Як правильно зібрати валізу: найкращі поради

Як правильно зібрати валізу: найкращі поради

Авторка: Ліза Штремсдерфер

Під час відпустки ви хочете мати все необхідне у своїй валізі, тому нічого не повинні забути. Проте ніхто не хоче тягти важку валізу. Намагання знайти баланс між цими суперечливими вимогами часто викликає стрес, але економне використання простору валізи без нехтування чимось важливим є досяжною метою. Пропонуємо дванадцять простих порад, від планування до початку подорожі.

1. Створення списку для пакування

Важливо наголосити, що список допомагає в багатьох життєвих ситуаціях. Особливо під час пакування валізи. Крім того, він покращується з кожною відпусткою. Щось важливе забули під час останньої подорожі? Запишіть, що саме, щоб в наступну поїздку це не забути покласти в багаж. Звичайно, немає сенсу використовувати той самий список для відпочинку в готелі, де все включено, та для кемпінґу. Залежно від типу подорожі можна створювати різні базові списки.

2. Адаптація списку для пакування

Базові списки можна легко адаптувати до конкретної відпустки. Щоб не брати зайвого, перевірте, що вже є в місці, куди ви їдете. Фен і рушники, наприклад, часто можна залишити вдома. Прогноз погоди на період перебування допомагає обмежити вибір одягу.

3. Вибір правильного багажу

Залежно від типу подорожі, рюкзак може бути кращим варіянтом за валізу. Це справедливо для подорожей залізницею, особливо, якщо до них додаються поїздки в метро та в автобусі. Вибір не обмежується класичним рюкзаком для трекінґу: нині існує багато моделей, які забезпечують ефективне та економне пакування.

Порада для покупки нового багажу: у німецьких поїздах Intercity Express (ICE) валізи або рюкзаки розмірами до 70х50х30 сантиметрів поміщаються в багажний відсік над головою. Для більших сумок в багатьох потягах дальнього слідування також є полички у вхідній зоні або у загальних вагонах. А пасажири Укрзалізниці мають право безплатно перевозити з собою у вагоні ручну поклажу вагою до 36 кілограмів, якщо її розмір за сумою трьох вимірів не перевищує 200 сантиметрів.

подорож

4. Використовуйте пакувальні кубики

Пакувальні кубики – це сумки різних розмірів. Наприклад, в одну сумку можна покласти білизну та шкарпетки, в іншу – брудну білизну, в наступну – косметику. Так ви можете впорядкувати свій багаж та не шукати потрібні речі, перериваючи весь вміст сумки. Вони підходять як для валізи, так і рюкзака або спортивної сумки. Якщо ви не хочете купувати окремі пакувальні кубики, то можете використовувати пластикові пакети або мішки.

5. Купити шматкове мило

Лайфгак не тільки для тих, хто подорожує літаком: зараз майже всі гігієнічні засоби також є у вигляді шматка мила. Твердий шампунь, наприклад, можна легко використовувати й для тіла. Вам не потрібно пакувати з собою великі пляшки і тюбики. Це екологічно доцільніше, і під час подорожі нічого не проливається.

6. Засіб для прання

У кожному списку речей для пакування має бути маленька порція засобу для прання. Вона легко поміщається в маленьку сумку у пластиковому контейнері або у невеликому пластиковому пакеті. Так у разі потреби ви можете випрати щось руками у раковині і відмовитися від змінного одягу.

7. Правильна оцінка кількости одягу

Щоб мати уявлення про те, що потрібно взяти з собою, корисно розкласти одяг перед тим, як він потрапить до валізи. Так ви будете мати уявлення про кількість потрібного одягу. Загальна порада для мандрівників з рюкзаками полягає в тому, що слід розкласти все, що ви хочете взяти з собою, і взяти лише половину з цього списку.

8. Комбінування одягу

Під час пакування слід звернути увагу на те, щоб одяг можна було поєднувати в різні способи. Однотонні футболки або інші «верхи» підходять для цього, а також джинси або однотонні штани. Кілька особливих предметів, наприклад яскрава сорочка, піднімають рівень вашого зовнішнього вигляду. Ви можете скласти компактну, але гнучку гардеробну колекцію для подорожей, керуючись цією ідеєю.

9. Скручувати замість складати

Простий трюк: скручувати всі речі перед тим, як покласти їх у валізу. Скручені речі займають менше місця, ніж поспіхом складені стопки, і одяг менше мнеться. Також добре працює комбінація обох методів: почніть зі складання і заповніть решту вільного простору у валізі скрученими предметами одягу. Ще одна порада: декілька скручених шкарпеток помістяться у взутті, а взуття завдяки цьому збереже форму.

10. Читання електронних книжок

Деяким людям подобається гортати сторінки та насолоджуватися запахом друкованих книжок. Але для відпустки ідеально підійдуть електронна книжка або планшет, що дозволяє взяти з собою багато матеріялу для читання. На планшеті можна читати не тільки книжки, а й переглядати інтернет – на сайті культурного порталу Експеримент, наприклад, ви знайдете багато корисних і розважальних текстів.

11. Тримайте важливі речі на похваті

Безперечно, варто пакувати додаткову невелику сумку для найнеобхідніших речей. Туди можна покласти документи, гроші, мобільний телефон або навіть зарядку та навушники. Все, на пошук чого не хочеться витрачати час у дорозі. Для цього підходить поясна сумка.

12. Залишіть трохи вільного місця

Не набивайте валізу так, щоб важко було навіть застібнути блискавку. Під час подорожі зазвичай купують сувеніри. Якщо є вільне місце, то пакування для повернення додому буде спокійнішим.


Стаття вперше була опублікована німецькою мовою під назвою «Richtig Koffer packen – Das sind die besten Tipps!» в журналі Німецької залізниці «Mobil».

Переклала Анна-Марія Броновицька


Читати також