Біженці з «новенькими українськими паспортами»: німецька влада занепокоєна

Біженці з «новенькими українськими паспортами»: німецька влада занепокоєна

Автор: Максиміліян Бер, політичний редактор газети Berliner Zeitung. Він вивчав політологію, соціологію та політичні комунікації у Каселі та Дюсельдорфі. Проходив стажування у газеті Hessische/Niedersächsische Allgemeine та на каналі ntv.de.

Райони Баварії повідомляють про ромські сім’ї, які мають як громадянство України, так і Угорщини. Що за цим стоїть?

Це було лише побічне спостереження. У програмі «Berlin direkt» («Прямо з Берліна») на каналі ZDF Томас Кармазин (ХСС), ландрат (районний адміністратор) баварського міста Фюрстенфельдбрук, розповів про проблеми, які виникли з розміщенням біженців у його районі. У звіті йдеться, що багато ромських сімей, ймовірно, з Угорщини зараз живуть у місці першого прийому в однойменному районному адміністративному центрі, але ніхто не знає напевно. «Вони також говорять угорською, — сказав Кармазин. — Але, з якогось дива, вони мають новенькі паспорти України».

Це прозвучало, наче якась абищиця. Зрештою, цього року більше 200.000 людей подали прохання про прихисток у Німеччині, не кажучи вже про сотні тисяч іммігрантів. Ромська етнічна меншина складає лише крихітний відсоток від них. З іншого боку, громадяни України, які тікають від російської війни, мають особливі права. Ці люди мають право одразу подавати документи на отримання дозволу на проживання, а також невід’ємне право на отримання допомоги для дітей та пільги. Чи є така ситуація з ромами соціальним шахрайством? Тому що іноземні безробітні громадяни ЄС мають право отримувати соціальні виплати лише після 5 років проживання в Німеччині. За оцінками райнного управління Фюрстенфельдбрука, на даний час в районі проживає близько 100 ромських біженців. Близько 80 відсотків від них мають новенькі українські паспорти.

Районна адміністрація: деякі біженці приховують угорське громадянство

Телефонна розмова з Томасом Кармазином. Керівник району стурбований напруженою ситуацією в його окрузі; як і багато інших спільнот, його громада також бореться зі зростанням міграції. У районі Фюрстенфельдбрук проживає приблизно 220 000 громадян, серед яких 4500 біженців. Сотні з них наразі живуть у наметах, каже політик від ХСС, деякі з них — від початку міграційної кризи у 2015 році: «Тому багато хто з цих людей не має жодних перспектив на інтеграцію».

Ландрата не турбують новоприбулі. Для нього дійсно важливий розподіл людей, щоб вони мали змогу прибути.

За словами Кармазина, близько половини біженців у Фюрстенфельдбруку мають українське громадянство. Ті, про кого він говорив у репортажі ZDF, — це «переважно роми із Західної України». Вони походять з прикордонного регіону поблизу Угорщини, каже політик ХСС, та іноді мають угорський та український паспорти. «Деякі з них взагалі не розмовляють українською».

Однак, знову і знову трапляється таке, що «біженці приховують своє угорське громадянство, оскільки в іншому випадку вони не можуть одразу отримати соціальні виплати». Районна адміністрація повідомляє про такі випадки в поліцію.

«Директива про тимчасовий захист» дозволяє українцям отримувати дозвіл на проживання в Німеччині

За даними Європейського статистичного бюро, до липня 2023 року Німеччина прийняла близько 1,1 мільйона українців та громадян інших країн, які втекли від війни. Це означає, що серед усіх членів ЄС Федеративна Республіка прийняла найбільше біженців від війни. Після нападу росії ЄС активував «Директиву про тимчасовий захист» (також відома як «Директива про масовий міграційний приплив»): вона дозволяє безперешкодно надавати українцям дозвіл на проживання, поза межами звичайних процедур надання притулку.

Справа полягає в тому, що якщо біженці мають не лише українське громадянство, але й громадянство країни, яка є членом ЄС, то вони не підпадають під дію директиви про масовий приплив біженців. Тоді відповідальність за них несе відповідна країна ЄС. 

Однак представники ромської національної меншини в минулому зазнавали дискримінації не лише в Україні, а й в Угорщині. Тільки нещодавно Федеральний інформаційний центр з питань антициганізму закликав до такого ж захисту для сінті та ромів, як і для інших біженців війни.

Що стосується можливого соціального шахрайства, то відомі «ймовірні випадки зловживань» з Фюрстенфельдбрука, заявила речниця Міністерства внутрішніх справ Баварії у відповідь на запит від Berliner Zeitung. Подібні свідчення надходять з кількох районів, і відбувається обмін інформацією з органами у справах іноземців. Вирішальним фактором є те, для прикладу, чи люди перебували в Україні до початку повномасштабного вторгнення. «Більше того, проблема з’являється не лише в Баварії. Ми також отримали повідомлення про підозрілі випадки в інших федеральних землях».

Наразі, Адміністрація Сенату Берліна не знає про жодні подібні випадки. Оскільки біженці пред’являють нові справжні паспорти, це ще не давало підстав для початку розслідування, повідомила адміністрація виданню Berliner Zeitung.

Міністерство внутрішніх справ Баварії говорить про випадки в інших районах

У Баварії наразі вважають, що біженці справді є громадянами України, які належать до угорської меншини, що проживає в Україні. «Згідно з переписом 2001 року, наприклад, у Закарпатській області на заході України проживає 150 000 етнічних угорців», — говорить речниця міністерства. Цілком вірогідно, що ці люди не мали українських паспортів до російського повномаштабного вторгнення, і тому їм довелося їх оформити.

Відповідальність за це несе Україна. «Що стосовно будь-яких інших підозр щодо неправильної видачі з боку української влади документів, що посвідчують особу, ми вже зверталися до Генерального консульства України в минулому», — каже речниця. — «В окремих випадках консульство рекомендувало звертатися до Міністерства внутрішніх справ України через Федеральне міністерство внутрішніх справ Німеччини».

Федеральне міністерство внутрішніх справ Німеччини контактує з Україною та Угорщиною

Міністерство внутрішніх справ Баварії заявляє, що Федеральне міністерство внутрішніх справ Німеччини вже почало вживати заходів. Згідно з ним, робляться спроби знайти рішення з угорською владою «у випадках підозри щодо приховування угорського громадянства». Мова йде про «порівняння реєстрів».

У відповідь на запитання Berliner Zeitung Федеральне міністерство внутрішніх справ Німеччини підтвердило, що йому «стало відомо від представників земель про можливі випадки зловживань» і що воно «негайно розпочало перевірку фактів у співпраці з українськими та угорськими партнерами». Перевірка триває досі.

Стаття вперше була опублікована німецькою мовою під назвою «Flüchtlinge mit “druckfrischen ukrainischen Pässen”: Behörden gehen Hinweisen nach» в газеті Berliner Zeitung 20 вересня 2023 року.

Переклав Руслан Владов


Читати також