Процес набору співробітників: як виглядає та яке його значення?

Процес набору співробітників: як виглядає та яке його значення?

Керівники компаній часто потрапляють у ситуацію, коли їм конче потрібен новий співробітник. Хоча найняти нову людину на певну посаду здається простим завданням, насправді це не так. Пошук та підбір персоналу є складною роботою, яка вимагає певних навичок. У цій статті ми розповімо, що таке процес найму і чому він такий важливий.

Що таке процес набору співробітників?

Процес підбору персоналу є основною відповідальністю відділу рекрутингу. Однак не кожна компанія має такий окремий відділ. У невеликих компаніях керівник певного відділу чи власник компанії зазвичай відповідає за наймання нових співробітників. Також все більш поширеними практиками стають зовнішній рекрутинг, аутсорсинг та аутстафінг персоналу. Для прикладу, аутсорсинг персоналу від Fillin дозволяє залучити будь-яку кількість працівників у будь-який час, при чому з роботодавця знімається вся соціальна та юридична відповідальність за робітників.

Процес підбору персоналу охоплює всі дії, пов'язані з працевлаштуванням – від публікації оголошення про роботу, через співбесіду, до відбору найкращих кандидатів і ухвалення їх на нову посаду.

Види рекрутингу

Загалом розрізняють два типи пошуку та найму співробітників на конкретну посаду: внутрішній і зовнішній.

  • Внутрішній підбір персоналу передбачає пошук співробітника на певну посаду серед людей, які вже працюють в даній компанії. Це часто означає міграцію співробітників між відділами чи філіями компанії.
  • Зовнішній підбір персоналу відбувається, коли роботодавець шукає потенційних кандидатів на посаду за межами своєї компанії. Знайти ідеального працівника в цьому випадку видається дещо складнішим – доводиться мати справу з абсолютно незнайомою людиною. Насправді зовнішній підбір персоналу має багато переваг – нові співробітники  можуть принести свіжі ідеї та зовсім іншу перспективу, що позитивно вплине на розвиток компанії.

Чому правильний процес рекрутингу такий важливий?

Основна мета процесу підбору персоналу – знайти кваліфікованих співробітників. Грамотно проведений рекрутинг має на меті залучити якомога більше людей, зацікавлених у пропозиції роботи на даній посаді. Підбір персоналу у Києві дозволяє вибрати правильних кандидатів із великої групи, котрі відповідають очікуванням і потребам компанії. Чим більше претендентів, тим більша ймовірність знайти ідеального працівника.

Читати також


up