов.

Список предметів одягу й аксесуарів, які варто взяти у Карпати

  • Туристичне взуття. Найкраще взяти спеціальне водонепроникне взуття, яке дихає, підтримує щиколотку та має міцну підошву.
  • Куртка. Без неї не обходиться гірська подорож навіть влітку. Водонепроникна та вітронепродувна куртка з мембраною захистить вас від дощу та холоду.
  • Рюкзак. У горах завжди добре мати обидві руки вільними, тому залиште сумку через плече вдома та придбайте зручний рюкзак, у який поміститься теплий одяг, пляшка води та деякі смаколики. Рюкзак із настегновим поясом зніме навантаження з плечей, а водонепроникний чохол захистить ваші речі від намокання.
  • Інший одяг. Якщо ви вирушаєте в гори в довгих штанах, запакуйте короткі в рюкзак і навпаки. Джинси будуть не кращим вибором, тому що вони жорсткі та сковують рухи. Якщо ви не хочете купувати спеціалізований гірський одяг, пошукайте вдома зручні штани чи легінси. Також варто взяти з собою кілька футболок з короткими рукавами (по одній на кожен день), светр, бейсболку, шарф і рукавички. Стануть у пригоді шкарпетки, призначені для гірських походів, які можуть захистити ваші ноги від натирання мозолів, та термобілизна на випадок низьких температур.
  • Протисонцевий крем. На висотах, де вже немає дерев, ніщо не захищає вас від сонця. Крем з високим SPF обов'язково повинен бути під рукою.
  • Ліхтарик. Похід у гори може зайняти більше часу, ніж планувалося, тому про всяк випадок візьміть із собою ліхтарик (бажано налобний).
  • Палиці для скандинавської ходьби (за бажанням) – полегшують походи в гори.

Піші прогулянки гірськими стежками – це цікава пригода. Варто подбати про те, щоб вони також були безпечними, а кожна подорож у гори закінчувалася щасливим поверненням. Тому обирайте тури лише від перевірених операторів з великою кількістю позитивних відгуків.


Читати також