Пешак Юля та Пешак Олександра. Вчитель, який змінив моє життя

Пешак Юля та Пешак Олександра

Історія двох авторів…

     Я – юна українка зі звичайним іменем Юля. Я зовсім не унікальна, бо з народження  маю копію зі звичайним іменем Олександра. Нас з дитинства майже не розрізняли – такі ми схожі в усьому. Але роки спливають і певні індивідуальні риси ми таки виплекали. По-перше - почерк, по-друге - коло інтересів, по-третє – характер. Сашка моя виросла ніжнішою і вразливішою, а я, як старша (на цілих дві хвилини), мушу бути «бійцем». Я захоплююся фізикою, хімією і багато читаю. В цей час «моя  половинка»  малює пейзажі, комікси, портрети  (до речі, з фотографічною точністю) і теж читає.

     Отак ми росли, потроху окреслюючи свої життєві шляхи, поки не зустріли їх… І наші дороги знову злилися в одну.

     А сталося все так. Мандруючи літературними стежками всесвітньої павутини, ми якось одночасно натрапили на японські манги. Спочатку ці дивакуваті анімовані тексти, які потрібно читати справа наліво, видавалися надто незрозумілими і безідейними. Це вже згодом ми збагнули, що манги, як і книги, бувають і «люкс-класу», і посередні. Отож, попри складність і певну абсурдність такого чтива, ми (поодинці) за нього взялися. Я читала в своєму гаджеті, Саша – в своєму. Далі пішов інтенсивний обмін думок. І, зрештою, нас обох понесло… На все літо…

     Привіт усім. А я та сама Олександра. І ось вам мій варіант того, як я з головою  поринула  в  манги. Все через однокласника, з яким я побилася об заклад, що за три місяці прочитаю мангу, яку він давно мені «нав’язував». Щоб ви розуміли, це 1078 глав! Обсяг кожної з них – від 30-ти до 60-ти сторінок! Я готувала себе до затяжної «каторги». Але вже з перших розділів я не могла відірватися від монітору.  Отак я, Юля та яскраві персонажі манги «One piece»  все літо разом сміялися і плакали, долали труднощі і боролися за мрію. Разом з головним героєм, який марив тим, щоб стати королем піратів, ми стартували на маленькому човнику, який розбився в дзуськи від першої хвилі. Разом з ним ми створювали команду із перевірених людей (особистостей!), що готові були йти до кінця заради спільної мети. Разом з ним і його командою ми прийшли до мрії.  І я таки виграла спір!

  • Юля, тобі слово.
  • Не можу забути, як ми з усією командою піратів шукали дівчинку Намі, яка зникла з усіма нашими скарбами. Як капітан Луффі переконував усіх, що Намі потрібно не карати, а просто повернути. Він свято вірив у її порядність! І не помилився. Бо виявилося, що дівчина всіма правдами і неправдами збирала кошти на викуп острова від тирана.

     Літо позаду… І «One piece» перечитано й пережито. Але до реалій буття ми повернулись іншими. Сила, мужність, впертість і командний дух, з якими ми мандрували сторінками манги, нікуди не зникли. Виявляється, ці почуття  були не ілюзорними і не згасли разом із дочитаною книжкою. Ми тепер, як наш герой – жвавий пірат, не можемо жити без пригод. Нам хочеться подорожувати, ще наполегливіше вчитися, бути в постійному русі і безперервно діяти на боці добра. Нам хочеться бути такими, як Намі, і зробити все можливе, щоб звільнити нашу землю від тиранів.

      Отак на нас вплинули неповторні герої з незламною волею і морем амбіцій! Звісно, ми і до цього читали (класику й сучасну літературу). Ми знаємо про силу книжки  впливати на людину: кожен добрий твір лишив певний скарб у нашій душі. Але щоб так кардинально зміцнив – то це вперше! Чесно кажучи, наш клас тепер зовсім не такий, як кілька років тому. Якось поступово кожен почав рівнятися на сильних і сам ставати сильним. У нашому класі вже майже всі читають манги. І, як не дивно, це захоплення не перешкоджає нам знайомитися і з творами Нечуя-Левицького, Панаса Мирного, Карпенка-Карого тощо. Швидше навпаки – класика додає контрасту, а відтак – адреналіну.

