Булінг в Україні: тіньова сторона освіти та шляхи протидії

Булінг в Україні: тіньова сторона освіти та шляхи протидії

Українське суспільство стикається з важливим завданням — розуміти, визнавати та протидіяти явищу, що стає все більш актуальним і небезпечним у сучасному освітньому середовищі — булінгу. Булінг (або цькування) —  це дії, що вчиняються стосовно дитини чи дитиною інших учасників освітнього процесу, які полягають у психологічному, фізичному чи сексуальному насильстві. Булінг може здійснюватись також і в інтернет-просторі. 

Булінг, або цькування, перетинає межі простого конфлікту чи протиріччя, перетворюючись на найбільш темну та небезпечну сторону шкільного життя. Його вплив не обмежується лише межами шкільного подвір'я, але істотно вражає психічне та фізичне здоров'я тих, хто опиняється в ролі його жертви. Це явище викликає не тільки фізичний біль, але й глибокі емоційні рани, які можуть залишити невиліковні подряпини на психіці дітей. Відчуття невпевненості, страху та відсутність підтримки можуть супроводжувати жертв цькування протягом усього їхнього життя, і важко перебороти цей токсичний слід, який залишається із ними внаслідок булінгу.

За дослідженнями ЮНІСЕФ в Україні:

  • 67% дітей у віці від 11 до 17 років стикалися з проблемою булінгу;
  • 48% дітей нікому не розповідали про випадки булінгу;
  • 24% дітей стали жертвами булінгу;
  • 44% школярів були спостерігачами булінгу, але ігнорували його, бо їм було страшно за себе. 

Організації, які займаються проблемами булінгу в Україні:

  • UNICEF (https://www.unicef.org/ukraine/) займається протидією булінгу.
  • Громадська організація "Всеукраїнське об'єднання протидії булінгу! Мої безпечні друзі" «My safety friends» (https://www.facebook.com/groups/mysafetyfriends/?ref=share) має мобільний додаток для дітей проти #БУЛІНГу під назвою «My safety friends» - чат з психологом (у т. ч. анонімний)).
  • StopSexting (https://stop-sexting.in.ua/) займається захистом дітей від сексуального насилля в інтернеті.

Таким чином, ставши обізнаними й об'єднаними, ми можемо покласти край стійкому впливу булінгу в нашому суспільстві та визначити шляхи подолання цього негативного явища, щоб кожна дитина відчувала себе в безпеці та захищеною. Бережіть своїх дітей!


Читати також