22-11-2023 Новини у світі 1808

Проєкт «Культура vs війна» став проєктом відкриття «Всесвітнього форуму за демократію» Ради Європи в Страсбурзі

Проєкт «Культура vs війна» став проєктом відкриття

В листопаді проєкт «Культура vs війна» представив короткометражні документальні фільми та фотовиставку на відкритті 11-го «Всесвітнього форуму за демократію» (The World Forum for Democracy), що проходив у Страсбурзі, у Палаці Європи.

Форум під патронатом Президента Франції Еммануеля Макрона є всесвітньою платформою, яка збирає політиків, активістів і експертів з усього світу для обговорення та формування рішень глобальних проблем. Цього року, завдяки активності української сторони, одним з пріоритетів Форуму стали питання підтримки України та виклики спричинені загарбницькою війною рф проти українського народу, що виникають перед демократією в Європі та світі. Форум відвідало понад 300 авторитетних учасників з усього світу.

Постійний представник України при Раді Європи, Надзвичайний і Повноважний Посол Борис Тарасюк відкрив авторські фотовиставки героїв проєкту «Культура vs війна» Сергія Михальчука та Костянтина і Влади Ліберових. А пізніше, на церемонії відкриття «Всесвітнього форуму за демократію», відбулися покази короткометражних документальних фільмів проєкту «Культура vs війна» (режисер – Кадім Тарасов), героями яких є знані українські діячі культури, які стали  її захисниками, служачи у лавах ЗСУ: гурт «Антитіла», актор і кінорежисер Ахтем Сеітаблаєв, кінооператор Сергій Михальчук, письменник Сергій Жадан, кобзар Тарас Компаніченко та військові фотографи-документалісти Костянтин та Влада Ліберови. Також для гостей та учасників події відбулась презентація арт-буку проєкту «Культура vs війна».

Фотовиставка та документальні фільми глибоко вразили учасників Форуму, серед яких представники дипломатичних установ у Страсбурзі, посольств та постійних місій при Раді Європи, чисельні делегати Форуму, співробітники Секретаріату Ради Європи, представники Української школи політичних студій, а також правоохоронних та юстиційних органів України, які перебували з навчальним візитом у Страсбурзі. Ініціатива української сторони викликала багато схвальних відгуків, співпереживань та запевнень у подальшій підтримці України.

Продюсер проєкту та Голова Правління Асоціації «Дивись українське!» Андрій Різоль зазначив: «Підготовку до цієї дуже важливої події ми почали ще навесні. Дякуючи нашим партнерам і підтримці Ради Європи ми досягли своєї мети – тримати в фокусі уваги впливового політичного Форуму важливість підтримки України».

Організація події такого масштабу навряд чи відбулась би без підтримки Секретаріату Форуму та особисто пані Клаудії Лучані, директорці з питань людської гідності, рівності та врядування Генерального директорату з питань демократії та людської гідності Ради Європи. Всебічну підтримку на місці надали координатори події у Страсбурзі Катерина та Павло Пушкар. Співорганізаторами фотовиставки та показу фільмів у Раді Європи виступили «Асоціація MICT Франція-Україна» («Міжкультурний рух Франція-Україна») у співпраці з Постійним представництвом України при Раді Європи та Асоціацією «Дивись українське!».

Проект створюється Асоціацією «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!» за підтримки European Union in Ukraine, "Фонд «МХП-Громаді" та компанії «Вавілон».


Читати також