     Впевнена, що історія наших внутрішніх змін триває. Сьогодні ім’я нашої вчительки  – японська манга. Завтра це може бути щось інше.  До речі, наша шкільна вчителька літератури  теж спробувала «покуштувати» манг. Не пішло! Не до смаку! Але, можливо, їй і не треба проходити той шлях, який пройшли ми. У неї був свій – і він теж зробив її сильною. У кожного, напевно,  своя дорога становлення, свої вчителі.

     Отож, шукайте СВОЇХ натхненників! А нам вже ніколи! Ми беремося за нову роботу, будуємо новий, ще міцніший, кораблик, збираємо поряд тих, хто вже знайшов себе і відчув свою силу, і пливемо далі - до здійснення мрій! Ви з нами?

 Але я люблю відкривати для себе нове, навіть, якщо це робити непросто (або особливо – якщо це зробити непросто).

Кожен з нас, живучи й зростаючи формує себе і своє життя. Людина вибудовує свій характер принципи моральні цінності своє оточення зовнішність і багато інших речей які характеризують її особистість. Дуже часто ці якості залишаються незмінними протягом усього життя або змінюються не дуже серйозно зберігаючи свою основу. Але іноді трапляється так що людину настільки сильно щось вражає що під впливом цієї речі вона воже повністю змінити все що колись було її невід’ємною частиною. Цими речами може бути будь-що і будь-хто, тому ніколи не знаєш, що або хто може стати цим «важелем змін». Тому я хочу розповісти по свого «вчителя», який змінив моє життя.

Моїм особливим вчителем стала доволі незвичайна річ. У наш час дуже популярною, особливо серед людей мого віку, стала манга. Багато хто запитає, що я такого особливого знайшла у ній, адже сама по собі манга – це звичайний чорнобілий японський комікс.Більшість людей не сприймають цей напрямок серйозно, вважаючи його звичайною розвагою, подібною до мультфільмів. Через її стилізацію. Частково ці люди праві, тому що деякі манги справді не несуть в собі ніякої ідеї і були створені виключно заради розваги і заробітку на читачах.Але манга , як і книга, має безліч жанрів і може бути хорошою або поганою, залежно від професіоналізму та світогляду автора.  Якщо ж говорити про справді професійних авторів, то я хотіла б відзначити Ейтіро Ода та Геге Акутамі, твори яких мене не просто зачепили, а вразили і багато чого навчили.

Їхні роботи стали бестселерами в своєму жанрі. Герої їх манг  «One pione» і «Jujutsu kaisen» мали дуже великий вплив на мене. Вони розповідають про людей з сильними й стійкими моральними нормами які мають свої особливі цілі і ідеї по життю. Ці герої без упину продовжують зустрічати з труднощами, які ставлять їхні цінності і світогляд під питання,хочуть зруйнувати їх, але ці персонажі залишаються вірними собі, вони надихнули мене на те, щоб бути такою, як вони. Кожен з них навчив мене старанно іти до своєї мети, захищаючи свої ідеї. Завдяки їм я побачила, як важливо залишатися собою і цінувати свою неповторність. Завдяки їм я почала дійсно більше цінувати свої сильні сторони і працювати над слабкими, щоб подібно своїм улюбленим персонажам іти до свого ідеалу. Я почала більше цікавитися речами, на які раніше не звертала увагу і не можу не згадати про те, що я навіть знайшла багато нових друзів які також цікавляться цими тайтлами. Тому вважаю, що манга допомогла мені розшири коло спілкування. Міркуючи сьогодні над твором, я збагнула, як багато змін у моє життя принесла , на перший погляд, така незначна річ як манга.

            

                 

Умови участі у конкурсі коротких оповідань «Вчитель, який змінив моє життя»


Читати також