Здорове серце в умовах стресу: як піклуватися про нього під час нестабільності

Здорове серце в умовах стресу: як піклуватися про нього під час нестабільності

Зараз ми перебуваємо у стані постійного стресу. Такий неперервний стан неспокою та напруження може мати серйозний вплив на наше фізичне й емоційне здоров'я. Зокрема, він вважається важливим фактором, який сприяє загостренню хронічних серцево-судинних захворювань. Постійний стрес може призводити до підвищення артеріального тиску, збільшення ризику згортання крові й інших негативних фізіологічних реакцій, що в свою чергу збільшують навантаження на серце. У такому контексті догляд за серцем та прийняття заходів для зменшення стресу стають надзвичайно важливими для збереження оптимального функціонування цього важливого органу та підтримки загального здоров'я.

Як подбати про себе та своє серце в умовах війни?

  • Будьте на зв’язку з сімейним лікарем. Якщо вам довелося змінити місце проживання, ви можете отримати первинну медичну допомогу в найближчій амбулаторії. Декларацію для цього укладати не потрібно.
  • Контролюйте тиск і загальний стан. Подбайте про те, щоб у вас із собою завжди було все необхідне для контролю свого стану (тонометр, глюкометр тощо).
  • Продовжуйте приймати всі ліки, які призначив лікар. Не забувайте про це.
  • Контролюйте залишки ліків, щоби вчасно отримати рецепт.
  • Дотримуйтеся здорового способу життя. Відмовтеся від алкоголю, шкідливих звичок. За можливості намагайтеся збалансовано харчуватися, уникайте продуктів із високим вмістом солі, цукру та жирів. Обмежте перегляд новин.
  • Невідкладно зверніться по допомогу, якщо відчуваєте симптоми інфаркту чи ознаки інсульту.

Будьте уважними до свого здоров’я та бережіть себе!


Читати також