26-11-2023 Новини у світі 2334

Білл Гейтс назвав улюблені книги та серіал у 2023 році

Білл Гейтс назвав улюблені книги

Наприкінці року Білл Гейтс зазвичай ділиться у своєму блозі рекомендаціями книг. У 2023 році він продовжив традицію та розповів про 3 книги, які хоче порадити всім. Також у списку рекомендацій опинився курс лекцій з економіки, а для створення святкового настрою – плейлист різдвяної музики з треками з різних країн.

Книжкові рекомендації Гейтса такі:

«Пісня клітини», Сіддхартха Мукерджі (Siddhartha Mukherjee). Нова книга американського вченого-онколога, який одержав Пулітцерівську премію за науково-популярну книгу «Цар усіх хвороб. Біографія раку». У новій роботі він пояснює, як еволюціонувало життя від одноклітинних огранізмів, і як будь-яка хвороба людини в кінцевому рахунку зводиться до будь-яких проблем із клітин. Після прочитання починаєш краще розуміти, як працюють і хвороби, і наші тіла.

«Не кінець світу», Ханна Річі. Еко-активістка використовує дані, щоб довести, що клімат не такий близький до сценаріїв судного дня, як можна подумати після всіх новин. Так, зараз справи погані та клімат гірший, ніж був у далекому минулому, але практично за всіма параметрами спостерігаються покращення. Гейтс радить цю книгу всім, хто хоче вести виважені розмови про екологію.

«Винаходи та інновації: Коротка історія галасу та невдач», Вацлав Сміл. Може здатися, що ми живемо в інноваційну еру людської історії, але чесько-канадський учений з цим не згоден. У новій книзі він стверджує, що зараз ми бачимо "явні ознаки технологічної стагнації та уповільнення розвитку". І хоча з його прогнозами на майбутнє погодяться не всі (Гейтс, наприклад, не згоден), його екскурс у минуле і розповіді про те, як винаходи минулого допомогли нам досягти поточного рівня розвитку заслуговує на увагу.

Щодо курсів, то Гейтс рекомендує серію лекцій «Економіка, третє видання» професора Тімоті Тейлора. Онлайн-курс складається з 36 лекцій та покриває основні концепції економіки. Гейтс вважає, що ці знання будуть корисні для кожного — незалежно від того, вивчали вони економіку раніше чи ні.

Білл Гейтс порадив подивитися міні-серіал «Все те незриме світло» (2023 рік), який став екранізацією однойменного роману Ентоні Дорра, який отримав за книгу Пулітцерівську премію. Сюжет розгортається під час Другої світової війни одночасно у Франції та Німеччині. У центрі оповідання — сліпа французька дівчина та молодий німецький солдат.

Режисер - Шон Леві, який зняв такі фільми, як "Рожева пантера", "Ніч у музеї", "Жива сталь", "Головний герой".

Завершує список рекомендацій добірка різдвяної музики на Spotify. Топ 10 треків зі списку можете побачити нижче.

добірка різдвяної музики


Читати також