Апатія та втрата сил: як повернути життєвий тонус

Апатія та втрата сил: як повернути життєвий тонус

Для людини нормально перебувати у стані апатії та потребувати відпочинку. Але нормально лише в тому разі, якщо це трапляється рідко і не псує якість життя.

Сучасне суспільство вимагає від людини бути активною 24/7, бути успішною в усіх сферах життя. А це часто на межі людських можливостей.

У вашому житті може бути ряд конкретних причин, які викликають втомленість та відчуття безсилля. Спробуйте проаналізувати їх, щоб зрозуміти, що може лежати в основі цього стану. Можливо, ви переживаєте втрату (зокрема матеріальну), що може включати фінансові труднощі або невдачі в бізнесі. Якщо ви перебуваєте в пошуку нової роботи чи намагаєтеся утримати на плаву свій бізнес, це також може викликати значний стрес та втому.

Надто, ситуації військового конфлікту можуть додавати до цього ще й емоційні та психологічні навантаження. Стурбованість через обстріли, стан близьких людей, які можуть опинитися в складних життєвих обставинах, або намагання адаптуватися до життя в іншій країні — все це вимагає великої кількості емоційних та фізичних ресурсів.

Не дивно, що в таких ситуаціях ви відчуваєте труднощі з мотивацією та відкладаєте на потім багато задач, включаючи навіть такі, як читання 12 книг на рік. Важливо зрозуміти ці причини, щоб вчасно визначити необхідність підтримки та звернутися за допомогою до фахівця, якщо це необхідно.

Потрібна допомога спеціаліста у разі, коли

  • ви протягом тривалого часу перебуваєте у стані апатії, у вас немає сил і мотивації;
  • цей стан поглинає вас настільки, що ви не можете працювати та підтримувати стосунки із близькими.

У такому разі це вже симптоми депресії. Тоді слід звернутися до психотерапевта чи психіатра і якнайшвидше розпочати лікування, щоб жити далі це життя якісно.

Христина Муренко, психолог


Читати також