Скальпель, ножиці та пінцет – незамінні хірургічні інструменти в операційній

Скальпель, ножиці та пінцет – незамінні хірургічні інструменти в операційній

Залежно від типу операції лікареві можуть знадобитися різні хірургічні інструменти. До них належать інструменти для різання, підтримки, захисту та контролю тканин, а саме: скальпелі, ножиці та пінцети. Всі ці інструменти можна придбати на сайті Medmelochi.com.ua.

Скальпелі та хірургічні леза

Скальпель — основний хірургічний інструмент, який використовується для розрізання тканин і швів. Він складається з леза та ручки. Деякі моделі можуть мати знімні леза, що дозволяє легко підлаштувати скальпель під тип оперованої тканини.

Хірургічні леза мають різні форми, що робить їх придатними для різноманітних процедур. Деякі мають загострений кінчик, що дозволяє легко робити невеликі розрізи, а інші мають округлу форму, що полегшує виконання довгих розрізів м’яких тканин. Ручка та лезо не обов’язково мають бути від одного виробника. Однак хірург повинен пам'ятати, що їхні розміри повинні відповідати одне одному:

  • хірургічні леза розмірів 10, 11, 12 та 15 пасують до ручки № 3;
  • хірургічні леза розмірів 20, 22, 23 та 24 пасують до ручки № 4.

Хірургічні ножиці

До основних хірургічних інструментів, окрім скальпеля, належать хірургічні ножиці. Вони використовуються для препарування країв шкірних ран, а також углиб тканин. Лікарі часто використовують їх для розрізання перев'язувальних матеріалів та для обрізання зайвих ниток після накладання швів.

Хірургічні ножиці, як і леза, бувають різних розмірів і форм. Леза хірургічних ножиць можуть бути тупими чи гострими. За формою лез можна виділити ножиці:

  • гостро-гострі – з обома гострими кінцями,
  • гостро-тупі – з одним гострим і одним тупим кінцем,
  • тупо-тупі – з обома тупими кінцями.

Особливим видом хірургічних ножиць є ножиці Нельсона-Метценбаума. Хірурги використовують їх, коли необхідно точно препарувати тканини з ніжною структурою. Ці ножиці мають трохи вужчі леза. Вони доступні як у прямому, так і у вигнутому варіантах.

Пінцет хірургічний

Незамінним хірургічним інструментом в операційній є пінцет. Хірурги використовують його в основному для підтримки м'яких тканин, у тому числі країв шкіри під час накладання швів. Ці інструменти можуть мати різну форму. Найпоширенішими є вигнуті та штикові пінцети. Форма і зовнішній вигляд кінців пінцета залежать від їхнього призначення.

Анатомічні пінцети зазвичай мають закруглені гладкі кінчики. Вони витончено рифлені всередині. Хірургічний пінцет прямий і має гострі зубці, що чергуються на кінцях. Найчастіше вони мають рифлені поверхні ручок. Однак це лише деякі відмінності між анатомічними та хірургічними щипцями.

Хірургічний пінцет повинен мати достатньо широкі поля, щоб добре лежати в руці, а також відповідну гнучку пружинну частину. Завдяки цьому лікар зможе виконувати навіть найточніші рухи, що призведе до задовільного результату процедури.


Читати також