Як вибрати косметику з безпечними інгредієнтами?

косметика з безпечними інгредієнтами

Усе більше людей цікавляться безпечним доглядом за шкірою обличчя та тіла, а також волоссям. Перевірка списку інгредієнтів на косметиці для багатьох вже стала рутиною. Попри те, що останнім часом обізнаність покупців значно зросла, мало хто знає, як вибрати косметику з хорошим складом. На жаль, запевнення виробників щодо використання тільки натуральних інгредієнтів найвищої якості зазвичай не відповідають дійсності. Тому корисно знати, як самостійно оцінити склад продукту, а також обрати магазин косметики, де продається лише якісна продукція.

Чому склад косметичних засобів важливий?

Косметика впливає не тільки на шкіру, а й на здоров'я людини, яка нею користується. Деякі косметичні засоби для макіяжу містять, наприклад, похідні нафти або циклічні силікони, які можуть бути канцерогенними при тривалому використанні. Багато досліджень також підтверджують, що неправильно підібрана косметика для тіла може ускладнити, наприклад, захворювання щитоподібної залози або печінки. Те, що ви наносите на шкіру, певною мірою потрапляє в кровотік, тому вкрай важливо підбирати косметику, яка, крім відповідної зовнішньої дії, також має безпечний для організму склад.

На що звернути увагу при виборі косметики по догляду за обличчям?

Вибираючи креми для обличчя або засоби для макіяжу, слід звертати увагу насамперед на список інгредієнтів INCI. Незалежно від країни, в якій ви купуєте косметику, список INCI виглядатиме однаково, оскільки це стандартизований спосіб надання інгредієнтів продукту, які завжди повинні вказуватися відповідно до кількості.

Інгредієнти з найвищою концентрацією вказані першими, а інгредієнти в кінці переліку складають невеликий відсоток продукту. Список INCI повинен включати всі речовини, відсоток яких у продукті перевищує 1%. Крім того, екологічні речовини повинні бути позначені зірочкою (*).

Попри те що для приготування найпростішого косметичного засобу потрібні три інгредієнти - вода, олія та емульгатор, - список інгредієнтів сучасної косметики зазвичай набагато довший. Тому варто знати, чого уникати і на що звернути увагу, щоб знайти максимально безпечну косметику.

Косметика для догляду за волоссям: чого уникати?

У випадку догляду за волоссям принцип вибору продуктів з хорошим складом дуже схожий на принципи, які застосовуються до косметики для обличчя. Насамперед уникайте:

  • парабенів,
  • штучних барвників,
  • сульфатів (SLS/SLES),
  • силіконів.

Косметика для волосся з хорошими інгредієнтами повинна містити необхідну кількість пом’якшувачів, зволожувачів і білків. Варто переконатися, що до складу входять масла, адаптовані до пористості вашого волосся, а також натуральні рослинні екстракти та протеїни.


Читати також