Як вибрати туристичний спальний мішок

туристичний спальний мішок

Активний відпочинок на природі протягом кількох днів чи тижнів може вплинути на загальне самопочуття. Якщо спальний мішок стане причиною поганого сну, то подорож не принесе ніякого задоволення. Існує кілька перевірених порад щодо вибору цього найважливішого предмета туристичного спорядження.

Характерні особливості хорошого спального мішка

Можливість прокинутися відпочившим, бадьорим та готовим вирушити в дорогу – ось, що забезпечує гарний туристичний спальний мішок. Він не повинен бути ні надто тонким, ні надто громіздким. Слід остерігатися найдешевших моделей невідомих виробників! Купуйте лише якісні моделі, наприклад, які представлені на сайті https://palatka.com.ua/turizm-ta-kemping/spalnyky/spalni-mishki/.  

Перше, що потрібно враховувати, обираючи спальний мішок, – це інтенсивність його використання. Комусь він потрібен лише кілька разів на сезон для виїзду на природу, а хтось купує спальник для активної експлуатації протягом кількох років. Очевидно, що для другої категорії користувачів аспект якості відіграє значно важливішу роль, ніж вартість виробу. Якщо нічліг у похідних умовах є для вас звичайним явищем, то цілком розумно буде витратити більше коштів на хороший спальний мішок, який служитиме 5-10 років.

Хоча температурний рейтинг спального мішка (літній, міжсезонний, зимовий) та його придатність для певних умов довкілля є ключовими, любителі пішого туризму цінують максимальну легкість і компактність даного предмета туристичного спорядження. Походи зазвичай пов'язані з необхідністю носити з собою безліч інших необхідних речей, тому місця в рюкзаку постійно не вистачає. Як орієнтир для надлегкого літнього спального мішка можна розглянути моделі вагою до 800 г, які пропонує інтернет-магазин Palatka. Але чим легший і компактніший спальник, тим нижчі його теплозберігаючі властивості.

Ще одним важливим аспектом є швидкість і зручність згортання спального мішка. Якщо спорядження не піддається швидкому й акуратному пакуванню в чохол, то навряд чи турист відчуватиме задоволення від його експлуатації. Максимальний розмір і вага спакованого спального мішка пов'язані безпосередньо з матеріалом його наповнення. Чим якісніший виріб, тим легше його запакувати.

Що знаходиться всередині спального мішка?

При покупці спального мішка преміумкласу покупці мають на вибір два варіанти наповнювача:

  • пух,
  • синтетика.

Пух легший, його простіше стискати, і він добре проявляє себе в холодних і сухих умовах. Природні властивості пуху роблять його ідеальним вибором для спальних мішків, що використовуються у тривалих подорожах. Синтетика набагато краще зберігає тепло у вологих умовах, швидше сохне, коштує дешевше, проте вона має гірше співвідношення тепла до ваги, ніж пух.


Читати також