Розчин для лінз: що це таке та як його обрати

Розчин для лінз: що це таке та як його обрати

Використання контактних лінз періодичної заміни вимагає догляду за ними, основний елемент якого – використання спеціального розчину. Він відрізняється за складом від звичайної води та має ряд важливих компонентів. Вони дезінфікують, ретельно й ефективно очищують поверхню коректорів зору від різноманітних забруднень. Розчин для лінз потрібно купувати одразу з лінзами і слідкувати, щоб завжди був його запас, адже без такої рідини просто не зможете доглядати за коректорами.

Призначення та функції рідини

Розчин для контактних лінз призначений для їхньої дезінфекції. Основна задача – видаляти вегетативні форми мікроорганізмів (грибки та бактерії), біологічні й інші забруднення, наприклад пил. Якісна рідина зводить до мінімуму або ж зовсім прибирає такі елементи. Справа в тому, що тісна взаємодія з ними слизової оболонки очей приводить до розвитку інфекцій, появи больових та інших дискомфортних відчуттів.

Зверніть увагу, що рідина для лінз може використовуватися виключно для їхнього промивання та зберігання в контейнерах, її не можна закапувати в очі. Для зволоження є спеціальні краплі, які окулісти також рекомендують купувати одразу.

Різновиди розчинів 

У спеціалізованому інтернет-магазині сонцезахисних окулярів і контактних лінз Okuliarova знайдете якісні розчини для лінз. При виборі рекомендуємо звернути увагу на вид рідини. Вона може бути багатофункціональна чи пероксидна. Перша містить дезінфекційні компоненти у високій концентрації. Вони добре очищають від різного типу відкладень та підтримують нормальний рівень рН. Багатофункціональні рідини справляються з дезінфекцією, очищенням, у них можна зберігати лінзи вночі чи тоді, коли не використовуєте їх.

Пероксидні системи мають в основі 3% перекис водню, вони бувають 2 типів:

  • одноступеневі: для очищення лінзи поміщають у спеціальний контейнер, в якому відбувається розпад H2O2 до води та кисню; 
  • двоетапні: до рідини додається нейтралізуючий агент. Тривалість перебування лінз у розчині – 4-6 годин.

Хоча пероксидні дуже ефективні, при використанні такого розчину потрібно застосовувати додаткові методи, що не завжди зручно. Однак вони не містять агресивних консервантів, тому добре підходять для людей з підвищеною чутливістю до хімічних компонентів.

Як обрати рідину для лінз

Розчини мають відмінності у хімічному складі, і на це потрібно зважати. До нього входять різні зволожуючі компоненти та консерванти, саме тому варто враховувати повний склад, а не лише основні інгредієнти. Щоб визначитися, потрібно знати наступне:

  • які лінзи використовуєте – м’які чи жорсткі;
  • скільки часу можете витрачати на догляд;
  • що важливіше: бренд чи ефективність.

Врахуйте, що рідини для тих чи інших видів лінз не є взаємозамінними, тому будьте уважні, адже ризикуєте зіпсувати коректори зору. Щоб не помилитися, варто проконсультуватися з фахівцями магазину.


Читати також